Foto: AP/Scanpix
Īrijas olimpiskās izlases bokserim Maiklam Konlanam, kurš pēc strīdīgā zaudējuma Krievijas bokserim Vladimiram Ņikitinam 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs Starptautisko Boksa asociāciju (AIBA) nodēvēja par "blēžiem", piespriests sods 10 tūkstošu Šveices franku apmērā, ziņo īru mediji.

Šī summa Konlanam būs jāsamaksā, ja viņš vēlēsies atkal reģistrēties Īrijas Boksa federācijā un atgūt olimpieša statusu. Izdevums "Belfast Telegraph" gan norāda, ka šis sods, iespējams, nekad netiks nomaksāts, jo Konlans ir pievērsies profesionālajam boksam. Pirmo cīņu jaunajā statusā 25 gadus vecais sportists aizvadīs 2017. gada martā.

Pēc zaudējuma Ņikitinam Rio olimpiādē īru vieglākā svara bokseris vispirms tiesnešiem parādīja paceltu vidējo pirkstu, bet pēc tam intervijā Īrijas televīzijas kanālam RTE nosauca AIBA par "blēžiem" un apgalvoja, ka amatieru bokss "smird no pamatiem līdz augšai".

AIBA ierosināja pret Konlanu disciplinārlietu par tiesnešiem parādīto žestu, un bokseris apgalvoja, ka vairs nekad nepārstāvēs šo organizāciju.

Ņikitins vēlāk izstājās no olimpiskā boksa turnīra, nepārvarot pusfinālu, taču ieguva bronzas medaļu.

Pēc olimpiādes AIBA ierosināja izmeklēšanu, kuras laikā ir atstādināti visi 36 tiesneši, kas strādāja Rio spēlēs. Decembrī AIBA paziņoja, ka turpmāk katrai cīņai tiesnešus izvēlēsies neatkarīga elektroniska izlozes sistēma, līdz ar to organizācijas izlozes komisija aizstāta ar vienu amatpersonu, kas pārrauga šo tehnoloģiju.

Tiesneši tiks izsēdināti pa ringa stūriem, un rezultāts, ko noteikt pēc visu piecu tiesnešu vērtējuma, tika izziņots pēc katra raunda, nevis tikai mača beigās, kā līdz šim. Šīs izmaiņas stāsies spēkā ar 2017. gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!