Foto: AFP/Scanpix
Pasaules čempioni Jaunzēlandes regbisti sestdien ar 23:13 (17:10) pārspēja Franciju, sekmīgi uzsākot regbija sezonu dienvidu puslodē.

Pēdējā Pasaules kausa izcīņas fināla atkārtojumā Oklendas "Eden Park" stadionā mājinieku pārsvars nebija tik ievērojams, kā varētu prognozēt, Triju nāciju kausa izcīņas paplašinātās versijas - Regbija čempionāta - pārliecinošai uzvarētājai uzņemot Sešu nāciju kausa izcīņas ne mazāk pārliecinošu pastarīti. Turklāt spēle notika stadionā, kur Jaunzēlande līdz šim bija uzvarējusi 29 reizes pēc kārtas, pēdējo zaudējuma rūgtumu sajūtot tālajā 1994. gadā pret Franciju.

Viesi jau spēles sākumā parādīja, ka gaidāma sīva spēkošanās, un 9. minūtē pēc Floriāna Frica lieliska izrāviena Veslijs Fofanā ar piezemējumu apklusināja tribīnes (0:7). Turklāt mājinieku līdzjutējiem lika panervozēt "All Blacks" desmitais numurs Ārons Krudens, kurš divreiz nerealizēja soda sitienus, beidzot trāpot tikai puslaika vidū (3:7). Pamazām mājinieki pārņēma iniciatīvu un puslaika pēdējās minūtēs guva divus piezemējumus (Ārons Smits un Sems Keins), uz ko viesi spēja atbildēt tikai ar Kamila Lopesa soda sitienu.

Otrā puslaika sākumā Lopess ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (17:13), taču divi Krudena soda sitieni mājiniekiem nodrošināja izšķirošo pārsvaru.

Abas izlases šomēnes tiksies vēl divas reizes – 15. jūnijā 2011. gada zemestrīcē smagi sapostītajā Kraistčērčā, kas ir mītnesvieta dienvidu puslodes titulētākajam provinciālajam klubam "Crusaders", un 22. jūnijā Ņūplimutā.

Jaunzēlande un Francija ir tikušās 52 reizes, 39 spēlēs uzvarējuši "All Blacks", 12 spēlēs – Francija, bet vienreiz spēle beigusies neizšķirti. Tomēr tieši Francija ir sagādājusi lielākās galvassāpes "All Blacks" līdzjutējiem, divreiz sensacionāli aizsūtot favorītus mājās Pasaules kausu izcīņā – 1999. gada pusfinālā no 10:24 panākot 43:31, bet 2007. gada ceturtdaļfinālā pārspējot ar 20:18.

Citās spēlēs DĀR notiekošajā turnīrā Samoa sensacionāli pārspēja Skotiju (27:17) un mājiniece Dienvidāfrika izrēķinājās ar Itāliju (44:10), Klusā okeāna Nāciju kausā Kanāda pēc pirmās uzvaras pār Fidži kopš 1995. gada (20:18) pieveica arī tās kaimiņus Tongu (36:27) (salinieki sava bēdīgi slavenās asās spēles dēļ kādu laiku spēlēja vien 12 vīru sastāvā, tomēr mazākumā spēja gūt trīs piezemējumus), Japāna Osakā piekāpās Velsai (18:22), Argentīnas otrais sastāvs Saltā cieta sakāvi pret Angliju (3:32), bet ASV Hjūstonā piekāpās Īrijai (12:15).

Pārējo jūnija spēļu kalendārs: 15. jūnijā Argentīna - Anglija, Japāna - Velsa, Dienvidāfrika - Skotija, Kanāda – Īrija, ASV – Tonga, Samoa – Itālija, 19. jūnijā Fidži – ASV, Japāna – Kanāda, 22. jūnijā Austrālija – "Britu un īru lauvas" Brisbenā, 23. jūnijā DĀR turnīra fināls un spēle par 3. vietu, Fidži – Tonga, Japāna – ASV, 29. jūnijā Austrālija – "Britu un īru lauvas" Melburnā, bet turneja noslēgsies 6. jūlijā ar Austrālijas un "Britu un īru lauvu" trešo spēli Sidnejā.

Jūnijā dienvidu puslodes regbija lielvalstis – Jaunzēlande, Austrālija, Dienvidāfrika un Argentīna - tradicionāli uzņem Eiropas labākās izlases, taču šoreiz labākie Lielbritānijas un Īrijas spēlētāji apvienojušies pasaulē ļoti populārajās "Britu un īru lauvās", kas kopš 1888. gada aizvada turnejas dienvidu puslodē. Mūsdienās "lauvu" turnejas notiek ik pēc četriem gadiem Austrālijā, Jaunzēlandē vai Dienvidāfrikā, trīs reizes tiekoties ar mājinieku nacionālo izlasi, kā arī mērojoties spēkiem ar provinciālajām vienībām. Iepriekšējais "lauvu" turneju cikls bija 2009. gadā Dienvidāfrikā (1:2), 2005. gadā Jaunzēlandē (0:3) un 2001. gadā Austrālijā (1:2). Pēdējo reizi "lauvas" triumfēja 1997. gadā Dienvidāfrikā (2:1).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!