Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

ASV vingrošanas ikonai Simonai Bailsai būtu bijis jābeidz sportot pirms Tokijas olimpiskajām spēlēm, kaut gan viņa turējās pie sava olimpiskā sapņa, lai gan tas ļoti smagi ietekmēja viņas labsajūtu, Bailsa paziņoja pirmdien publicētajā intervijā žurnālam "New York Magazine".

Bija domāts, ka 24 gadus vecā Bailsa Tokijas spēlēs dominēs, bet tā vietā par sensāciju kļuva viņas izstāšanās no sieviešu vingrošanas sacensību pirmā veida, kad viņu bija piemeklējis pārliecības par sevi trūkums.

"Ja paskatās uz visu, ko esmu piedzīvojusi pēdējo septiņu gadu laikā," pirmdien publicētajā intervijā Bailsa sacīja sarunā ar žurnāla "New York Magazine" reportieti, "man nekad nevajadzēja vēlreiz doties uz olimpiskajām spēlēm. Man vajadzēja beigt ceļu pirms Tokijas."

Bailsa sacīja, ka garīgās veselības problēmas, kas izraisīja viņas šokējošo izstāšanos, bija sākušās vēl pirms ierašanās Japānā.

Seksuālu vardarbību pārdzīvojusī Bailsa žurnālam pastāstīja, ka ASV komandas ārsta Lerija Nasera skandāls bija ārkārtīgi emocionāls.

"Tas bija par daudz," viņa sacīja par Nasera īstenoto ASV izlases dalībnieču ļaunprātīgas izmantošanas skandālu, kas publiski izskanēja divu gadu garumā. "Tomēr es neļāvu viņam atņemt man kaut ko tādu, kam esmu strādājusi kopš sešu gadu vecuma. Es neļāvu viņam atņemt šo prieku. Tāpēc es to atstāju aiz sevis tik ilgi, kamēr mans prāts un mans ķermenis man to ļāva."

Bailsa ir pasaules visu laiku medaļām bagātākā vingrotāja. Viņa Japānā ieradās izcīnīt sešas zelta medaļas, taču atkāpās no plāna, sakot, par prioritāti pasludinot garīgo veselību.

Bailsu Tokijā piemeklēja izkropļojumi telpas uztverē. Tas ir potenciāli bīstams fenomens, kura dēļ vingrotāji gaisā zaudē virziena izjūtu. Vēlāk viņa atgriezās olimpiskajā arēnā, lai vingrojumā uz baļķa izcīnītu bronzu.

Bailsa, kura kopā ir izcīnījusi 32 olimpiskās un pasaules čempionāta medaļas, žurnālā atgriezās pie tēmas par sociālo mediju kritiķiem, kuri apsūdzēja viņu par sacensību izlaišanu Tokijā.

Viņa savu atkāpšanos Tokijā salīdzina ar redzes problēmām, sakot, ka tas būtu tāpat kā vienā rītā pamosties aklai.

"Tas ir vienīgais, ar ko es to varu salīdzināt. 18 gadus nodarbojos ar vingrošanu. Es pamodos - biju to pazaudējusi. Kā man vajadzēja turpināt savu dienu?" viņa retoriski vaicā.

Bailsa nav atteikusies no vingrošanas pavisam un šobrīd apceļo valsti ar turnīru "Gold Over America" tūres ietvaros.

Bailsa apliecina, ka viņas problēmas laika gaitā ir uzkrājušās. Jaunībā vingrotāja nonāca audžuģimenē pēc tam, kad tika atņemta mātei, kura cīnījās ar atkarību.

"Tas ir nepabeigts darbs. Es tikai vēlos, lai ārsts man pateiktu, kad es to pārvarēšu. Kad jums ir operācija, ar to viss ir beidzies. Kāpēc kāds nevarētu man vienkārši pateikt, ka pēc sešiem mēnešiem tas būs beidzies?" prasa Bailsa. "Labdien, kur ir AA baterijas? Vai mēs nevaram tās vienkārši ievietot atpakaļ?"

Jau ziņots, ka Tokijā 24 gadus vecā sportiste uz paaugstinājuma atgriezās vien sacensību pēdējā dienā, kad sacensībās uz baļķa izcīnīja bronzas medaļu.

Bailsa pirms tam Tokijā ASV komandai palīdzēja izcīnīt sudraba medaļu, lai gan no sacensībām izstājās, bet pēc tam nebija piedalījusies nevienās individuālajās sacensībās.

Viņa ir četrkārtēja olimpiskā un deviņpadsmitkārtēja pasaules čempione.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!