Foto: AFP/Scanpix

Baltijas Handbola līgas spēlē sestdien panākumu guva Rīgas "Celtnieka" komanda, bet Latvijas čempione Dobeles "Tenax" saspringtā cīņā piedzīvoja zaudējumu, ierindojoties savas apakšgrupā ceturtajā vietā un ceturtdaļfinālā sacentīsies ar spēcīgo Minskas SKA.

"Celtnieks", kas tāpat kā vēl viena Latvijas vienība "Ogre"/"Miandum", cerības uz izslēgšanas turnīru jau bija zaudējusi, sestdien savā laukumā ar 30:22 (12:9) apspēlēja Igaunijas vienību "Kehra".

Pašā spēles sākumā "Celtnieks" nokļuva iedzinējos ar 0:2, taču pamazām iespēlējās, atspēlējās un puslaika vidū pēc Artūra Kļaviņa metiena ieguva divu vārtu vadību - 8:6. Puslaika 24.minūtē rīdzinieku pārsvars sasniedza jau +5 (12:7), taču atlikušajā laikā laukuma saimnieki vairs nespēja gūt vārtus, ļaujot viesiem no Kehras pietuvoties līdz 12:9.

Otrā puslaika sākumā rīdzinieki saglabāja vairāku vārtu pārsvaru, taču puslaika vidusdaļā gūstot četrus vārtus pēc kārtas izdevās palielināt atrāvienu līdz 20:14. Īpaši produktīvam esot rīdzinieku līderim Artūram Lazdiņam, "Celtnieks" mača izskaņā spēja vēl vairāk atrauties un noslēgt spēli ar pārliecinošu uzvaru - 30:22.

Lazdiņš uzvarētāju labā guva astoņus vārtus (pieci no tiem spēles pēdējo 18 minūšu laikā), bet ar sešiem atzīmējās Lauris Eglītis.

Zaudējumu vēl vienā A apakšgrupas spēlē sestdien piedzīvoja "Ogre"/"Miandum", kas savā laukumā piekāpās Igaunijas "Viljandi". Iedzinēju lomā ogrēnieši nonāca jau spēles sākumā, puslaiku noslēdza ar piecu vārtu deficītu, bet otrajā puslaikā tas vienubrīd pieauga līdz astoņiem vārtiem. Līdz spēles beigām "Ogre/Miandum" gan spēja dažus vārtus atspēlēt - 23:29.

Ogrēniešiem astoņus vārtus guva Arvis Laganovskis.

Rīgas un Ogres komandas Baltijas līgas regulāro sezonu noslēgs svētdien. "Celtnieka" spēlētāji deviņos mačos iekrājuši sešus punktus, bet ogrēnieši tikuši vien pie diviem punktiem, kas dod pēdējās divas vietas starp sešām apakšgrupas komandām.

Savukārt B grupā "Tenax" jau bija nodrošinājuši dalību izslēgšanas spēlēs, tomēr cīņai pret Kauņas "Granitas" vajadzēja noteikt, kurā vietā - trešajā vai ceturtajā - dobelnieki finišēs. Ceturto vietu nevēlējās ieņemt neviena no komandām, jo tas nozīmētu ceturtdaļfinālā sacensties ar spēcīgo Minskas SKA. Pirmajā aplī "Tenax" viesos uzvarēja ar 32:30, kas nozīmēja, ka sestdienas mačā nedrīkstēja piekāpties ar vairāk kā diviem vārtiem.

Pēc līdzīga spēles sākuma (5:5) turpinājumā iniciatīvu pārņēma viesi un pakāpeniski palielināja savu pārsvaru, puslaika otrajā daļā sasniedzot jau piecu vārtu pārsvaru (10:15). Puslaika pēdējās minūtēs, izceļoties Tomam Lielajam, Andim Ērmanim un Kasparam Straumem, "Tenax" nedaudz samazināja "Granitas" pārsvaru un pārtraukumā devās ar 13:16.

Nila Kreicberga un Lielā vārti, iesākot otro puslaiku, ļāva mājiniekiem pietuvoties jau līdz minimumam (15:16), tomēr viesus panākt tā arī neizdevās. "Granitas" atkal atrāvās, saglabājot 2-4 vārtu pārsvaru. Izšķirošajos brīžos "Tenax" handbolistiem, neskatoties uz visiem pūliņiem neizdevās sadeldēt deficītu un tika piedzīvots zaudējums ar 22:25.

Tas nozīmē, ka abas komandas regulāro turnīru noslēdza ar desmit punktiem desmit spēlēs, taču savstarpējo spēļu labākas bilances dēļ augstāku pozīciju (trešo) ieņem "Granitas", nobīdot "Tenax" uz ceturto. Ceturtdaļfinālā pretiniekos tādējādi būs Minskas SKA, kuru iespējams tuvākajā laikā varētu pastiprināt Baltkrievijas izlases spēlētājs Sergejs Rutenko.

Šosezon Baltijas handbola līgā piedalās 12 komandas, kas sadalītas divās apakšgrupās. Pēc divu apļu turnīra katras grupas četras labākās komandas kvalificēsies ceturtdaļfinālam, bet tā uzvarētāji iekļūs "Final Four".

Kā zināms, pagājušajā sezonā "Tenax" un "Celtnieks"/LSPA startēja Baltijas Izaicinājuma turnīrā, kas bija otrā spēcīgākā līga. Tajā Dobeles klubs aizspēlējās līdz pat finālam, kur gan cieta neveiksmi, bet otra Latvijas komanda četru labāko vienību finālturnīru nesasniedza. Šosezon abas Baltijas līgas tika apvienotas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!