Foto: AFP/Scanpix
Sports jau sen vairs nav tikai sports, mūsdienās tas galvenokārt ir bizness ar mērķi izklaidēt. Lai to izdarītu, jābūt ne tikai lieliskām sporta sacensībām un spēcīgām komandām, bet arī vietai, kur to visu klātienē skatīties.

Apmeklējot iemīļotās komandas spēli klātienē, par svarīgu sastāvdaļu kļuvušas dažādas ērtības – labas sēdvietas, gardi ēdieni un dzērieni un nu jau arī bezmaksas bezvadu internets. Lieliska atmosfēra stadionā sniedz sportistiem papildus motivāciju, tāpēc līdzjutēji tiek uzskatīti par palīgu savām komandām, un jo vairāk viņu ir, jo labāk.

Pasaulē ir ļoti daudz milzīgu arēnu, bet portāls "Delfi", apkopojot ārzemju medijos pieejamo informāciju, piedāvā aplūkot 10 dārgākos sporta stadionus. Stadionu celtniecības izmaksas ir pārrēķinātas mūsdienu naudas vērtībā.

Lasot šo rakstu, var paturēt prātā, ka "Arēnas Rīga" celtniecības izmaksas bija ap 20 miljoniem latu (ap 30 miljoniem eiro).

Džamsilas olimpiskais stadions Seulā, Dienvidkorejā – 923 miljoni dolāru

1988.gada Seulas olimpiskajās spēlēs Džamsilas olimpiskas stadions bija pasaules sporta centrs. Dienvidkorejai šī stadiona celtniecība izmaksāja 923 miljonus dolāru.

Pirms olimpiskajām spēlēm Seulā, 1986.gadā tajā notika Āzijas spēles, bet pēc šiem abiem sporta pasākumiem stadionā spēlēja Korejas futbola izlase. Stadionā var satilpināt pat 100 000 cilvēku.

“Rogers Centre” Toronto, Kanāda – 930 miljoni dolāru


Foto: AFP/Scanpix

Kanādas pilsētā Toronto atrodas stadions "Rodžera Centrs" ar 49 539 sēdvietām un viesnīcu ar 348 numuriem. Šīs būves celtniecība izmaksāja aptuveni 930 miljonus dolāru, un tas savas durvis vēra 1989.gadā. Šajā stadionā spēlē Augstākās beisbola līgas (MLB) komanda Toronto "Blue Jays", kā arī amerikāņu futbola komanda Toronto "Argonauts", kas spēlē Kanādas čempionātā. 

“Stade de France” Sendenī, Francija – 974 miljoni dolāru


Foto: AFP/Scanpix

1995.gadā uzbūvētais "Stade de France" stadions sevī spēj satilpināt 81 338 sporta skatītājus, un tā izmaksas bija 974 miljoni dolāru.

Tajā notiek futbola un regbija komandu spēles, tostarp arī nacionālo valstsvienību mači. 1998.gadā "Stade de France" notika arī Pasaules kausa izcīņas fināls, kurā Francija ar 3:0 uzvarēja Brazīliju.

“Nissan Stadium” Jokohamā, Japānā – 990 miljoni dolāru

"Nissan Stadium" celts 1999.gadā un tā izmaksas bija gandrīz 1 miljards dolāru – 990 miljoni. Tajā ir 72 327 skatītāju sēdvietas.

2002.gadā šajā stadionā notika četras Pasaules kausa izcīņas spēles, no kurām vien bija finālmačs starp Brazīliju un Vāciju (2:0). Šobrīd tas ir mājas spēļu laukums Japānas futbola līgas komandai Jokohamas "F.Marinos".

“Madison Square Garden” Ņujorkā – 1,1 miljards dolāru


Foto: AFP/Scanpix

Leģendārais "Madison Square Garden" (MSG) ir pirmais stadions, kura izmaksas pārsniegušas vienu miljardu dolāru. Tas uzcelts 1968.gadā, bet 1991.gadā tika renovēts. Tajā var sasēdināt 19 793 skatītāju.

MSG spēlē Ņujorkas "Knicks" komanda, un šo arēnu Nacionālajā basketbola asociācijā uzskata par prestižāko spēles vietu. Tāpat tur spēlē Nacionālās hokeja līgas (NHL) komanda Ņujorkas "Rangers". Ņujorkā MSG notiek arī koncerti un cīņas sporta veidu turnīri. 

Vemblija stadions, Londonā – 1,35 miljardi dolāru


Foto: AFP/Scanpix

Vemblija stadions ir otrais lielākais Eiropā, kur ir 90 000 sēdvietas, atpaliekot tikai no "Nou Camp" Spānijā. 2003.gadā tika nojaukts 1923.gadā celtais Vemblija stadions, bet 2007.gadā tika uzbūvēts jaunais ar tādu pašu nosaukumu. Tā izmaksas bija 1,35 miljardi dolāru.

Šajā stadionā notiek Anglijas futbola valstsvienības spēles, bet, kad ASV Amerikāņu futbola līgas (NFL) komandas dodas spēlēt ārpus savas valsts, tad tās izvēlas tieši Vemblija stadionu. Tajā notiek arī koncerti un vieglatlētikas sacensības. 

“AT&T Stadium” Dalasā, ASV – 1,4 miljardi dolāru


Foto: AFP/Scanpix

2009.gadā uzceltajā "AT&T" stadionā ir 80 000 sēdvietu un tā celtniecība izmaksāja 1,4 miljardus dolāru. Stadiona kubā ir milzīgi televizori ar augstu izšķirtspēju .

Tajā spēlē amerikāņu futbola komanda Dalasas "Cowboys", taču bez tā notiek arī ASV koledžu sporta sacensības un motokross. 

Monreālas olimpiskais stadions – 1,47 miljardi dolāru

Kanādā ir vēl viens TOP 10 dārgākais stadions – Olimpiskais stadions Monreālā, kura izmaksas sasniegušas 1,47 miljardus dolāru. Tajā var sapulcēt 66 308 skatītāju un tas celts 1976.gada vasaras olimpiskajām spēlēm.

Līdz 2004.gadam šajā stadionā spēlēja MLB beisbola komanda Monreālas "Expos", bet tad komanda pārcēlās uz Vašingtonu. Kopš tā laika tur notiek futbola spēles un mūzikas festivāli, tomēr jau sākušās bažas par to, cik ilgi šo stadionu varēs uzturēt.

“Yankees” stadions Ņujorkā – 1,50 miljardi


Foto: AFP/Scanpix

2009.gadā ASV tika uzcelts vēl viens iespaidīgs sporta stadions. Ņujorkā tika uzsliets"Yankees Stadium", kurā spēlē beisbola komanda Ņujorkas "Yankees" un futbola komanda "New York City".

Lai to uzbūvētu bija jāiztērē 1,5 miljardi dolāru un tajā ietilpst 50 000 skatītāju.

“MetLife” stadions Ņūdžersijā – 1,6 miljardi dolāru


Foto: AFP/Scanpix

Dārgākā sporta celtne pasaulē ir "MetLife Stadium" Ņūdžersijā, ASV. Tā izmaksas bija 1,6 miljardi dolāru un tas savas durvis vēra 2010.gadā.

Tajā spēlē ASV amerikāņu futbola līgas (NFL) komandas Ņujorkas "Jets" un Ņujorkas "Giants". Kā jau citiem stadioniem, arī šim ir citi pielietojumi. Tajā notikuši koncerti, pārbaudes spēles futbolā un cīņas sporta pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!