Foto: LETA

BMX riteņbraucējs Māris Štrombergs pēc otrās olimpiskās medaļas izcīnīšanas šo sezonu aizvada vieglākā režīmā nekā iepriekšējo, jo olimpiskais gads ir aiz muguras, intervijā žurnālam "Sporta Avīze" sacīja sportists.

Štrombergs šajā sezonā startē ASV un Eiropas BMX čempionātos. Ja Ziemeļamerikas sacensībās viņš startē bez uzvarām, tas Eiropā latvietis triumfējis septiņos no astoņiem posmiem. Tomēr pats sportists stāstīja, ka šajā sezonā viņš atgūstas no aizvadītā olimpiskā gada.

"Salīdzinājums varētu būt šāds: olimpiskās sezonas sākumā es ievilku gaisu, bet pēc olimpiādes – izpūtu ārā pēdējo. Tagad tas "balons" atkal ir jāpiepūš. Es neteiktu, ka esmu tālu ticis ar to pūšanu," smejoties sacīja Štrombergs. "Viss jau vairāk ir galvā, nevis fiziskajā sagatavotībā. Pieeja treniņiem, sacensībām. Reizēm par lietām, kas būtu jādara, varu pateikt: "Ai, šodien izlaidīsim." Ir daudz dažādu sīkumu, kurus es tik precīzi vairs neievēroju, par kuriem piemirstu – piemēram, tā pati uztura bagātinātāju precīza lietošana."

Štrombergs uzsvēra, ka šobrīd viņš nenoslogo prātu, nevis ķermeni: "Es sevi mierinu, ka tas tā ir tikai šogad – pēc tam es saņemšos. Treniņus es neizlaižu – eju un daru. Bet tā attieksme... Iešana uz mērķi, vēlme par visām varēm izdarīt to un to, pārsist kādu rekordu – man nav tās sajūtas."

Latvijas labākais BMX braucējs stāstīja, ka startēšana Eiropas sacensībās bijis pēkšņs lēmums. "Eiropā es izcīnīju čempiona titulu tosezon, kad vēlāk uzvarēju arī pasaules čempionātā un olimpiādē Pekinā. Eiropā man ir ļoti daudz fanu, bet es tik reti parādos, ka nolēmām – kāpēc ne? Nobraucu Francijā, un Ivo Lakučs teica, ka varētu vēl dažus posmus nobraukt. Es atbildēju, ka tad es labāk braucu visus un cīnos par titulu. Pie tā mēs arī palikām, un te nu mēs esam," stāstīja BMX riteņbraucējs.

Tomēr divkārtējais olimpiskais čempions teica, ka viņam mērķis ir arī uzvarēt ASV BMX čempionātā, lai ir viņam sanācis izlaist posmus.

Štombergs vēl nav ieplānojis, kad beigs savu sportista karjeru, bet viņš ir pārliecināts, ka spēs to darīt vēl vairākus gadus.

"Tagad man ir 26 gadi, es savu karjeru plānoju trīs četrus gadus uz priekšu. Kad ir 30 gadi, tad plāno tikai gadu uz priekšu. To nekad nevar zināt tajā vecumā, kā būs. It kā jūties labi, paņem mēnesi brīvu un – vairs nevari tikt atpakaļ. Vairs nevar braukt tajā līmenī un viss – tā diena pienāk. Taču, kā jau es teicu, par sevi es esmu diezgan pārliecināts," skaidroja sportists.

Tāpat Latvijas sportists ir domājis arī par startēšanu treka riteņbraukšanā, jo eksperti esot izteikušies, ka viņam tur varētu būt veiksmīga karjera. Tomēr Štrombergs nav pārliecināts, ka viņam šī disciplīna varētu būt saistoša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!