Foto: AP/Scanpix

Latvijas bokseris Mairis Briedis jau Pasaules Boksa supersērijas (WBSS) pusfinālā pret poli Kšištofu Glovacki varētu cīnīties par pilnvērtīgiem čempionu tituliem smagā svara kategorijā (līdz 90,7 kg), jo pastāv liela iespējamība, ka ukrainis Oleksandrs Usiks nesaglabās visas prestižās čempionu jostas.

Usika īpašumā šobrīd ir Pasaules Boksa padomes (WBC), Pasaules Boksa organizācijas (WBO), Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) un Pasaules Boksa asociācijas (WBA) čempiona jostas, kuras viņš izcīnīja WBSS pirmajā sezonā. Tās visas viņš aizstāvēja cīņā pret Toniju Beljū. Tomēr Usiks jau maija beigās vai jūnija sākumā varētu aizvadīt savu pirmo cīņu supersmagā svara kategorijā (nav svara ierobežojumi), līdz ar to viņš nesaglabās savas čempionu jostas.

WBSS otrās sezonas ceturtdaļfinālā Briedis pārspēja Vācijas pārstāvi Noelu Mikaeljanu un izcīnīja WBC Dimanta jostu, savukārt, Glovackis pēc krieva Maksima Vlasova uzvarēšanas kļuva par WBO pagaidu titula īpašnieku.

"Šobrīd plānojas, ka maija beigās vai jūnija sākumā Usiks aizvadīs cīņu supersmagajā svarā. Tāpēc viņš tās jostas nevar saglabāt un "met lejā". Vienošanās ar WBC paredz, ka Maira Dimanta josta pārvēršas par WBC čempionu jostu. Tas pats notiek arī ar Glovacki un WBO čempionu jostu," portālam "Delfi" skaidroja Brieža menedžeris Raimonds Zeps.

Līdz ar to pastāv reāla iespējamība, ka "Arēnā Rīga" atkal varēs vērot titulu apvienošanas cīņu. Pagājušajā gadā WBSS pusfinālā Briedis cīņā ar Usiku zaudēja savu WBC čempionu titulu, bet ukrainis saglabāja savu WBO titulu.

Tiesa, Usika cīņa supersmagā svara kategorijā vēl nav oficiāli apstiprināta.

WBSS rīkotājs Kalle Zauerlands pirmdien notikušajā preses konferencē atzina, ka Brieža un Glovacka cīņā notikumi ringā būs "karsti". "Mēs esam pierādījuši, ka Pasaules Boksa supersērija ir boksa Čempionu līga. Mēs sagaidām, ka divi no labākajiem pasaules bokseriem cīnīsies par vietu Muhameda Ali trofejas finālā," sacīja Zauerlands.

Viņš uzsvēra, ka abi bokseri jau iepriekš bijuši pasaules čempioni, kas pierāda viņu kvalitātes.

Kopš pastāv WBSS, cīņu rīkošanu uzņemas turnīra rīkotāji, attiecīgi, bokseriem un viņu pārstāvjiem darba ir daudz mazāk, stāstīja Zeps.

"Kad gatavojāmies titula cīņai ar Marko Huku, mums bija jāveic trīspusēja komunikācija. WBC mums piešķīra to titula cīņu, un abām pusēm kaut kādā laikā bija jāvienojas. Mēs informējām par savām iespējām rīkot cīņu, viņi izteica savu piedāvājumu. Tad bija jāvienojas par finanšu dalījumu. Ja cīņa notiek pret čempionu, viņš parasti saņem 80 vai 70 procentus, ja nav čempions, tad dalījumi atšķiras atkarībā no tirgus. Boksā var būt pilnīgi jebkā. Noslēgumā WBC bija jāapstiprina šī izvēle. Ja abas puses nespēja vienoties, tad WBC taisīja izsoli, un organizācija izskatīja abu pušu piedāvājumus," skaidroja Zeps.

"Tagad WBSS ir tā, kas runā ar organizācijām. Mairim tagad ir WBC Dimanta josta, Glovackim – WBO pagaidu čempionu josta. Mums šajā gadījumā nav jārunā ar WBC un WBO, bet to dara supersērija," organizatoru aizkulises ieskicēja Zeps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!