Foto: F64
Latvijas Svarcelšanas klubu apvienības (LSKA) un Latvijas Svarcelšanas federācijas (LSF) savstarpējā konflikta dēļ svarcelšana Latvijā ir sašķēlusies divās pretējās nometnēs, intervijā laikrakstam "Sporta Avīze" otrdien atzina divkārtējā olimpisko spēļu medaļnieka, titulētā svarcēlāja Viktora Ščerbatiha treneris Eduards Andruškevičs.

Šā gada novembrī LSKA, kas ir starptautiski atzīta Latvijas sporta institūcija, uz pusgadu diskvalificēja Andruškeviču, kurš iepriekš jūlijā dibināja LSF, lai uzsāktu aktīvu cīņu par svarcelšanas sporta federācijas statusa iegūšanu Latvijā.

"Latvijas Sporta klubu apvienībai nav nekādu kontaktu ar Starptautisko Svarcelšanas federāciju. Ļoti bieži ir tā, ka mēs, aizbraucot uz lielajām sacensībām, no starptautiskās federācijas saņemam pārmetumus, kāpēc mūsu vadība neatbild uz daudzajām vēstulēm. Čempionātu laikā mums arī bieži tiek uzdots jautājums: kāpēc tiekot ignorēti. Uz Latviju tiek sūtīts pieprasījums - kur notiek mūsu svarcēlāju nometnes. Savukārt Svarcelšanas federācijai to pieprasa Starptautiskā Antidopinga komisija. Mūsu vadība šo informāciju nav sniegusi, un tāpēc riskējam iekulties lielās nepatikšanās," laikrakstā skaidroja Andruškevičs, piebilstot, ka situācijas sakārtošanas dēļ dibinājis LSF organizāciju, kurā ieņem ģenerālsekretāra amatu, bet Ščerbatihs ir prezidents.

"Tagad federācija ir atjaunota pieņemamā izskatā, un tieši ar to sadarbojas Starptautiskā Svarcelšanas federācija. Visa informācija tiek atsūtīta mums. Bieži tiekoties ar starptautiskiem pārstāvjiem, viņi izteikuši vēlmi sadarboties vienīgi ar mums. Izveidojoties šādai situācijai klubu apvienība uzskata, ka Andruškevičs visu varu pārņēmis savās rokās, lai arī formāli mums tādas nav. Toties attiecībās ar starptautiskajiem funkcionāriem mūs respektē un pazīst," piebilda Andruškevičs.

Treneris arī neslēpa, ka viens no galvenajiem iemesliem konfliktam ir svarcelšanai paredzētās naudas sadale. "Nevaru iedomāties sevi ejam pie LSKA valdes priekšsēdētāja [Aivara] Ritenieka prasīt viņa sameklēto sponsora naudu. Ja reizi viņš ir atradis papildus finanses, lūdzu, rīkojies ar šiem līdzekļiem. Taču nevar būt tā, ka mani sportisti visai svarcelšanai nopelna daudzus tūkstošus, bet paši pie šiem latiem netiek klāt. Tas ir absurds," neizpratnē ir Andruškevičs.

"Par Ščerbatiha izcīnītajām medaļām starptautiskā federācija mūsu klubu apvienībai pārskaita vērā ņemamas summas. Arī valsts par Ščerbatiha olimpisko bronzu svarcelšanai piešķīra pamatīgas finanses. Visu mūsu nopelnīto naudu apsaimnieko klubu apvienība un vairums naudas tiek iztērēta nometnēm Ragaciemā. Neapstrīdu, ka tur vajag rīkot nometnes, taču arī citiem ir nepieciešamas finanses," uzsvēra treneris.

Kā ziņots, LSKA vadītājs Ritenieks iepriekš norādīja, ka LSF pārstāvji Ščerbatihs un Andruškevičs darbojas pretrunā jebkādiem LSKA principiem un savā darbībā izmanto visus legālos un nelegālos līdzekļus, tādējādi klaji diskreditējot LSKA un mazinot LSKA uzticību saviem biedriem un citām saistītajām personām. Pēc viņa teiktā, Ščerbatihs ir Saeimas deputāts un tā darbībai jābalstās uz "uzticību un lojalitāti pret Latvijas tautu". Turklāt Saeimas deputātam "aizliegts izmantot savu ietekmi, lai kādu lietu valsts pārvaldes iestādēs izlemtu kādas fiziskas vai juridiskas personas labā".

Ritenieks pauda uzskatu, ka visas darbības, kuras Ščerbatihs ir izvērtis esošo LSKA juridisko biedru pašvaldībās, mēģinot ietekmēt to pārstāvju lēmumus, kā arī attiecībās ar Latvijas Olimpisko komiteju (LOK) un starptautiskajām iestādēm, liecinot par pretējo. Ritenieks pastāstīja, ka LSF pārstāvji pasludinājuši savu biedrību par atzīto svarcelšanas federāciju Latvijā un iesnieguši LSF datus izvietošanai Starptautiskās svarcelšanas federācijas (IWF) mājas lapā, publiski ignorējot faktu, ka tikai LSKA ir tiesības vadīt un koordinēt svarcelšanas darbību gan Latvijā, gan ārpus tās, kā arī nodrošināt Latvijas pārstāvību starptautiskajās svarcelšanas organizācijās un sacensībās.

Tāpat LSKA iepriekš pauda neapmierinātību, ka Eiropas U-23 čempionātam svarcelšanā, kas oktobrī notika Polijā, bez LSKA ziņas tās vārdā tika pieteikti arī trīs Latvijas sportisti - Iļja Menšikovs, Vitālijs Kovtuns un Mihails Semjonovs -, kas patvaļīgi piedalījās čempionātā. Sportistus sacensībām pašrocīgi pieteicis un aizvedis viņu treneris Andruškevičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!