Grūtniecēm nav ieteicams doties uz olimpiskajām spēlēm Brazīlijā Zikas vīrusa radītā riska dēļ, pirmdien paziņoja Brazīlijas prezidentes Dilmas Rusefas personāla vadītājs.

"Grūtniecēm ir risks, un es teiktu, ka tas ir nopietns. Ir skaidrs, ka jums nav ieteicams [doties uz olimpiskajām spēlēm], jo jūs negribat uzņemties šo risku," sacīja prezidentes personāla vadītājs Žaks Vagners.

Šis bezprecedenta brīdinājums sešus mēnešus pirms olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas Riodežaneiro tika izteikts pēc tam, kad ANO Pasaules veselības organizācija (WHO) izsludināja ārkārtas situāciju saistībā ar Zikas vīrusu.

Zikas vīrusu, kas ir gripai līdzīga slimība, pārnēsā moskīti. Tas tiek saistīts ar pieaugošu gadījumu skaitu, kad Latīņamerikā, īpaši Brazīlijā, ir piedzimuši bērni ar pārmērīgi mazu galvu un smadzenēm.

Rusefa uzskata WHO rīcību par "pozitīvu", jo tā 'brīdina visu pasauli, zinātnisko pasauli ieskaitot, par jaunā vīrusa briesmām", sacīja Vagners.

Viņš gan centās mazināt citu ceļotāju, kas nav grūtnieces, bailes no inficēšanās un saslimšanas ar Zikas vīrusu.

"Ja jūs esat pieaudzis vīrietis vai sieviete, kas nav grūtniece, tad jums apmēram piecu dienu laikā izstrādājas antivielas un [slimība] beidzas," sacīja Vagners.

"Es saprotu, ka nevienam, kas nav grūtniece, nav jābaidās," teica prezidentes personāla vadītājs.

Dažas veselības aizsardzības amatpersonas tomēr ir vainojušas Zikas vīrusu arī Gijēna-Barra sindroma izraisīšanā. Šis sindroms ir reta saslimšana, kurā imūnsistēma uzbrūk nervu sistēmai, izraisot vājumu un dažreiz pat paralīzi. Lai gan vairums pacientu atveseļojas, šis sindroms dažreiz ir nāvējošs.

"Mums tas ir jāuzvar. Un mēs uzvarēsim šo karu pret valsts ienaidnieku numur viens - moskītu "Aedes aegypti"," sacīja Brazīlijas veselības ministrs Marselu Kaštru.

"Federālā valdība saprot, ka šī ir vislielākā problēma Brazīlijai. Un ir gaidāma valdības līdzekļu piešķiršana [tās risināšanai]," teica ministrs.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Brazīlija bija pirmā valsts, kas cēla trauksmi par šī vīrusa saistību ar jaundzimušu bērnu mikrocefāliju.

Zikas vīruss vissmagāk skāris Brazīliju, kur kopš oktobra konstatēti 270 mikrocefālijas gadījumi, kad bērni piedzimuši ar mazām galvām un smadzenēm, un 3448 gadījumos pastāv aizdomas par šādu pataloģiju.

Bažījoties par pataloģijas izplatīšanos, Kolumbija, Ekvadora, Salvadora, Jamaika un Puertoriko aicinājušas sievietes atteikties no domas palikt stāvoklī, līdz Zikas vīrusa uzliesmojums tiek pakļauts kontrolei.

Bažas par vīrusa izplatību sasniegušas arī Eiropu un Ziemeļameriku, kur inficēšanās konstatēta vairākiem cilvēkiem, kas atgriezušies no brīvdienām vai darba ceļojumiem vīrusa skartajos reģionos.

Ar Zikas vīrusu var inficēties no "Aedes" ģints odu kodieniem. Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!