Latvijas Peldēšanas federācijas (LPF) valde š.g. 26. janvārī ir izskatījusi jautājumu par 97. Latvijas atklātā čempionāta/FINA apstiprinātu XXXII vasaras olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensību norisi un lēmusi sacensības rīkot, taču nepiemērot tām Latvijas čempionāta statusu, ziņots LPF mājaslapā.

Valdes pieņemtais lēmums nozīmē, ka vasaras olimpisko spēļu kvalifikācijas sacensību kalendārā iekļautās sacensības, kas paredzētas š.g. 26.-28.februārī, norisināsies un tajās, ievērojot Ministru kabineta 2020.gada 6.novembra rīkojuma nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 5.16.1. apakšpunktā noteikto izņēmumu, drīkstēs piedalīties gan Latvijas, gan ārvalstu pieaugušo izlašu sportisti.

Vienlaikus LPF valde lēmusi par pastiprinātām kvalifikācijas prasībām sportistu dalībai šajās sacensībās – tajās drīkstēs startēt tikai sportisti ar sporta meistara kandidāta normatīvu.

Jānorāda, ka šobrīd spēkā esošie normatīvie akti ļauj jauniešu un junioru izlašu sportistiem piedalīties treniņos, taču dalība starptautiskās sacensībās tiem ir liegta. Ja līdz sacensību pieteikumu iesniegšanas dienai situācija mainīsies, LPF valde izskatīs iespēju un nepieciešamību pielaist dalībai sacensībās arī plašāku sportistu loku.

Lēmums atcelt Latvijas čempionāta statusu šīm sacensībām balstās faktiskajos apstākļos, kuros absolūtajam vairākumam Latvijas sportistu treniņu iespējas ir liegtas un ir maz ticams, ka situācija būtiski mainīsies arī pēc 7. februāra. Vienlaikus šīs sacensības ir būtiskas Latvijas vadošajiem sportistiem, kuri turpina cīņu par Tokijas olimpisko spēļu normatīvu izpildi, tāpēc LPF valde to rīkošanu uzskata par prioritāru.

Jāatgādina, ka pēdējo reizi šāda līmeņa sacensības Latvijā notika 2020. gada 7.-8. martā un kopš tā laika Latvijas vadošajiem sportistiem faktiski nav bijušas iespējas piedalīties starptautiskās federācijas atzītās kvalifikācijas sacensībās. Jautājums par iespējamo 97. Latvijas čempionāta norisi un iespējamiem datumiem ir novirzīts izskatīšanai LPF Treneru komitejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!