Pirmdien norisinājās "Trīs Zvaigžņu balva 2021" žūrijas sēde, kurā tika apstiprināts, ka sporta sabiedrības sasniegumu godināšanas ceremonijā "Trīs Zvaigžņu balva 2021" balvu nominācijā "Mūža ieguldījums sportā" saņems ilggadējais treneris cīņas sportā Visvaldis Freidenfelds. Šajā gadā uz nomināciju "Mūža ieguldījums sportā" tika izvirzīti četri kandidāti, informē Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Visvaldis Freidenfelds visu mūžu veltījis cīņas sporta attīstībai, vairākkārtējs Latvijas čempions, sporta meistars brīvajā cīņā. Pēc LVFKI absolvēšanas strādājis LVFKI par vecāko pasniedzēju smagatlētikas katedrā. No 1980. gada sāka strādāt par treneri S/B "Vārpa", vēlāk kļuvis par Latvijas izlases vecāko treneri, sagatavojot daudzus augstas klases cīkstoņus un cīkstones, kā, piemēram, Igoru Samašonoku – divkārtēju PSRS 1988. un 1989. gada čempionu junioriem, kurš 1990. gada Pasaules junioru čempionātā ieguva pirmo vietu, 1992. gada Eiropas čempionātā pirmo vietu junioriem, 1999. gada Eiropas pieaugušo čempionātā ieguva 2. vietu. Turklāt piedalījās 2000. gada Sidnejas olimpiskajās spēlēs, izcīnot 11. vietu.

Treneris ir devis nozīmīgu ieguldījumu sporta veida attīstībā – 1995. gadā Visvaldis Freidenfelds nodibina biedrību V.Freidenfelda Latvijas Brīvā cīņas sporta klubu-internātu, Rīgā, Hipokrāta ielā 25, uz kuru treneris aicināja jaunos sportistus no visas Latvijas. Sporta klubs ātri kļuva par vadošo cīņas organizāciju Latvijā, un sasniedza labus rezultātus pasaules mērogā.

Trenerim ieguldot savus personīgos līdzekļus, 2018. gada 20. augustā tika uzcelts un nodots ekspluatācijā jauns sporta internāts ar 13 istabiņām, ēdnīcu, saunu un modernu cīņas sporta zāli. Daudzi kluba sportisti ir pārstāvējuši Latviju Eiropas un pasaules čempionātos, kā arī visi internāta audzēkņi ir ieguvuši augstāko izglītību.

Sporta klubs pastāvīgi organizē Rīgā UWW Starptautisko turnīru junioriem, kurš ir vienīgais turnīrs Latvijā, kas ir iekļauts Pasaules Cīņas federācijas sacensību kalendārā un uz kuru ierodas sportisti no visiem kontinentiem.

Par trenera sasniegumiem runā viņa audzēkņu sasniegumi – cīkstone Laura Skujiņa 2004. gadā izcīnīja 1. vietu Eiropas čempionātā kadetēm, 2005. gadā 1. vietu juniorēm, 2005. gadā 5. vietu pasaules čempionātā juniorēm, bet 2014. gadā pasaules čempionātā tika pie bronzas. Savukārt cīkstonis Armands Zvirbulis 2007. gadā kļuva par Eiropas čempionu junioriem, 2014. gadā pasaules čempionātā ieņēma 5. vietu, kas bija arī ceļazīme uz Londonas olimpiskajām spēlēm, kurā tika izcīnīta 9. vieta.

Par ieguldīto darbu, mērķtiecību un personīgo attieksmi, nodrošinot Latvijas Olimpiskās komandas dalību Londonas olimpiskajās spēlēs un nesot Latvijas vārdu pasaulē, Visvaldim Freidenfeldam 2012. gadā tika pasniegts Saeimas pateicības raksts, bet 2018. gadā par nozīmīgu ieguldījumu cīņas sporta attīstībā saņēmis Izglītības un zinātnes ministrijas atzinības rakstu. Par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas Valsts labā 2013. gadā apbalvots ar Atzinības krusta 1. pakāpes zelta goda zīmi, bet 2019. gadā Visvaldis Freidenfelds par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā iecelts par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri.

Žūrijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš uzsver: "Visvaldis Freidenfelds ir izcils piemērs sporta sabiedrībai un iedvesmojošs paraugs ikvienam. Trenera mērķtiecība, ieguldītais darbs un konsekventa pieeja sava sporta veida attīstībai rezultējās augstos sasniegumos – viņa audzēkņi startē starp labākajiem pasaulē, nesot Latvijas vārdu globālā mērogā."

"Trīs Zvaigžņu balva 2021" žūrijas komisijas sēdē tika apstiprināti arī Tautas balsojuma rezultāti 11 nominācijās. Kā jau iepriekš tika informēts, uzvarētājus 11 nominācijās nosaka Tautas balsojums, kas sastāda 50% no gala rezultāta. Atlikušos 50% veido ekspertu – sportistu (25%) un sporta žurnālistu (25%) viedoklis.

Balsis ir apkopotas, un gala rezultāti ar 11 nomināciju uzvarētājiem ir iesniegti un nonākuši vienīgi "Trīs Zvaigžņu balva 2021" žūrijas komisijas vadītāja Sanda Riekstiņa pārraudzībā un glabāšanā.

Svinīgajā "Trīs Zvaigžņu balva 2021" pasniegšanas ceremonijā 2022. gada 8. janvārī plkst. 20.50 televīzijas kanālā TV3 bez jau pieminētajām 11 nominācijām un balvas Mūža ieguldījums sportā, balva tiks pasniegta arī nominācijā Sporta skolotājs/a, ko konkursa kārtībā nosaka Izglītības un zinātnes ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!