Foto: Publicitātes foto
Aizvadītajā nedēļas nogalē Amatciemā notika Baltijas lielākās orientēšanās sacensības - trīsdienu "Kāpa", kurās piedalījās 1800 dalībnieki. Vīriešu elitē jau devīto reizi par uzvarētāju kļuva leģendārais orientierists Mārtiņš Sirmais ("Auseklis IK"), bet sieviešu elitē pirmo uzvaru izcīnīja Līga Ārniece ("Ozons"), informē Latvijas Orientēšanās federācija (LOF).

Orientēšanās sacensības "Kāpa" nav tikai kārtējais Latvijas kausa posms, bet gan centrālais Latvijas orientēšanās sezonas notikums, uz kuru ierodas lielākā daļa Latvijas orientieristi un viesi no ārzemēm. Šoreiz Amatciema meži uzņēma vairāk nekā 1800 dalībniekus, kuri sacentās orientēšanās skrējienā, velo orientēšanās un taku orientēšanās sacensībās.

Elites grupās spraigākā cīņa izvērtās sieviešu konkurencē. Pēc pirmās sacensību dienas par līderi kļuva Līga Ārniece, taču viņas pārsvars pār tuvāko sekotāju Kristīni Bertuku bija tikai piecas sekundes. Otrajā sacensību dienā, kas elites grupās bija arī Pasaules ranga sacensības, par pirmās dienas neveiksmi revanšējās Laura Vīķe, svinot uzvaru un kopvērtējumā līderei Līgai Ārniecei pietuvojoties 50 sekunžu attālumā. Otro vietu joprojām saglabāja Bertuka, un atstatums bija palielinājies tikai līdz 17 sekundēm.

Pēdējā dienā Ārniece apstiprināja, ka ir izturīgākā no uzvaras pretendentēm, un ar otro labāku rezultātu dienā saglabāja vadību, to palielinot līdz 1:34 pār Lauru Vīķi, kura pamanījās kopvērtējumā apsteigt Kristīni Bertuku. Lietuviete un trīskārtējā Kāpas uzvarētājā Sandra Paužaite pēdējā dienā uzrādīja labāko distances laiku, tāču nespēja noķert Bertuku un ierindojās 4.vietā, 44 sekundes aiz godalgotā trijnieka.

Vīriešu elitē "Kāpas" trīsdienas pārvērtās par divdienām, jo otrās dienas rezultāti tika anulēti nepareizi novietota kontrolpunkta dēļ. Svelmainajā pirmajā dienā līderpozīcijā izvirzījās Dāvis Dišlers, kurš iekrāja 2:23 pārsvaru pār Mārtiņu Sirmo. Kad tika atcelti otrās dienas rezultāti, tapa skaidrs, ka cīņa par uzvaru izšķirsies duelī starp šiem abiem orientieristiem.

Sirmais, kā jau tas vairākas reizes ir noticis līdz šim, pēdējā sacensību dienā uzstādīja tempu, kuram neviens cits pietuvoties nespēja un izcīnīja jau devīto uzvaru "Kāpas" trīsdienās. Dišlers saglabāja otro pozīciju, bet Andrim Jubelim izdevās pakāpties uz trešo vietu kopvērtējumā.

Velo orientēšanās sacensībās divu dienu kopvērtējumā uzvarēja kaimiņi - vīriešu elitē igaunis Tonis Erms, bet sieviešu konkurencē - lietuviete Asta Šimkoniene. Pirmās dienas garā distance bija ar Latvijas čempionāta statusu un zelta medaļas izcīnīja Toms Veits (OK "Purva bridējs") un Ingrīda Šmite ("Auseklis IK").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!