Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Piektdien Florences apkaimē notiekošajā pasaules čempionātā šosejas riteņbraukšanā U23 grupas braucienā augsto piekto vietu izcīnījis Latvijas riteņbraucējs Toms Skujiņš, kas ir pēdējās desmitgades Latvijas šosejas riteņbraucēju augstākais sasniegums pasaules meistarsacīkstēs.

Par pasaules čempionu kļuva slovēnis Matejs Mohorics.

"Ja apstākļu sakritība būtu nedaudz citāda, es cīnītos par medaļu. Ar piekto vietu esmu ļoti apmierināts. Šis rezultāts ir svarīgs man pašam, bet ceru, ka to ievēros kāda lielāka komanda," pēc finiša teica Toms. "Pasaules čempionāts ir pasaules čempionāts. Šeit bija labākie braucēji,labākā organizācija. Distances sākumā man bija neizturamas sāpes ceļgalā. Likās, ka tur kāds ar adatu durtu. Turpinājumā gan celis iesila, palīdzēja zāles un es izturēju līdz galam. Par to esmu ļoti priecīgs."

Latvijas riteņbraukšanas sabiedrība piektdien gaidāmo grupas braucienu sportistiem līdz 23 gadu vecumam gaidīja ar īpašu interesi, jo uz starta izgāja uzreiz pieci Latvijas jaunie riteņbraucēji, viņu vidū šī gada Eiropas bronzas medaļnieks Toms Skujiņš un pērnā gada vicečempions Andžs Flaksis. Bez šiem abiem puišiem mūsu valsts godu aizstāvēja arī Krists Neilands, Emīls Liepiņš un Andris Vosekalns.

Pēdējās divas nedēļas pirms pasaules čempionāta mūsu riteņbraucēji gatavojās Itālijas kalnos netālu no starta vietas Florencē. Diemžēl neiztika arī bez starpgadījumiem. Vienās no sacensībām, gatavojoties čempionātam, itāļu sportista dēļ kritienu piedzīvoja latviešu izlases līderis Toms Skujiņš, kurš guva ceļgala savainojumu un reizē arī cieta Skujiņa velosipēds, kurš vakaru pirms starta tika pie jauna rāmja. Neskatoties uz visām šīm lietām, mūsu riteņbraucēji pirms sacensībām bija noskaņoti kaujinieciski.

Jau no pirmajiem metriem sacensības sākās ļoti ātrā tempā. Pamanāmi sākumā bija arī latvieši, bet pirmajā nopietnajā atrāvienā iesaistījās Slovēnijas un mūsu ziemeļu kaimiņu Igaunijas riteņbraucēji. Arī grupā temps tika turēts ļoti augsts, un ik pa brīdim notika atraušanās mēģinājumi. Turpinājumā izveidojās vēl četru riteņbraucēju atrāviens, kurā ietilpa arī mūsu Andžs Flaksis. Drīz vien kvartetam izdevās noķert igauni un slovēni.

Īstā cīņa par pasaules čempiona titulu sākās Florencē, kur sportistiem bija jāveic septiņi apļi. Viena apļa garums 17 kilometri. Pirmajos apļos ļoti pamanāms bija Flaksis, kurš arī kā pirmais iebrauca apļos. No sešu sportistu grupas pirmais atkrita igaunis Vehtra, bet tad atpalika arī rumānis. Lielā grupa, kura vienā brīdī no bēgļiem atpalika pat četras minūtes, arvien aktīvāk sāka deldēt pārsvaru. Grupā no latviešiem brauca Toms Skujiņš un Emīls Liepiņš, bet Andrim Vosekalnam un Kristam Neilandam smagie kāpumi izrādījās šoreiz par grūtu un viņi no peletona atpalika.

Flaksis godam noturējās vadībā līdz pat piektajam aplim, kad grupa atrāvienu panāca. Tad arī sākās izšķirošie notikumi. Ātri vien izveidojās nākamais atrāviens, kurā bija virkne favorītu. No Latvijas sportistiem lielajā grupā pēdējā aplī aizbrauca Skujiņš, kurš bija aktīvs kāpumos.

Līderpozīcijā distances beigu daļā izvirzījās francūzis Džuliāns Alafilippe un slovēnis Matejs Mohorics. No abiem minētajiem savas pozīcijas saglabāja 18 gadus vecais Mohorics, kurš atrāvās no francūža un izcīnīja skaistu solo uzvaru. Pēdējos kilometros izrāvienu veica dienvidāfrikānis Luiss Meintjis, kuram vicečempiona tituls. Bronzu ieguva norvēģis Holsts Engers.

Tikmēr Latvijas līdzjutējiem īpaši saistoša bija cīņa par trešo vietu starp 17 riteņbraucējiem, kuru vidū bija arī Skujiņš. Spraigā un aizraujošā cīņā, par spīti krampjiem kājās, carnikavietis šajā sprinta finišā bija trešais ātrākais, tādējādi izcīnot augsto piekto vietu. Uzvarētājam "Rietumu – Delfin" komandas pārstāvis zaudēja 13 sekundes. No latviešiem finišu vēl sasniedza Emīls Liepiņš, kurš smagajā trasē izcīnīja 79. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!