Foto: Publicitātes foto
Kādreizējā Kanādas izlases peldētāja Kristīna Šteins jau martā varētu oficiāli saņemt Starptautiskās Ūdens sporta veidu federācijas (FINA) atļauju turpmāk pārstāvēt Latviju, pastāstīja Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) ģenerālsekretārs Aivars Platonovs.

Šteins Kanādas izlases sastāvā piedalījās 2013.gada pasaules čempionātā, ieņemot 32.vietu 100 metru distancē uz muguras. Savukārt pērn jau viņa laboja Latvijas rekordus 50, 100 un 200 metru distancēs uz muguras gan 25 metru, gan 50 metru baseinos.

Kā pastāstīja Platonovs, viņas māte ir latviete, bet tēvs runā latviski, savukārt pašai peldētājai ir dubultpilsonība. Pašlaik jau saņemta sportistes brīvlaišana no Kanādas, kā arī viņa pārstāv Latvijas klubu.

"Pēc FINA noteikumiem, jāizpilda vesela virkne procedūru, un šobrīd gaidām vien to, kad martā būs pagājis gads, kopš viņa deklarēja dzīvesvietu Latvijā," pastāstīja Platonovs. "Citām problēmām nevajadzētu būt."

Šteins 2013.gadā pasaules čempionātam kvalificējās ar ļoti augstvērtīgu rezultātu, kas bija pusfināla cienīgs, tomēr kopš tā laika viņa vairs tik labus rezultātus nav rādījusi.

"Potenciāls viņai ir, ja spēs atgūt kādreizējo formu. Tomēr viņas treneris ir pārliecināts, ka tas tiks izdarīts," pastāstīja Platonovs. "Viņai nebūs atlaižu - startētu Latvijas izlasē vai Kanādas, lai kvalificētos Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, Kristīnai būs jāizpilda A normatīvs, kas visās valstīs ir vienāds."

Runājot par potenciālajiem olimpisko spēļu dalībniekiem, Platonovs izteica cerību, ka Latviju Riodežaneiro varētu pārstāvēt 3-4 peldētāji.

"Vistuvāk ir Uvis Kalniņš, tālu nav Šteins, tāpat mums ir Nikolajs Maskaļenko, Aļona Ribakova un Gabriela Ņikitina, kā arī jaunie Daniils Bobrovs un Artūrs Pesockis. Ceram, ka puse no viņiem tiks uz Olimpiādi," teica LPF ģenerālsekretārs, paužot, ka Kalniņam pašlaik līdz normatīvam pietrūkst vien sekundes desmitdaļa.

Pēc FINA noteikumiem, katrai valstij olimpiskajās spēlēs garantētas divas vietas - ja valstī A normatīvu nav spējīgs izpildīt neviens sportists vai tikai viens, tiek piešķirtas solidaritātes vietas. Tomēr pēc šīs sistēmas drīkst startēt tikai peldētāji, kas piedalījušies iepriekšējā pasaules čempionātā, un Šteins nav viņu vidū. Pirms Londonas olimpiskajām spēlēm A normatīvu neizpildīja neviens Latvijas peldētājs, un toreiz valsti pārstāvēja Kalniņš, kā arī Ņikitina.

Kā zināms, pēdējā laikā vairāki ārzemju latvieši sākuši pārstāvēt Latviju - pagājušajā vasarā Latvijas basketbola izlasē centās iekļūt Endrū Šmits, kurš pašlaik arī spēlē Latvijas komandā "Jūrmala"/"Fēnikss", tāpat savu vecāku dzimteni sācis pārstāvēt amerikāņu daiļslidotājs Lukass Kaugars, kā arī šajā svētdienā Hjūstonas maratonā Riodežaneiro olimpisko spēļu normatīvu centīsies izpildīt latviešu izcelsmes ASV garo distanču skrējēja Ariana Hilborna.

Pērn pilsonībā tika uzņemts arī ukraiņu modernās pieccīņas sportists Ruslans Nakoņečnijs, kurš uz Latviju pārcēlās pēc karadarbības sākšanās viņa dzimtenē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!