Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Dienvidāfrikas regbisti sestdien Mendosā ar 22:17 (13:17) sīvā cīņā pārspēja Argentīnu, izvirzoties vadībā Regbija čempionātā, kurā piedalās visi četri dienvidu puslodes regbija giganti.

Līdzīgi kā pērn, kad argentīnieši Āfrikā kapitulēja bez īpašām ierunām, bet savā laukumā tikai pēdējās minūtēs izlaida no rokām vēsturisko uzvaru, Fransuā Steina pārtvertajai piespēlei un piezemējumam izglābjot dienvidāfrikāņiem neizšķirtu, arī šogad argentīnieši vispirms viesos ātri pacēla balto karogu (13:73), bet mājās sarīkoja īstu brutālu kauju, un tikai favorītu desmitā numura Mornes Steina simtprocentīgi realizētie soda sitieni un realizācija neļāva mājiniekiem izcīnīt uzvaru.

Jau trešajā minūtē Huans Manuels Legisamons ar piezemējumu noslēdza mājinieku ofensīvu, ko realizēja "pumu" veterāns (un Dublinā grādu saņēmušais ortopēdijas ķirurgs) Felipe Kontepomi (7:0), puslaika gaitā Kontepomi un Morne Steins apmainījās ar realizētiem soda sitieniem, līdz pamazām viesi izlīdzināja spēli, un Bjorns Basons ar piezemējumu izlīdzināja arī rezultātu (10:10). Pašās puslaika beigās mājinieki sakūra kārtējo pirti pie viesu ieskaites laukuma, un Marselo Bošs guva otro piezemējumu (17:10), atgūstot vadību.

Otrajā puslaikā dienvidāfrikāņi palielināja tempu, kamēr mājinieki sāka pagurt pēc pašu piedāvātās brutālās spēka spēles, tomēr pastāvīgās viesu kļūdas neļāva šo pārsvaru materializēt. Vienīgais, kas joprojām darbojās nekļūdīgi, bija snaipera Mornes Steina tēmeklis, viņam ar trijiem punktiem sodot ikvienu argentīniešu pārkāpumu. Tieši viņa realizētie divi soda sitieni spēles izskaņā ļāva favorītiem izmocīt uzvaru.

Citā spēlē Jaunzēlande Velingtonā ar 27:16 (15:6) pieveica Austrāliju, taču "desmitā numura lāsts" turpina plosīt "All Blacks" rindas. Nepietika ar to, ka pēc superzvaigznes Daniela Kārtera savainojuma uz lazareti pēc pirmās spēles Austrālijā bija devušies arī viņa abi vietnieki Ārons Krudens un Bodens Barets, viņu sestdienas aizvietotājam Tomam Teiloram debija arī beigusies ar savainojumu.

Pēc sestdienas spēles DĀR un Jaunzēlandei ir pa 9 punktiem, Argentīnai – viens, bet Austrālijai punktu nav. Nākamajā kārtā 7. septembrī Jaunzēlande uzņems Argentīnu, bet Austrālija – Dienvidāfriku.

Dienvidu puslodes līderu ikgadējais turnīrs norisinās kopš 1996. gada, kad Triju nāciju kausa izcīņā piedalījās Jaunzēlande, Austrālija un DĀR. 2012. gadā līdz ar Argentīnas uzņemšanu to pārdēvēja par Regbija čempionātu. Visvairāk uzvaru turnīrā ir Jaunzēlandei – 11 (1996.–97., 1999., 2002.-03., 2005.-08., 2010. un 2012. gadā) jeb gandrīz divreiz vairāk nekā Austrālijai (2000.-01., 2011. g.) un DĀR (1998., 2004. un 2009. g.) kopā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!