Foto: Privātais arhīvs
Pārbaudīt savu spēju robežas, izjust Dienvidāfrikas Republikas dabas skaistumu un skarbumu, izbraukt vienu no sarežģītākajiem maršrutiem pasaulē un astoņas dienas būt kopā ar domubiedriem – slavenās kalnu riteņbraukšanas sacensības "Cape Epic" ar savu šarmu piesaista gan profesionāļus, gan amatierus, kuri ne uz brīdi nedrīkst zaudēt savu koncentrēšanos.

"Cape Epic" ir leģendāras kalnu riteņbraukšanas (MTB) sacensības, kurās braucēji startē pāros. 2020. gadā astoņu dienu garumā sportisti Rietumkāpas provincē DĀR veiks 647 kilometrus un 15 500 augstuma metrus. Uz starta stāsies 700 komandas no visas pasaules. 500 ir amatieru komandas, bet 200 piepulcināmas pasaules labākajām kalnu divriteņu komandām. Sacensībām pieteikušies arī pieci latvieši, bet Māris Vancevičs startēs duetā ar beļģi Jasperu Lefevri. Vancevičam šis būs otrais starts prestižajās kalnu riteņbraukšanas sacensībās, kuras pielīdzina "Tour de France".

""Cape Epic" sacensībās aizķēra pilnīgi viss. Sākot ar pašu Āfriku, jo daba tur ir neticami skaista. Vienā brīdī tu brauc un ir +30 grādi pēc Celsija, bet tad uzbrauc augstā kalnā, kur līst lietus un ir tikai +4 grādi. Cilvēki tur ir lieliski, ļoti laipni un izpalīdzīgi, nekad neviens neatsaka palīdzību," stāstīja Vancevičs. "Tāpat varu ikdienu pavadīt kopā ar pasaules līmeņa braucējiem, piemēram, Nino Šurteru. Tur es pie šāda līmeņa sportistiem varu pieiet, parunāt, ēst pie viena galda. Tas ļoti velk iekšā."

Vancevičs nav profesionāls sportists, taču tas nenozīmē, ka viņa attieksme nav profesionāla. Savas sportiskās formas uzturēšanai viņš pievērsās, kad kļuva par karavīru, bet kalnu riteņbraukšanai – pirms septiņiem gadiem. Pēdējos trīs gadus viņš to dara jau nopietnākā līmenī.

"Kad sāku dienēt, biju normāla bumbiņa. Man svars bija virs normas, man patika ēst, patika gulēt, ar sportu nenodarbojos. Sākot dienēt, iegāju sportiskajā formā, nostiprināju savu muskulatūru, uzkāpu uz velosipēda, un tā tas viss aizgāja," viņš stāstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!