Foto: LETA

Otrdien Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) iegūs jaunu prezidentu - pēc 12 gadu strādāšanas šai amatā to pametīs šveicietis Žaks Roge.

Nākamais SOK prezidents būs devītais olimpiskās saimes vadītājs 119 gadus ilgajā SOK vēsturē.

"Manuprāt, Roges "valdīšanas" laiks bija "ražīgs"," saka Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis. "Ņemot vērā to, ka Roge šo amatu pārņēma pēc tik spilgtas un spēcīgas personības kā Huans Antonio Samarančs, kurš pārvērta olimpisko kustību no nelielas ietekmes starptautiskas organizācijas par vienu no pasaules varenākajiem spēkiem, viņam nebija viegli ieņemt savu nišu un parādīt savas spējas un iespējas, bet Roge spēja saglabāt un attīstīt to labo, kas aizsākās Samaranča laikā - sadarbību ar sponsoriem, televīzijām un olimpisko spēļu organizatoriem. Rogem aizejot no amata, olimpisko spēļu rīkošanai faktiski līdz 2020. gadam SOK finanšu līdzekļu jau pietiek. Līdz ar to Roge atstāj ļoti labu "mantojumu" nākamajam prezidentam."

"Roge turpināja savu iniciatīvu par jaunatnes sporta attīstību, ko viņš aizsāka, būdams Eiropas Olimpisko komitejas asociāciju vadītājs un izveidojot Eiropas jaunatnes olimpiādes - viņa vadībā tika sarīkotas pirmās Pasaules jauniešu olimpiskās spēles vasaras un ziemas sporta veidos. Tie ir divi nozīmīgākie viņa darbi un ieguldījumi," uzskata LOK prezidents. "Un, protams, cīņa ar dopingu sportā, kas iesākās jau Samaranča vadības laikā, bet daudz lielākus "apgriezienus" uzņēma ar Roges nonākšanu SOK vadībā, jo viņš kā mediķis, iespējams, labāk apzinās, kādas sekas ir aizliegtajiem preparātiem uz cilvēka veselību."

Uz SOK prezidenta amatu pretendē seši sporta funkcionāri - vācietis, olimpiskais čempions paukošanā Tomass Bahs, leģendārais ukraiņu kārtslēcējs Sergejs Bubka, Puertoriko finansists Ričards Karions, Singapūras Olimpiskās komitejas viceprezidents Sers Mjangs Ngs, Šveices jurists, Sporta arbitrāžas tiesas tiesnesis Deniss Osvalds un Taivānas Olimpiskās komitejas viceprezidents, SOK izpildkomitejas loceklis Čin-ko Vu.

Runājot par to, kurš varētu kļūt par nākamo SOK prezidentu, Aldons Vrubļevskis ir diplomātisks: "Personiski pazīstu piecus no sešiem kandidātiem, bet, ņemot vērā, ka olimpiskā kustība tomēr ir Eiropas vēstures un kultūras sastāvdaļa, es ceru, ka ievēlēs kādu no Eiropas kandidātiem.

Ar prezidenta vēlēšanām noslēgsies SOK asambleja Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā, kurā aizvadītās nedēļas beigās tika izvēlēta arī 2020. gada vasaras olimpisko spēļu norises vieta - Tokija.

SOK prezidentu ievēl uz astoņiem gadiem, un viņš pēc tam var pretendēt uz vēl vienu četru gadu termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!