Foto: AP/Scanpix/LETA

Latvijas riteņbraucēji Toms Skujiņš un Krists Neilands trešdien prestižo sacensību "Tour de France" piektajā posmā finišēja ārpus pirmā simta, bet uzvaru izcīnīja beļģis Vouts van Aerts.

Piektajā posmā sportisti mēroja 183 kilometrus garu distanci, kas lielākoties veda lejup no kalna, bet pirms finiša vēl bija jāpārvar divi ceturtās kategorijas kāpumi.

Trešdien ātrākais finiša spurtā izrādījās beļģis van Aerts ("Jumbo-Visma"), kurš distancē pavadīja četras stundas 21 minūti un 22 sekundes. Viņš vien pāris simtus metru pirms finiša izlauzās no Sēsa Bola ("Sunweb") un Sema Beneta ("Deceuninck - Quick Step") veidotā aizvēja, konkurentus atstājot attiecīgi otrajā un trešajā pozīcijā.

Šajā posmā finišu teju vai vienā laikā sasniedza 71 sportists. Tūres kopvērtējuma līderis Žiljēns Alafilips no Francijas ("Deceuninck - Quick Step") finišēja 16.vietā, nezaudējot savu pārsvaru kopējā ieskaitē.

Viņam gan vēlāk tika piešķirts 20 sekunžu sods, jo francūzis 17 kilometrus pirms finiša no savas komandas atbalsta auto paņēma dzēriena pudeli, kas sacensībās nav atļauts. Šāda rīcība Alafilipam maksāja līdera krekliņu.

Tikmēr no latviešiem augstvērtīgāko rezultātu uzrādīja "Trek-Segafredo" braucējs Skujiņš, kurš uzvarētājam zaudēja divas minūtes un 45 sekundes, ierindojoties 102.pozīcijā.

Neilands no līdera atpalika par četras minūtes un 50 sekundes, finišējot 158.vietā.

Trešdienas posmā teju vai visu distanci braucēji turējās lielā grupā, bet nevienai komandai sacensību laikā tā arī neizdevās iegūt pienācīgu atrāvienu. Dažus kilometrus pirms finiša "Ineos-Grenadiers" komandas pieci braucēji izvirzījās vadībā, bet drīz vien tika noķerti. Pēcāk atrāvienā centās doties "Sunweb" komanda, taču arī tai neizdevās iegūt pārsvaru.

Augstajā piektajā pozīcijā finišēja Skujiņa komandas biedrs no Beļģijas Jaspers Stujvens, bet Neilands palīdzēja savam francūžu komandas biedram Hugo Hofsteteram izcīnīt desmito pozīciju.

Kopvērtējuma vadībā bija Alafilips, kurš pēc saņemtā soda noslīdējis uz 16.pozīciju, kā rezultātā brits Edams Jeitss ("Mitchelton-Scott") kļuvis par līderi un par trim sekundēm apsteidz Primožu Rogliču no Slovēnijas ("Jumbo-Visma") un par septiņām sekundēm Rogliča tautieti Tadeju Pogačaru ("UAE-Team Emirates").

Kalna karaļa ieskaitē Skujiņš ar sešiem punktiem ir septītais, bet Neilands ar diviem punktiem atrodams 15.vietā.

Ceturtdien sportisti mēros 191 kilometru garu distanci, kuras pēdējos 48 kilometros būs jāpievar divi trešās un viens pirmās kategorijas kāpums.

Neilandam šī ir debija Francijas tūrē, bet Skujiņš šajās sacensībās piedalīsies jau trešo gadu pēc kārtas.

"Tour de France", kas pelnīti tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem pasaules sporta notikumiem, šogad atzīmē savu 107.gadskārtu.

Pērn Skujiņš 17.posmā finišēja devītajā vietā, bet 2018.gadā viņam piektā vieta vienā no posmiem, kā arī vairākus etapus braukts kalnu karaļa kreklā. Pagājušajā gadā Skujiņš kopvērtējumā finišēja 81.pozīcijā.

Pēdējo reizi divi latvieši kopā "Tour de France" bija 2002.gadā. Toreiz katrs savā komandā tūrē brauca Arvis Piziks un Raivis Belohvoščiks.

Kopumā Francijas tūrē šogad paredzēts 21 etaps, 20.septembrī sacensībām finišējot Elizejas laukos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!