Foto: DELFI

Basketbols ir kļuvis par populārāko sporta veidu Latvijā, liecina biedrības "Aktīvā Sporta Atbalsta padome" un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktais pētījums "Sporta mārketings Latvijā 2012".

Atgādinām, ka iepriekšējos trīs gadus Latvijā populārākais sporta veids bija futbols, bet šogad tas zaudējis savas līderpozīcijas. Populārāko sporta veidu pirmajā pieciniekā bez basketbola un futbola joprojām ir arī vieglatlētika un skriešana, kā arī hokejs.

Izmaiņas vērojamas arī pārējo sporta veidu pozīcijās. Motosports jau otro gadu turpina zaudēt līdzjutējus par labu autosportam, pozīcijas ievērojami uzlabojuši peldēšana, handbols, bobslejs un skeletons.

Aizvadītajā gadā ievērojamas izmaiņas notikušas ar vairākiem sporta veidiem, hokeja atbalstītāju skaits Latvijā ir vislielākais jau ceturto gadu pēc kārtas, pieaudzis aktīvo sportotāju skaits Latvijā, un visvairāk ar sportu nodarbojušies iedzīvotāji Rīgā un Latgalē.

"Latvijas sporta veidu TOPs ir ļoti vērtīgs pētījums. Tas balstās uz unikālu, Latvijas situācijai piemērotu metodoloģiju – šeit iespēju robežās ir tikusi apkopota visa ar sportu saistītā statistika, kas papildināta ar iedzīvotāju aptaujas datiem. Turklāt, tā kā šis pētījums ir ticis veikts jau ceturto gadu pēc kārtas, tad gan noteiktos sporta veidos saistītām personām, gan visplašākajam interesentu lokam ir iespēja vērot kā dažādu sportu veidu popularitāte Latvijā mainās laika gaitā," stāstīja Andris Blaka, "Aktīvā sporta atbalsta padomes" dibinātājs un vadītājs. "Tas ļauj labāk izprast pašreiz notiekošo un dod atskaites punktus nākotnes prognožu izteikšanai – piemēram, bērnu vecākiem var atvieglot lēmumu pieņemšanu par to, uz kādiem sporta veidiem orientēt savas atvases, bet dažādām valsts iestādēm, uzņēmumiem un organizācijām, lemjot par sportam veltāmo līdzekļu sadali, balstīties uz skaitļiem nevis tikai sajūtam. Sevišķi noderīgs šis pētījums ir dažādām ar sportu saistītām organizācijām, jo tas dod kvalitatīvu atgriezenisko saiti – ļauj novērtēt cik veiksmīgas ir bijušas šo organizāciju iepriekš veiktās aktivitātes un, līdz ar to, palīdz labāk plānot savu darbību nākotnē."

"Interesantas izmaiņas notikušas Latvijas reģionos. Latgalē sportotāju īpatsvars salīdzinājumā ar 2011.gadu palielinājies par 16%. Kopumā Latvijā ar sportu aktīvi nodarbojas gandrīz puse iedzīvotāju vecumā no 15 – 74 gadiem un salīdzinoši biežāk Latvijas iedzīvotāji pēdējo 12 mēnešu laikā nodarbojušies ar peldēšanu," viņš turpināja.

Pētījumā tiek aprēķināts sporta veidu popularitātes indekss, kurā iekļautas aktīvās sportiskās aktivitātes, tā pasīvā līdzdalība sporta notikumos, sekojot līdzi sporta norisēm medijos vai apmeklējot sacensības klātienē)

Jau ceturto gadu pētījums tiek veikts balstoties uz "TNS Latvia", Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Sporta federāciju padomes un portāla "sportacentrs.com" sniegtajiem datiem. Pētījuma mērķis ir noteikt dažādu sporta veidu popularitāti Latvijā, kopumā apskatot 65 nozīmīgākos sporta veidus un to grupas. Aprēķinātajā sporta veidu popularitātes indeksā iekļautas gan aktīvās sportiskās aktivitātes, gan arī pasīvā līdzdalība sporta notikumos, sekojot līdzi sporta norisēm dažādos medijos vai apmeklējot sacensības klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!