Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) ir publicējusi kārtējo ziņojumu par dopinga problēmām Krievijā, kas atklāj šokējošus faktus, ziņo portāls "insidethegames.biz".

Ziņojums ir sagatavots kopā ar Lielbritānijas Antidopinga aģentūru (UKAD), kurai tika uzticēts asistēt Krievijas Antidopinga aģentūrai, kas veica krievu sportistu pārbaudes.

Problēmas radušās ar analīzēm, ko bija paredzēts ņemt sacensību laikā, kā arī ārpus tām. Dopinga pārbaudītāji pieredzējuši gan to, ka sportisti izvairās no viņiem, gan arī bruņotu Federālās Drošības biroja (FSB) pārstāvju klātbūtni, bet vienā gadījumā sportists mēģinājis piedāvāt kukuli pēc tam, kad viņam nesanāca samainīt savas urīna analīzes pret citām.

Kopumā laikā no 18. novembra līdz 29. maijam tika paņemtas 2947 analīzes, no kurām 1137 - sacensību laikā. UKAD pārbaudīja 455 paraugus, bet 73 netika paņemti un 736 pieprasītie testi tika atteikti vai atcelti.

Kopumā 52 analīzēs tika atrasti aizliegtie preparāti - 49 gadījumos tas bija meldonijs, vienā meldonijs un tuaminohetāns, un pa vienam – steroīdi stenozolols un nandrolons.

Lielākās problēmas dopinga pārbaudītājiem bijušas ar sportistu atrašanu, lai veiktu negaidītas pārbaudes ārpus sacensībām. Ziņojumā uzsvērts, ka ir "liels skaits nepieejamu sportistu un izlaistu pārbaužu", "zems atrašanās vietas datu atjaunošanas līmenis" un "atrašanās vietu informācija ir nepietiekama".

Ļoti bieži kā sportistu dzīves vietas norādītas militārās pilsētas, kurās var iekļūt tikai ar īpašu atļauju, līdz ar to sportisti tiek informēti par gaidāmo pārbaudi. Slēgtās militārās bāzes par savām dzīvesvietām norādījuši arī sportisti, kas tur nedzīvo. Pārbaužu laikā testētāji bieži vien saskārušies ar bruņotiem FSB aģentiem, kas piedraudējuši ar izraidīšanu no teritorijas. Ziņojumā vēstīts arī par diviem riteņbraucējiem, kuri savā norādītajā atrašanās vietā nav ieradušies gadu.

Testētājiem neesot bijis iespējams apmeklēt vairākas svarīgas olimpiskās kvalifikācijas sacensības, ieskaitot nacionālo čempionātu svarcelšanā un grieķu-romiešu cīņā. Bieži vien par sacensībām nav bijis nekādas informācijas, tostarp nav bijis zināms precīzs pasākuma laiks un vieta, tādējādi apgrūtinot pārbaudītāju ierašanos; reizēm paziņots bija tikai reģions, nevis konkrēta sporta zāle vai pilsēta.

Viens sportists esot aizbēdzis no "mix" zonas pēc sacensībām, kad testētāji gribēja viņu brīdināt par analīžu ņemšanu; bieži vien sportisti izstājušies no sacensībām, kurās ieradās dopinga pārbaudes.

Kāda no sportistēm esot mēģinājusi izmantot "konteineru, kas atradies viņas ķermenī un kurā, iespējams, atradās tīrs urīns", taču tas iztecējis uz grīdas, nevis savākšanas traukā. Pēc tam šī sportiste izmetusi konteineru atkritumu urnā un mēģinājusi piedāvāt pārbaudītājiem kukuli; viņas īstās dopinga analīzes izrādījās pozitīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!