Foto: stock.xchng
Talantīgā Latvijas dambretiste Jeļena Česnokova un pieredzējušais Guntis Valneris svētdien ar gūtām trešajām vietām kopvērtējumā noslēdza dalību Ufā notikušajā Pasaules kausa finālā.

Vien 17 gadus vecā Česnokova dāmu turnīrā kādu laiku arī atradās līderpozīcijā, bet sestdien astotajā kārtā piedzīvoja pirmo zaudējumu pamata spēlē un kopvērtējumā atkrita uz trešo pozīciju.

Svētdien noslēdzošajā cīņā Česnokova pamata spēlē cīnījās neizšķirti ar krievieti Martenu Nogovicinu, bet piekāpās viņai trešajā superblica partijā.

Tikmēr titulētā Latvijas dambretiste Zoja Golubeva svētdien jau pamata spēlē uzvarēja mongolieti Njamžargalu Munhbātaru.

Sacensību noslēgumā pēc deviņām kārtām dāmu turnīrā ar 31 punktu triumfēja ir Aigula Idrisova no Krievijas, kurai ar 30 punktiem sekoja poliete Natālija Sadovska, bet Česnokova ar 28 punktiem guva trešo vietu.

Tikmēr Česnokovas trenere Golubeva savāca 22 punktus un izcīnīja sesto vietu.

Savukārt vīriešu konkurencē Guntis Valneris svētdien pamata spēlē cīnījās neizšķirti ar krievu Ainuru Šaibakovu, bet pēc tam apspēlējot viņu jau pirmajā superblica partijā.

Šeit ar 29 punktiem triumfēja titulētais krievs Aleksejs Čižovs, pateicoties uzvarai pēdējā cīņā ar 28 punktiem uz otro pozīciju pakāpās Jans Grenendijku no Nīderlandes, bet Valneris ar 27 punktiem guva trešo vietu.

Sacensību noteikumi paredz, ka spēle ritēja 80 minūtes, kā arī papildus minūte tiek dota katram gājienam. Uzvarētājs nopelnīja piecus punktus, bet zaudētājs palika bešā. Savukārt, ja partija noslēdzās neizšķirti, tika aizvadīts taibreiks, kurā spēlēja superblicu. Tajā partija ritēja piecas minūtes, pluss divas sekundes katram gājienam. Superblica uzvarētājs nopelnīja trīs punktus, kamēr zaudētājs tika pie diviem punktiem.

Kā vīru, tā dāmu turnīrā piedalījās pa desmit dalībniekiem.

Valneris finālam kvalificējās kā Pasaules kausa ieguvējs, bet Golubeva dalībnieču vidū tika kā 2015. gada pasaules čempione.

Zinots, ka Valneris aizpagājušajā nedēļas nogalē Francijā izcīnīja otro vietu Eiropas čempionātā ātrspēlē.

Valneris pērn otro gadu pēc kārtas uzvarēja Pasaules kausā. Viņš ir arī 1994.gada pasaules čempions un 1992. un 2008. gada Eiropas čempions, kā arī guvis daudzus titulus zemāka ranga sacensībās. Savukārt Golubeva ir piecpadsmitkārtēja pasaules čempione, pēdējo šādu titulu iegūstot pirms diviem gadiem, kā arī divas reizes uzvarējusi Eiropas čempionātā.

Tikmēr Česnokovai februārī palika vien 17 gadi, taču viņa jau veiksmīgi startējusi vairākos augstākā līmeņa turnīros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!