Šodien 46.dzimšanas dienu svin Maskavas olimpisko spēļu vicečempions airēšanā Dimants Krišjānis.
Kopš ar savu vecāko brāli Dzintaru, Žoržu Tikmeru, Artūru Garonski un stūrmani Juri Bērziņu viņš 1980. gada olimpiskajās spēlēs ieguva sudraba medaļu. Pasaules čempionātos latviešu četrinieks zem PSRS karoga divreiz bija trešais un vienreiz – otrais.

Pirms sešiem gadiem Sidnejā atklāja 27.vasaras olimpiskās spēles. Tās bija otrās olimpiskās spēles, kas risinājās Austrālijā – pirmo reizi tās šeit notika 1956.gadā, kad sportisti sacentās Melburnā. Sidnejā sacensībās piedalījās vairāk nekā 10 600 sportistu no 200 valstīm un pirmo reizi olimpisko spēļu vēsturē 80 valstu pārstāvji izcīnīja medaļas.

No Latvijas Sidnejā startēja 45 sportisti. Par olimpisko čempionu sporta vingrošanā brīvajās kustībās kļuva Igors Vihrovs un viņš kļuva par pirmo neatkarīgās Latvijas olimpisko čempionu. Par olimpisko vicečempionu 50 km soļošanā kļuva Aigars Fadejevs, bet bronzas medaļu džudo svarā līdz 73 kg ieguva Vsevolods Zeļonijs. Starp desmit labākajiem vēl iekļuva Jeļena Rubļevska modernajā pieccīņā (8. vieta), Latvijas komanda riteņbraukšanas olimpiskajā sprintā trekā (8.), Viktors Ščerbatihs svarcelšanā svarā virs 105 kg (6.), Afanasijs Kuzmins ātršaušanā ar pistoli (8.) un Jeļena Prokopčuka 5000 m skrējienā (9.).

Vācu airētāja Birgita Fišere ieguva divas zelta medaļas smaiļošanā un kļuva par pirmo, kas ieguva olimpiskās medaļas 20 gadu laikā (piecās olimpiskajās spēlēs). Britu airētājs Stīvs Redgreivzs savukārt kļuva par pirmo airētāju, kurš ieguva medaļas piecās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas. Ķīniešu daiļlēcēja Fu Minsja ieguva savu ceturto un piekto zelta medaļu. Amerikānis Maikls Džonsons kļuva par pirmo, kas divās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas uzvarēja 400 m skrējienā. Piecas medaļas un trīs no tām zelta ieguva amerikāņu vieglatlēte Meriona Džonsa. Peldēšanā Austrālijas kvartets pārtrauca ASV uzvaru sēriju 4x100 m brīvā stila stafetēs (7 pēc kārtas).

Pirmo zaudējumu 13 gadu laikā piedzīvoja krievu cīkstonis Aleksandrs Kareļins, kurš grieķu-romiešu cīņā supersmagajā svarā finālā zaudēja amerikānim Ralenam Gārdneram. Japāņu džudists Rioko Tamura zaudēja finālos Barselonā un Atlantā, bet Sidnejā ar trešo piegājienu beidzot uzvarēja. Holandiešu riteņbraucēja Leontjēna Zijlārda startēja gan trekā, gan šosejā un ieguva trīs zelta un vienu sudraba medaļu. 4x100 m peldēšanas stafetē brīvajā stilā sievietēm uzvarēja Bahamu salu kvartets, kļūdams par mazākās valsts (apmēram 270 000 iedzīvotāju) pārstāvi, kas olimpiskajās spēlēs uzvarēja komandu sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!