Foto: AFP/Scanpix
Pirmo reizi dopinga lietošanā pieķertajiem sportistiem turpmāk būs divreiz lielāki sodi – to paredz piektdien pieņemtais jaunais Antidopinga kodekss.

Pēc trīs dienu starptautiskās antidopinga konferences jauno Antidopinga kodeksu piektdien apstiprināja Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) valde. Johanesburgā notikušajā konferencē piedalījās apmēram 1000 pārstāvji no visas pasaules.

"Tagad mums ir visas iespējas virzīties tālāk ar jaunu spēku. Šī ir lieliska diena sportam, sportistiem un mūsu nākotnei," uzsvēra WADA prezidents Džons Feihijs, kura pilnvaras beigsies tuvākajā laikā.

Jaunais kodekss stāsies spēkā no 2015.gada 1.janvāra. Tas paredz līdzšinējo divu gadu vietā četru gadu diskvalifikāciju sportistiem, kuri pirmo reizi pārkāpuši antidopinga kodeksu. Tāpat jaunais antidopinga kodekss paredz daudz "gudrākas" pārbaudes, ar kurām cer pieķert jaunāko dopinga metožu izmantotājus. Kodeksā arī iekļauti bargāki sodi sportistu apkalpojošam personālam, kas paver plašākas iespējas sodīt, piemēram, sportistu ārstus, kuri piegādā un dod atlētiem aizliegtās vielas.

Iepriekšējais Antidopinga kodekss bija pieņemts jau pirms pieciem gadiem un bija novecojis. Jaunā kodeksa izstrādes laikā divu gadu garumā bija saņemti aptuveni 4000 ieteikumi, salīdzinot ar veco kodeksu.

Jaunais kodekss neļaus sportistam startēt arī nākamajās olimpiskajās spēlēs pēc pieķeršanas. Savukārt sportisti, kuri sadarbosies ar dopinga izmeklētājiem vai kuri aizliegtās vielas būs lietojuši, pašiem nezinot, saņems mazākus un mīkstākus sodus. Tāpat turpmāk dopinga pārbaudes būs vairāk pielāgotas attiecīgajam sporta veidam. Kā norāda Feihijs, piemēram, šahā netiks veiktas augšanas hormonu pārbaudes.

Vēl viena nozīmīga lieta, kas iekļauta jaunajā kodeksā, ir veikto analīžu uzglabāšanas termiņš. Ja līdz šim WADA drīkstēja pārbaudīt pat astoņus gadus vecas analīzes, tad tagad uzglabāšanas termiņš pagarināts līdz 10 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!