Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA
Vācijas sporta ārsts Marks Šmidts, kurš bija starptautiskā asins dopinga skandāla "Aderlass" epicentrā, piektdien Minhenes tiesā notiesāts uz četriem gadiem un desmit mēnešiem cietumā.

42 gadus vecais ārsts Marks Šmidts pēc starptautiskas asins dopinga sistēmas izveidošanas laika posmā no 2012. līdz 2019.gadam ir saņēmis arī papildu aizliegumu – nodarboties ar medicīnu vēl trīs gadus pēc cietumsoda izciešanas. Viņam arī uzlikts naudas sods 158 000 eiro apmērā.

Erfurtē dzīvojošais sporta ārsts ir atzīts par vainīgu 24 epizodēs ar dopinga metožu lietošanu un divos gadījumos ar aizliegtu zāļu lietošanu.

Izmeklēšana, kas sākās pagājušā gada septembrī, ir pirmā lielā apsūdzība saskaņā ar antidopinga likumdošanu, kas Vācijā tika ieviesta 2015. gadā.

Asins dopinga mērķis ir palielināt sarkano asins ķermenīšu daudzumu, kas ķermenim ļauj transportēt vairāk skābekļa uz muskuļiem, tā palielinot izturību un jaudu.

Diviem no četriem Šmita līdzapsūdzētajiem tika piespriests nosacīts attiecīgi divu gadu un četru mēnešu un viena gada un četru mēnešu sods. Abiem pārējiem apsūdzētajiem, no kuriem viens ir Šmidta tēvs, tika uzlikts naudas sods attiecīgi 6 560 eiro un 9 900 eiro apmērā.

Pagājušās nedēļas tiesā Šmidts nožēloja izdarīto. "Es rīkojos nepareizi, tā ir tikai mana vaina," viņš teica, paužot nožēlu par viņa četru līdzapsūdzēto iesaistīšanu. "Man ir bezgala žēl, ka es ievilku tajā pārējos četrus."

Viņš ir bijis apcietinājumā kopš Austrijas un Vācijas policijas koordinēto reidu laika 2019. gada februārī, izbeidzot asiņaino dopinga pasākumu ar nosaukumu "Aderlass", kas vācu valodā nozīmē asins nolaišanu.

Reidi notika arī 2019. gada pasaules čempionātā slēpošanā Tiroles ciematā Zēfeldē. Pieci sportisti un divi aizdomās turamie pasaules meistarsacīkstēs tika aizturēti divas stundas pirms vīriešu sacensībām 15 kilometru distancē. Savukārt vienu Austrijas sportistu pieķēra asins pārliešanas laikā.

Šmidts vienlaicīgi tika arestēts reida laikā Vācijas centrālās daļas pilsētā Erfurtē.

Vācijas speciālista asins dopinga shēmu pielietojušo sportistu skaits bija iespaidīgs, ieskaitot 2014. un 2018. gada ziemas olimpisko spēļu, 2016. gada Riodežaneiro vasaras spēļu un 2018. gada "Tour de France" velobrauciena dalībniekus.

Otrdien Austrijas riteņbraucējs Štefans Denifls kļuva par pēdējo sportistu, kurš ieslodzīts cietumā "Aderlas" atmaskošanas ietvaros, viņam saņemot divu gadu cietumsodu, kā arī 16 mēnešu diskvalifikāciju.

Tomēr antidopinga iestāžu cerības četru mēnešu tiesas laikā, kas bieži tika pārtraukta Covid-19 pandēmijas dēļ, pieķert nelikumībās sporta pasaules slavenības neattaisnojās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!