Foto: Reuters/Scanpix

Amerikāņu zīmols "Nike" trešdien pārtrauca sadarbības līgumu ar pazīstamo filipīniešu bokseri Maniju Pakiao, kurš pirms dažām dienām savos izteikumos skarbi apvainoja homoseksuālus cilvēkus.

Pakiao šīs nedēļas sākumā izteicās, ka homoseksuāli pāri ir "sliktāki par dzīvniekiem". Tas izraisīja plašu ažiotāžu pasaulē, kas Pakiao lika ātri vien atvainoties. Tomēr tagad "Nike" pārtraukusi līgumu ar pieredzējušo bokseri, viņa izteikumus nosaucot par "pretīgiem".

""Nike" ir pilnībā pret jebkāda veida diskrimināciju un jau ilgstoši atbalsta lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) sabiedrību," teikts "Nike" paziņojumā.

"Man ir žēl, ka salīdzināju homoseksuāļus ar dzīvniekiem," iepriekš internetā publicētā video paziņojumā teica 37 gadus vecais Pakiao. "Lūdzu piedodiet man visi, kurus esmu sāpinājis."

Pakiao stāstīja, ka nenosoda homoseksuāļus, tomēr ir konservatīvs kristietis.

"Vai esiet redzējuši, ka dzīvnieki satiekas ar to pašu dzimumu? Dzīvnieki ir labāki, jo viņi atšķir vīriešus no sievietēm," pirms tam skandālu izraisījušajā intervijā televīzijas stacijai TV5 teica Pakiao. "Ja vīrietis tiekas ar vīrieti un sieviete tiekas ar sievieti, viņi ir sliktāki nekā dzīvnieki."

Līgums ar "Nike" bija lielākais, kurš ir Pakiao, turklāt pastāv iespēja, ka sadarbību ar viņu varētu pārtraukt arī citi sponsori. Pēc žurnāla "Forbes" datiem, 2015.gadā Pakiao nopelnīja 160 miljonus dolāru (140 miljonus eiro), no kuriem 12 miljoni tika saņemti sponsorēšanas līgumu ietvaros.

Līdz šim savu pēdējo boksa dueli filipīnietis aizvadīja pērn maijā, kad "gadsimta cīņā" zaudēja slavenajam pusvidējā svara amerikāņu bokserim Floidam Meivezeram.

Pakiao par profesionālu bokseri kļuva jau 16 gadu vecumā, kopumā uzvarot 57 cīņās, 38 reizes to paveicot ar nokautu. Tāpat filipīnietis cietis sešus zaudējumus, trīs no tiem ar nokautu, bet divas cīņas noslēgušās neizšķirti. Viņš ir pirmais un vienīgais bokseris pasaulē, kurš spējis kļūt par pasaules čempionu astoņās dažādās versijās.

Pakiao Filipīnās ir zināms arī kā parlamenta deputāts, tirgotājs un pat profesionālas basketbola komandas treneris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!