Foto: Sputnik/Scanpix
Paplašinoties koronavīrusa skarto teritoriju skaitam, šobrīd aizvien vairāk tiek spekulēts par iespēju pārcelt Tokijas olimpiskās un paralimpiskās spēles. Lai gan gatavošanās uz nozīmīgākajiem sporta pasākumiem četrgadē gan no organizatoru, gan sportistu puses norit pilnā apmērā, vairums starptautisko sporta sacensību tiek atceltas. Pašreizējā situācija radījusi ne tikai bažas par sportistu kvalifikācijas iespējām Tokijas Vasaras spēlēm, bet arī finansiālus zaudējumus Latvijas Paralimpiskajai komitejai (LPK).

Līdz šim koronavīrusa "Covid-19" dēļ atcelti starptautiski turnīri sēdvolejbolā, vieglatlētikā, šaušanā, paukošanā un peldēšanā, taču vēl tiek gaidīta atbilde par sacensībām riteņbraukšanā un loka šaušanā. Visticamāk, arī šie pasākumi drošības apsvērumu dēļ drīzumā tiks atcelti, jo divi no tiem norisinātos Itālijā.

"Koronavīruss šobrīd ļoti nopietni ietekmē Latvijas labāko sportistu iespējas kvalificēties Tokijas Paralimpiskajām spēlēm, un pieļauju, ka līdzīga problēma skārusi arī Latvijas Olimpisko komiteju. Pavisam neilgā laika sprīdī atcelti vairāk nekā 5 paralimpiskā sporta pasākumi, kuros mūsu sportistiem bija reāla iespēja kvalificēties Tokijas Paralimpiskajām spēlēm," pauž Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte.

Par to, vai sportistiem vēl būs iespēja kvalificēties Tokijas Paralimpiskajām spēlēm, vēl nav zināms.

LPK ir vērsusies arī pie Starptautiskās Paralimpiskās komitejas ar lūgumu izskatīt iespēju palielināt valstu dalībnieku kvotu skaitu konkrētos sporta veidos, kas ļautu vairākiem mūsu sportistiem piedalīties Tokijas Paralimpiskajās spēlēs arī bez papildu kvalifikācijas sacensībām.

"Mēs rūpīgi sekojam visai aktuālajai informācijai un protams nevēlamies riskēt ar mūsu sportistu veselību. Arī paši esam atcēluši vairākus sporta pasākumus Latvijā un komandu sporta veidu pārstāvjiem ieteikuši apsvērt treniņu nepieciešamību. Gatavošanos uz Tokijas Paralimpiskajām spēlēm gan turpinām, un sportisti, kas jau ir kvalificējušies, seko savam individuālajam treniņu plānam," informē D.Dadzīte.

Starptautisko turnīru atcelšana ir atstājusi arī negatīvu ietekmi uz Paralimpiskās komitejas budžetu, kas ieguldīti dalības maksās, aviobiļetēs un dzīvošanas izdevumos. Daļu izdevumu ir "iesaldēta" no sacensību organizatoru puses, un LPK cer, ka visus iemaksātos līdzekļus ar laiku būs iespēja atgūt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!