Foto: LETA

"Latvijas Sporta muzejā" pirmdien, 28. novembrī, notika atceres pasākums par godu Ineses Jaunzemes pirms 60 gadiem izcīnītai olimpiskajai zelta medaļai, informēja Latvijas Olimpiskā komiteja.

Jaunzemes mestais šķēps Melburnas olimpiskajā stadionā aizlidoja 53,86 metrus.

28.novembrī aprit sešdesmit gadi kopš notikuma, kas pārsteidza Latviju un pārsteidza vieglatlētikas pasauli. Inese Jaunzeme pati nekad nepārspīlēja šī notikuma vietu savā dzīvē un olimpisko zeltu viņa savulaik pat ir atļāvusies nosaukt par savas dzīves lielāko kuriozu.

Atceres pasākums iesākās plkst. 12.00 Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas parkā pie Ineses Jaunzemes piemiņas akmens, kur klātesošie nolika ziedus par godu pirms 60 gadiem izcīnītai Ineses Jaunzemes Olimpiskajai zelta medaļai.

Savukārt atceres pasākuma otra daļa turpinājās "Latvijas Sporta muzejā", kur Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis, muzeja direktorei Agrai Brūnei, glabāšanā nodeva vēsturisko olimpisko zelta medaļu un citus Ineses Jaunzemes saņemtos augstākos apbalvojumus.

Tāpat atceres pasākumā pirmizrādi piedzīvoja Latvijas Televīzijas žurnālista Dāvida Ernštreita veidotā dokumentālā filma "Inese pirmā!", kas stāsta par zelta medaļu un cilvēku, kurš atnesa tik daudz sajūsmas un negaidīta prieka Latvijā pēc uzvaras tālajā Austrālijā.

Atceres pasākumā piedalījās filmas veidotāji, Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Olimpiskās komitejas, Latvijas Olimpiešu kluba, Latvijas Šķēpmetēju kluba un Latvijas Vieglatlētikas savienības pārstāvji, Ineses Jaunzemes meita Vita Jaunzeme, kura 2013.gadā mūsu sabiedrību iepazīstināja ar grāmatu "Mana mamma – Dieva lutekle", kā arī sportisti, treneri un sporta darbinieki, kuri daudzus gadus atradās līdzās Olimpiskajai čempionei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!