Foto: AP/Scanpix/LETA

Anglijas futbola premjerlīgas valde pēc Lielbritānijas valdības ieviestajām sankcijām pret Krievijas miljardieri Romanu Abramoviču ir diskvalificējusi viņu no Londonas "Chelsea" direktora amata.

Jau ziņots, ka pēc sankciju ieviešanas aizkavēsies viņam piederošā premjerlīgas kluba Londonas "Chelsea" pārdošana, par ko pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Abramovičs paziņoja 2. martā.

Abramovičam noteikto sankciju dēļ klubam noteikti stingri ierobežojumi. "Chelsea" nedrīkst slēgt līgumus ar spēlētājiem, pagarināt līgumus vai pārdot biļetes uz spēlēm, kā arī ir ierobežota naudas summa, ko komanda drīkst tērēt izbraukuma spēlēm.

Tagad premjerlīgas vadība ir vērsusies pret Abramoviču, kuru valdība raksturo kā Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvākā loka pārstāvi, neskatoties uz to, ka viņš noliedz jebkādu saistību ar Putina režīmu.

"Pēc Apvienotās Karalistes valdības sankciju pieņemšanas premjerlīgas valde ir diskvalificējusi Abramoviču no "Chelsea" futbola kluba direktora amata," teikts premjerlīgas sestdienas paziņojumā.

"Valdes lēmums neietekmē kluba treniņus un spēles, kā noteikts saskaņā ar valdības izsniegtās licences nosacījumiem, kura beidzas 31. maijā," teikts paziņojumā.

Abramovičs jau iepriekš bija paziņojis par nodomu pārdot "Chelsea", virknei potenciālo pircēju paužot interesi par klubu.

Kluba iegādē ir ieinteresētas apmēram desmit personas un kompānijas. Iepriekš tika ziņots, ka "Chelsea" vēlas iegādāties šveicietis Hansjergs Vīss, amerikānis Tods Bolijs un brits Niks Kendijs.

Lielbritānijas valdība joprojām atļauj pārdošanu, taču tai būtu jāapstiprina jauna licence ar nosacījumu, ka Abramovičs negūs peļņu.

Vācu trenera Tomasa Tuhela vadītā komanda svētdien premjerlīgas spēlē uzņems Ņūkāslas "United", cenšoties nostiprināties trešajā vietā turnīra tabulā.

Tiek ziņots, ka premjerlīgas lēmums diskvalificēt Abramoviču visticamāk neatstās nekādu būtisku ietekmi, jo kluba pārdošanas process jau bija uzsākts.

Sestdien klubs sagaidīja arī pozitīvas ziņas, jo tika ziņots, ka darbības licences nosacījumi ir tikuši grozīti, ļaujot tērēt līdz 900 000 mārciņu (1 075 823 eiro) par katru mājas spēli.

Abramovičs pēdējo 19 gadu laikā "Chelsea" ir investējis 1,5 miljardus sterliņu mārciņu (1,8 miljardi eiro), sekmējot kluba vēsturē vēl nepieredzētu panākumu periodu, izcīnot piecus premjerlīgas čempionu titulus un divas reizes uzvarot Čempionu līgā.

55 gadus vecajam Abramovičam bez Krievijas pilsonības ir arī decembrī piešķirtā Portugāles pilsonība, kā arī Izraēlas pilsonība.

Saskaņā ar žurnāla "Forbes" datiem Abramoviča īpašumi ir gandrīz 14 miljardus ASV dolāru (12,4 miljardus eiro) vērti. Žurnāla 2021. gada pasaules miljardieru sarakstā viņš ieņēma 142. vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!