Foto: Reuters/Scanpix

Divi slaveni Amerikas Futbola līgas (NFL) spēlētāji novēlējuši savas smadzenes medicīniskiem pētījumiem pēc viņu nāves, raksta BBC.

Ņujorkas "Giants" spēlētājs Stīvs Vezerfords un bijušais Sietlas "Seahawks" spēlētājs Sidnijs Raiss, kurš pagājušovasar paziņoja par aiziešanu no sporta, rakstiski novēlējuši savas smadzenes medicīniskiem pētījumiem, kas būtu veicami pēc viņu nāves. Raiss karjeru noslēdza 27 gadu vecumā smadzeņu satricinājumu dēļ, kas viņam karjeras laikā esot bijuši no 15 līdz 20.

"Pastāv milzums problēmu, ko izraisa galvaskausa un smadzeņu traumas, un runa nav tikai par profesionāliem sportistiem," izteicies Vezerfords. "Tas attiecas uz visiem. Daudzi mani komandas biedri un draugi ir guvuši smadzeņu satricinājumus un cieš no depresijas, kas pavada šo traumu."

"Diemžēl mani pilnībā neinformēja par to, kādas var būs smadzeņu satricinājumu sekas," saka Raiss. "Smadzeņu izpēte ārstiem var sniegt nozīmīgu palīdzību un, iespējams, kaut kādas problēmas varēs novērst."

Šobrīd Filadelfijas tiesa izskata ap 4500 bijušo NFL spēlētāju prasību, kurā līga tiek apsūdzēta informācijas slēpšanā, kas attiecas uz smadzeņu satricinājumu bīstamību, ko šie sportisti guvuši karjeras laikā. Gaidāms, ka drīzumā šī lieta tiks pabeigta ar izlīgumu, kurā NFL samaksās viņiem vienu miljardu dolāru.

Kā ziņojām, arī Nacionālās Hokeja līgas (NHL) hokejisti ir vērsušies tiesā ar līdzīgu prasību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!