Foto: AFP/Scanpix/LETA

Svētdien prestižā velobrauciena "Tour de France" norisi otro reizi ietekmēja protestētāji, kurus sacensību drošības darbinieki novilka nost no ceļa.

Pirmo reizi protestētāji sacensību norisē iesaistījās 10. posmā, bet svētdien 15. posmā viņi atkal lika par sevi manīt.

Pirmajā protesta reizē neliela grupa jauno aktīvistu nogūlās uz ceļa 36 kilometrus pirms finiša, saķēdējušies ar ķēdēm ap kaklu. Viņi izmantoja arī dūmu sveces. Pirmajā reizē riteņbraucēji, kuri bija izrāvienā un peletonā, tika apturēti.

Līdzīga taktika tika izmantota arī svētdien, taču šoreiz tas ietekmēja tikai divus riteņbraucējus, kuri devās atrāvienā, bet līdz peletona ierašanās brīdim ceļš jau tika atbrīvots no protestētājiem.

Klimata aktīvisti no kustības "Derniere Renovation" sacīja, ka valdībai nerūp klimata krīze, tāpēc viņi ieradušies "Tour de France", lai pievērstu uzmanību tam, kas svarīgs cilvēku izdzīvošanai. "Mums jāliek valdībai reaģēt, jo viņi mūs ved uz kautuvi," teikts kustības paziņojumā. "Nevardarbīgi traucējumi ir mūsu iespēja tikt sadzirdētiem un izvairīties no globālās sasilšanas ļaunākajām sekām."

"Tour de France" organizatori nevēlējās komentēt protestu, bet viens no sacensību motociklu vadītājiem Bredlijs Viginss izdevumam "The Guardian" skaidroja, ka situācija bija diezgan saspringta, jo cilvēki bijuši dusmīgi šī incidenta laikā.

Prestižais velobrauciens jau ilgāku laiku ir protestu mērķis. Ironiskā kārtā šogad organizatori sludina oglekļa pēdu samazināšanu. Šī gada "ceļa grāmatā", kas tiek dota visiem, kuri strādā sacīkstēs, teikts, ka tūre apņēmusies kļūt par ekoloģiski atbildīgāku organizāciju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!