Foto: AFP/Scanpix
Dienvidāfrikas regbija izlase sestdien Brisbenā ar 38:12 (16:6) negaidīti sakāva Austrāliju, pārņemot vadību Regbija čempionātā.

Viesi laukumā dominēja visas 80 minūtes, un savu pārsvaru realizēja ar četriem piezemējumiem (Konrāds Estheizens, kapteinis Žans de Viljērs, Zeins Kiršners un Villijs le Rū), kurus nekļūdīgi realizēja Morne Steins, pievienojot vēl trīs soda sitienus, kamēr viss, ko spēja piedāvāt mājinieki, bija Kristiana Lealīfano četri soda sitieni.

Šī uzvara ir īsta medusmaize DĀR izlasei - pirmkārt, beidzot noņemts Brisbenas lāsts, DĀR svinot savu pirmo uzvaru Brisbenas "Suncorp" stadionā 42 gadu laikā pēc sešiem pat ne vienkārši zaudējumiem - īstām sakāvēm, tostarp bēdīgi slavenās 0:49 izgāšanās 2006. gadā. Otrkārt, izcīnīta pirmā uzvara Austrālijā kopš 2009. gada un dots būtisks psiholoģisks trieciens gan Austrālijas spēlētājiem, gan tās jaunajam trenerim Jūenam Makenzijam, kura ziedu laiki saistās tieši ar Brisbenas "Reds" triumfu dienvidu puslodes klubu turnīrā "Super 14" 2011. gadā un kuru daudzi austrālieši uzskata gandrīz vai par Austrālijas regbija "mesiju" - pagaidām Makenzija vadītā izlase saņēmusi pērienu visās trijās spēlēs. Treškārt, tā vismaz uz nedēļu apklusinājusi pašu trenera Hainekes Maijera kritiķus, kurus neapmierināja afrikāņu konservatīvais spēles stils un pārmērīga paļaušanās uz Mornes Steina "glābējzābaku" - šodien lieliski nostrādāja visa komanda gan aizsardzībā, gan uzbrukumā.

Ironiski, bet mājinieku izlases totāla iznīcināšana stadionā, kas gadu desmitiem kalpoja par Austrālijas regbija varenības simbolu, varēja likt klusībā pasmīnēt atlaistajam Austrālijas trenerim, jaunzēlandietim Robijam Dīnsam. Austrāliešu publika tā arī nepieņēma viņu par savējo, nicīgi nosaucot par "Dingo Dīnsu" par viņa daudzajiem zaudējumiem Jaunzēlandei (jāpiebilst, ka Dīnsa laikā Austrālija dominēja pār DĀR - to reti kad izdevies panākt kādam austrāliešu trenerim), bet Jūens Makenzijs kopā ar leģendu Devidu Kampēzi bija viens no aktīvākajiem Dīnsa bedres racējiem. Kampēze pērn Dīnsu nosauca par "lielāko ļaunumu, kāds jebkad noticis ar Austrālijas regbiju", bet viens no Makenzija audzēkņiem, "Reds" zvaigzne un Austrālijas desmitais numurs Kveids Kūpers atļāvās atmosfēru Austrālijas izlasē publiski nodēvēt par "indīgu". Lieki teikt, Dīnss Kūperu vairs izlasē neņēma, ar to izpelnoties austrāliešu publikas vēl lielāku sašutuma vētru.

Tomēr vēsture attaisnojusi Dīnsa rīcību - Jaunzēlandē dzimušais un Austrālijā uzaugušais Kveids Kūpers, kurš jau bija slavens ar savu lecīgo dabu, turklāt ne reizi nonācis konfliktā ar policiju, pirms dažiem gadiem vairākas reizes spēlēs pret Jaunzēlandi bija atļāvies no aizmugures rupji nospēlēt pret "All Blacks" kapteini Ričiju Mako, un Jaunzēlandes publika un spēlētāji to neaizmirsa. 2011. gada Pasaules kausa izcīņā Jaunzēlandē skatītāji viņu izsvilpa katrreiz, kad viņš pieskārās bumbai, bet pusfinālā mājinieki Kūperam veltīja īpašu "uzmanību", viņu pilnībā neitralizējot un tiktāl iedragājot pašpārliecinātību, ka no superzvaigznes palikusi vien ēna. Arī šodien Kūpers bija nekāds.

Pēc 3 spēlēm DĀR ir 14 punkti, Jaunzēlandei - 13, Argentīnai - 1, bet Austrālija - joprojām tukšā. 14. septembrī Pērtā Austrālija uzņems Argentīnu, bet milžu cīņā Oklendā Jaunzēlande uzņems DĀR.

Ja DĀR līdzšinējā 42 gadu neraža Brisbenas "Suncorp Stadium" varēja šķist vesela mūžība, tas ir nieks salīdzinot ar Oklendu, kur "All Blacks" cietoksnī "Eden Park" DĀR nav baudījusi uzvaras saldmi 76 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!