Foto: AFP/Scanpix

Jaunzēlandes regbija izlase sestdien Laplatā ar 33:15 (11:9) pārspēja Argentīnu, izcīnot bonusa punktu par četriem piezemējumiem un tādējādi praktiski nodrošinot uzvaru Regbija čempionātā.

Pielijušajā laukumā sākumā dominēja mājinieki, sevišķi grupcīņas elementā, kur brīžiem Argentīnas masīvie uzbrucēji noslaucīja nost savus titulētos pretiniekus. Tieši pārsvars grupcīņās ļāva mājiniekiem lielāko pirmā puslaika daļu pavadīt „All Blacks" laukuma pusē, savu teritoriālo pārsvaru realizējot ar diviem Nikolasa Sančesa soda sitieniem, uz ko viesi spēja atbildēt tikai ar Ārona Krudena vienu soda sitienu (6:3). Tomēr „All Blacks" puslaika vidū kārtējo reizi nodemonstrēja, ka, pat iztiekot ar drupačām, viņi jebkurā mirklī var noorganizēt ātru prettriecienu - pēc ātras izspēles no savas laukuma puses Džulians Savea aizbēga no visiem, izvirzot vadībā viesus (8:6). Līdz puslaika beigām Krudens ar Sančesu realizēja pa vienam soda sitienam, saglabājot viesu nieka divu punktu pārsvaru.

Otrajā puslaikā Krudens un Marselo Bošs realizēja pa vienam soda sitienam, taču pēc dažām minūtēm „All Blacks" iedarbināja „turbo" režīmu - četru minūšu laikā Sems Keins un Bens Smits ar piezemējumiem salauza mājinieku pretestību (26:12), bet ceturto piezemējumu, kas deva bonusa punktu, jaunzēlandiešu labā Bens Smits guva spēles pēdējā minūtē.

Iepriekšējā sestdienas spēlē DĀR ar 28:8 (23:3) Keiptaunā sakāva Austrāliju, taču nespēja gūt bonusa punktu, par spīti graujošajam pārsvaram laukumā pirmajās 20 minūtēs. Kaut gan pirmie punktus guva viesi (Kristians Lealīfano - 0:3), mājinieki atbildēja ar diviem Mornes Steina soda sitieniem un diviem realizētiem piezemējumiem (Adriāns Strauss un Zeins Kiršners), 19. minūtē panākot 20:3. Tomēr mājinieku turpmākās aktivitātes kļuva aizvien haotiskākas un atlikušās stundas laikā dienvidāfrikāņi izmocīja tikai vienu piezemējumu (Villijs le Rū 72. minūtē), bet pēdējo minūšu ofensīva vairs neko nedeva, tieši otrādi - austrālieši ienesa piezemējumu (Kriss Feauai-Sautia 78. minūtē).

Pēc šīs kārtas Jaunzēlandei, kura nav zaudējusi nevienu spēli kopš šī turnīra debijas pērn, ir 23 punkti (5 uzvaras), DĀR - 18 punkti (4 uzvaras, 1 zaudējums), Austrālijai - 4 punkti (1 uzvara, 4 zaudējumi), Argentīnai - 2 punkti (5 zaudējumi). Turnīrs noslēgsies 5. oktobrī, kad DĀR uzņems Jaunzēlandi savā Johannesburgas cietoksnī „Ellis Park", bet Argentīna uzņems Austrāliju.

Lai paturētu kausu savā īpašumā, Jaunzēlandei pietiek neļaut mājiniekiem gūt 4 piezemējumus vai nezaudēt ar vairāk nekā 7 punktu starpību, savukārt DĀR uzdevums ir uzvarēt ar vismaz 8 punktu pārsvaru, pašiem gūt 4 piezemējumus un neļaut „All Blacks" gūt 4 piezemējumus. Uzdevums ļoti grūts, taču ja Dienvidāfrikā ir kāds stadions, kur mājinieki pret „All Blacks" var justies kā izteikti favorīti, tas ir „Ellis Park" - aparteīda laikā DĀR tajā pieveica Jaunzēlandei četrās spēlēs no piecām, bet kopš 1992. gada - četras spēles no sešām, ieskaitot 1995. gada Pasaules kausa finālspēli. Turklāt neba velti dienvidāfrikāņi atteikušies no jaunzēlandiešu turpmākās uzņemšanas slavenajā Keiptaunas „Newlands" (tur jaunzēlandiešus jau kopš aparteīda laikiem tradicionāli atbalsta vietējie „krāsainie" līdzjutēji) un sen nav riskējuši uzņemt ne mazāk slavenajā Pretorijas „Loftus Versfeld" stadionā, jo abās „All Blacks" saimnieko kā savās mājās.

Dienvidu puslodes līderu ikgadējais turnīrs norisinās kopš 1996. gada, kad Triju nāciju kausa izcīņā piedalījās Jaunzēlande, Austrālija un DĀR. 2012. gadā līdz ar Argentīnas uzņemšanu to pārdēvēja par Regbija čempionātu. Visvairāk uzvaru turnīrā ir Jaunzēlandei - 11 (1996.-97., 1999., 2002.-03., 2005.-08., 2010. un 2012. gadā) jeb gandrīz divreiz vairāk nekā Austrālijai (2000.-01., 2011. g.) un DĀR (1998., 2004. un 2009. g.) kopā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!