Brazīlija cīņai ar Zikas vīrusu pirms gaidāmajām olimpiskajām spēlēm gatavojas piesaistīt Starptautisko Atomenerģijas aģentūru (IAEA), ziņo aģentūra "Reuters".

Tagad Brazīlijas zinātnieki ir nākuši klajā ar priekšlikumu odus, kas ir bīstamā Zikas vīrusa pārnēsātāji, apstarot ar gamma stariem. Kad tiks saņemtas nepieciešamās valdības atļaujas, IAEA uz Brazīliju nosūtīs apstarošanas ierīci uz Brazīliju.

Apstaroti tiks vairāk kā 12 miljoni "Aedes" sugas odu tēviņi, tādējādi tos sterilizējot. Šie odi vēlāk tiks izlaisti dabā, kur sapārosies ar mātītēm, kuras savukārt izdēs "tukšas" olas, neradot pēcnācējus. Projekts tiks aizsākts Bažijas provincē valsts ziemeļaustrumos un vēlāk var tikt paplašināts.

IAEA molekulārbiologs Kostass Burcis sarunā ar aģentūru paskaidrojis, ka "sterilizētie" odu tēviņi uz vairošanās vietu var tikt nogādāti ar droniem. "Tā būtu sava veida dzimstības kontroles metode, līdzīgi kā cilvēkiem," viņš saka. "

Iepriekš gamma stari tikuši izmantoti, lai cīnītos ar augļu mušām Portugālei piederošajā Madeiras salā Atlantijas okeānā.

Brazīlijas varas iestādes ir īpaši ieinteresētas cīņā ar Zikas vīrusu, kas jau radījis zināmu paniku pirms gaidāmajām vasaras olimpiskajām spēlēm, kas augustā risināsies Riodežaneiro. Zikas vīruss, ko Pasaules veselības organizācija (PVO) jau pasludinājusi par globālu epidēmiju, ir īpaši bīstams grūtniecēm, jo var inficēt augli ar mikrocefāliju.

Tai pašā laikā PVO ir vienisprātis ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK), kas uzskata, ka laikā, kad Brazīlijā notiks olimpiskās spēles, vīruss būs mazāk bīstams. Augustā Brazīlijā sāk iestāties rudens un vēsākos laikapstākļos odi nav tik aktīvi.

Sportistiem ieteikts valkāt apģērbu ar garām piedurknēm, izmantot pretodu līdzekļus, pretodu tīklus un gulēt kondicionētās telpās.

Kā ziņojām, piedaloties olimpiskajās testa sacensībās, ar Zikas vīrusi ir inficējusies spāņu olimpiskā čempione burāšanā Marina Alabau.

Lai gan sportistiem tiek solīti maksimāli droši apstākļi, ne visi ir par to pārliecināti. Tā ASV sieviešu futbola izlases vārtsardze Houpa Solo, kura ir divkārtēja olimpiskā čempione, izteikusies, ka pašreiz negribētu doties uz Brazīliju, jo cer izveidot ģimeni.

Savukārt britu olimpiskās čempiones desmitcīņā Džerikas Enasa-Hilas treneris uzskata, ka Lielbritānijas izlases treniņnometne pirms Olimpiādes ir jāpārceļ no Brazīlijas uz kādu citu valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!