Foto: AP/Scanpix
Par Rīgā notikušā Eiropas snūkera tūres posma uzvarētāju svētdien tika kronēts šīgada pasaules čempions Marks Selbijs no Anglijas.

Finālmačā Selbijs ar rezultātu 4-3 uzvarēja savu tautieti 2009.gada pasaules čempionāta pusfinālistu Marku Alenu.

Finālā pirmajos trijos freimos uzvarēja Alens, nokļūstot tikai viena uzvarēta freima attālumā no titula, tomēr nākamajos trijos freimos jau labāks bija pašreizējais pasaules čempions, panākot izlīdzinājumu.

Izšķirošā freima ievadā pēc ļoti grūta sitiena pirmais precīzs bija Alens, kurš turpinājumā pārsvarā spēlēja caur zilo bumbiņu, kas ļāva savākt 33 punktus. Tiekot pie gājiena, Selbijs sākumā spēlēja caur rozā bumbiņu un ātri ne tikai atspēlējās, bet arī atguva vadību. Tomēr brīdī, kad bija nolasītas visas sarkanās bumbiņas, Selbijs salīdzinoši vieglā situācijā kļūdījās dzeltenās bumbiņas iesišanā, apstājoties pie 63 punktiem.

Tas nozīmēja, ka Alenam bija nepieciešams izprovocēt vienu Selbija kļūdu, ko neizdevās paveikt. Selbijs atguva iniciatīvu, un pāris sitienus pirms cīņas beigām Alens jau tiešā nozīmē izmeta balto dvieli uz galda, apsveicot konkurentu ar titula iegūšanu.

Kā pēc cīņas izteicās Alens, Selbijs nav sliktākais konkurents, kuram zaudēt no 3-0 vadības. "Godīgi sakot, uzvarēja šī turnīra labākais spēlētājs, un Marks parādīja, kāpēc ir pasaules čempions."

Arī Selbijs slavēja konkurentu, sakot, ka Alens bija pelnījis būt ar 3-0 vadībā. "Tomēr šodien laikam man vairāk veicās."

Iepriekš pusfinālā Selbijs ar 4-0 pārspēja turnīra trešā numura īpašnieku Beriju Hokinsu no Anglijas, kurš pasaules čempionāta finālā spēlēja pērn, bet Alens ar 4-3 bija pārāks pār skotu Entoniju Makgilu.

Kā ziņots, turnīrs ceturtdien sākās ar kvalifikāciju, tomēr visi Latvijas sportisti - Māris Volajs, Tatjana Vasiļjeva, Rodions Judins un Jānis Bindže - zaudēja jau pirmajā kārtā, turklāt nespēja uzvarēt nevienā freimā. Savukārt piektdien un sestdien sportisti izspēlēja pirmās trīs kārtas.

Sacensībās Rīgā startēja astoņi pasaules čempioni, kuru vidū bija arī šī gada pasaules spēcīgākais sportists Selbijs. Slavenākais sacensību dalībnieks bija pieredzējušais anglis Stīvs Deiviss, kurš ir seškārtējs pasaules čempions, bet visi tituli iegūti pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados. Tāpat sacensībās piedalījās četrkārtējais pasaules čempions Džons Higinss, kurš savu līdz šim pēdējo titulu ieguvis 2011.gadā, kā arī 2000. un 2003.gada pasaules čempions Marks Viljamss.

Deiviss no sacensībām izstājās otrajā kārtā, Higinss netika tālāk par trešo kārtu, bet Viljamss izstājās ceturtajā kārtā.

Vēl sacensībās piedalījās 2010.gada pasaules čempions Nīls Robertsons no Austrālijas, Graiems Dots, kurš pasaules meistarsacīkstēs triumfēja 2006.gadā, bet divreiz arī bijis vicečempions, 2005.gadā par pasaules spēcīgāko kļuvušais Šons Mērfijs, kā arī 2002.gada pasaules labākais spēlētājs Ebdons, kurš arī finālos kopā spēlējis trīs reizes, bet šoreiz cieta neveiksmi ceturtdaļfinālā.

Robertsons un Mērfijs turnīru noslēdza otrajā kārtā, bet Dots netika tālāk par trešo kārtu.

Tāpat Rīgā startēja arī kādreizējais pasaules ranga līderis un 2011.gada pasaules vicečempions austrālietis DžadsTramps un seškārtējais pasaules čempionātu finālists Džimijs Vaits, kurš netika tālāk par otro kārtu.

No šī brīža pasaules labākajiem sportistiem Rīgā nebija ieradušies vienīgi slavenais anglis Ronijs O'Salivans un ķīnietis Dzjuņhui Dins.

Sacensības tiešraidē piektdien jau no agra rīta bija iespējams vērot arī "Eurosport" televīzijas kanālā. Tāpat tiešraides nodrošināja Ķīnas vadošās sporta televīzijas, kā arī Austrālijas, Honkongas un Dubaijas kanāli. Kopumā trīs dienās tika nodrošinātas 40 stundas televīzijas tiešraižu visā pasaulē, bet potenciālā sacensību auditorija sasniedza vairāk nekā 122 miljonus cilvēku.

Eiropas tūre ir sērija no astoņiem reitinga turnīriem, kas notiek sezonas garumā un noslēdzas ar lielo finālu. Tiesības spēlēt finālā iegūst 24 labākie spēlētāji - 16 spēlētāji pēc Eiropas tūres rezultātiem un astoņi spēlētāji no Āzijas tūres.

Rīgā risinājās pirmais sezonas posms ar kopējo balvu fondu 125 000 eiro.

Latvijā nozīmīgas sacensības snūkerā notika jau trešo gadu pēc kārtas. 2012.gadā Daugavpilī tika aizvadīts Eiropas čempionāts amatieriem, bet pērn decembrī turpat notika arī pasaules čempionāts amatieriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!