Foto: LETA
Latvijas aizsardzības ministrs, bijušais olimpietis Raimonds Bergmanis, uzstājoties Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālās asamblejas sesijā, akcentēja uzmanību uz vērtību prioritāšu nepieciešamību sportā, nevis sporta prioritāšu izvirzīšanu.

LOK sesijas debatēs vairākas reizes tika akcentēta uzmanība par prioritāšu nepieciešamību sportā un par prioritāro sporta veidu nepieciešamību. Diskusiju par šo tēmu rosināja arī Latvijas sporta augstākā amatpersona, Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs, tomēr Bergmanis pauda savādāku viedokli, izpelnoties neviltotu klātesošo aplausus.

"Te runāja par prioritātēm. Varbūt vajag vērtību prioritātes un tad tikai prioritātes. Tad mēs nonākam pie gadījumiem, ka "es negribu nest karogu" vai "negribu piedalīties sacensībās zem Latvijas karoga". Vajag sākt ar to un tad runāt par citām prioritātēm. Vēlēšanās un attieksmes – tas ir viss, kas vajadzīgs. Ja būs, tad arī daudz ko sasniegsim. Ja nav vēlēšanās un attieksme, diez vai kaut kas sanāks," teica Bergmanis.

Tāpat Bergmanis norādīja uz atskaitēm, kas uz papīra izskatās labi, bet realitātē ir savādāk. Aizsardzības ministrs šajā sakarā asi kritizēja Latvijas Televīziju saistībā ar Rio olimpisko spēļu pārraidēm. "Papīros viss ir skaisti. Televīzija parādīja svarcēlājas Rebekas Kohas startu. Sešus mēģinājumus. Un Lietuvas basketbola spēli. Tā ir attieksme. Ko mēs redzējām? Kā jutās Rebeka Koha, ko mēs te gribam?"

Bergmanis piebilda, ka visu dzīvē nevar vēlēties – gan augstu dzīves līmeni, gan medaļas. "Ja grib prioritātes, tad jāzina, cik tas maksā. Man bija tikšanās ar vienu Oksfordas universitātes profesoru. Viņi ir aprēķinājuši un tas ir pierādīts fakts – Lielbritānijā viena olimpiskā medaļa izmaksā 3,4 miljonus sterliņu mārciņas."

LOK sesijas debatēs Latvijas Biatlona federācijas prezidente Baiba Broka norādīja, ka sportam ir nepieciešams lielāks lobijs un sava niša valsts pārvaldē, jo šobrīd "sports ir paslēpts zem IZM". Tāpat Broka augsti novērtēja LOK iniciatīvu atvērt tehniskā atbalsta un tehnisko nodaļu, kas varētu būt liels atbalsts daudziem ziemas sporta veidiem, arī biatlonam.

Tikmēr Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidents Atis Sausnītis aktīvā uzrunā veltīja skarbus vārdus Severam, kura izteicieni ne vienmēr bijuši atbalstoši un uzmundrinoši sportistiem. "Žēl, ka sportam nav īsta jumta," sacīja Sausnītis. "Vajag domāt, kā kaut ko uzbūvēt, nevis kaut ko nojaukt."

Skarbu kritiku Severs un IZM saņēma no Latvijas Basketbola savienības (LBS) valdes locekļa Edgara Jaunupa, kurš norādīja uz IZM nespēju 20 gadu laikā savest kārtībā stadionu "Daugavu". Jaunupa neapmierinātību raisīja Severa izteicieni, ka dažas LOK funkcijas varētu pārņemt IZM, kas, pēc Jaunupa teiktā, "paši netiek galā ar savām funkcijām".

Tikmēr Liepājas, Ventspils un Jelgavas pilsētu mēri debates izmantoja, lai savā veidā reklamētu savu pilsētu, kā arī savu pilsētu sportistu sasniegumus, nevis diskusijai par LOK sesijā notiekošo.

Latvijas olimpiskās delegācijas vadītājs Rio olimpiskajās spēlēs Žoržs Tikmers sportistu startu novērtēja kā apmierinošu, bet laba atzīme dota atsevišķu sportistu sasniegumiem. Tikmers norādīja uz dažām problēmsituācijām Rio laikā, kā vienu no tām minot sporta federāciju dalību, kas gan atzīta par "lietderīgu sporta veida attīstības interesēs". Tomēr vajag izstrādāt jaunu kārtību, kā sporta veidu federāciju prezidenti atrodas olimpiskajās spēlēs, "respektējot sportistu un treneru vajadzības".

Tikmers uzsvēra, ka jāpilnveido LOK un sporta federāciju sadarbība ar medijiem. Savas uzrunas noslēgumā Tikmers norādīja, ka "sportistu sasniegtie rezultāti atbilst piešķirtajam finansējuma un reālajām iespējām konkurencē ar pasaules vadošajiem atlētiem". Runājot par gaidāmajām Phjončhanas un Tokijas olimpiskajām spēlēm, Tikmers norādīja, ka jāpilnveido LOK, sporta federāciju un valsts sadarbība, kā arī jāizvirza mērķi, nosakot attiecīgu finansējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!