Jāņa Daliņa stadiona pārbūves un vieglatlētikas manēžas būvniecības darbi tuvojas noslēgumam. Objektu plānots nodot ekspluatācijā vasarā, informēja Valmieras pilsētas pašvaldība.

1.jūnijā Ministru kabinetā sēdē tika lemts par valsts budžeta finansējuma piešķiršanu 27 miljonu eiro apmērā 21 augstas gatavības projekta īstenošanai valstī. Valdība lēma no minētās summas 2,673 miljonus eiro piešķirt arī Jāņa Daliņa stadiona un vieglatlētikas manēžas pārbūves projektam. Projektu būtiskākie kritēriji bija to augstā gatavība un īstenošanas uzsākšana vai pabeigšana 2021.gadā. Tāpat vērā tika ņemta projekta īstenošanas rezultātu ilgtspējas nodrošināšana pēc administratīvi teritoriālās reformas.

Tādējādi valsts finansējuma daļa nacionālas nozīmes sporta infrastruktūrai Valmierā - Jāņa Daliņa stadiona pārbūvei, palielinājusies no 6,1 miljona eiro uz 8,773 miljoniem eiro.

Ņemot vērā, ka objekts ir nacionālas nozīmes sporta būve ar valsts finansējumu, jau no projektēšanas sākuma procesā aktīvi piedalās Latvijas Vieglatlētikas savienība. No 42 vieglatlētikas disciplīnām, stadionā un manēžā Valmierā būs iespēja trenēties un sacensības organizēt 24 vieglatlētikas disciplīnās. Turklāt stadions un stadiona labiekārtotā teritorija būs brīvi pieejama ikvienam aktīvās atpūtas cienītājam.

Vieglatlētikas manēža

Vieglatlētikas manēžas platība kopā ar ēku zem tribīnēm un sportistu viesnīcu platība ir 12 367 m2. Vieglatlētikas manēža atbilst 2.klases būves V kategorijai, kas ļaus starptautisku komercsacensību organizēšanu. Vieglatlētikas manēža spēs nodrošināt gan treniņu procesu, gan sacensību rīkošanu, tā projektēta atbilstoši Starptautiskās Vieglatlētikas savienības ("World Athletics" (WA) prasībām. Manēža jau saņēmusi WA sertifikātu, kas apliecina par tās atbilstību tehniskajām prasībām. Sertifikāts izsniegts uz 5 gadiem.

Vieglatlētikas manēžā ietilpst: augstlēkšanas sektors; tāllēkšanas un trīssoļlēkšanas sektors; kārtslēkšanas sektors; lodes grūšanas sektors; diska un vesera mešanas treniņiem paredzēts sektors; astoņi celiņu 60 metru skrejceļš; četru skrejceļu 200m aplis; iesildīšanās zona ap skrejceļiem; zona ar nolaižamu tīklu šķēpmešanas treniņiem. Manēžā ir ierīkota speciāla stiklota telpa sacensību komentētājiem un sacensību tiešraižu nodrošināšanai. Skatītājiem būs 470 sēdvietas un līdz 100 stāvvietām.

Telpās zem āra tribīnēm izvietotas ģērbtuves ar ietilpību līdz 230 vietām; treneru, mediķu un tiesnešu kabineti; dopinga kontroles telpas, preses telpas, noliktavas telpas; trenažieru zāle; kabineti sportistu rehabilitācijai.

Manēžas ēkā atradīsies arī sportistu viesnīca līdz 100 vietām ar 10 divvietīgiem un 20 četrvietīgiem numuriem. Katram numuriņam privāts sanitārais mezgls. Sportistu viesnīcas nodrošināšana ir svarīga kompleksa piedāvājuma priekšrocība, kas ļaus uzņemt lielus sporta pasākumus, ar lielu dalībnieku skaitu.

Uzsākta manēžas inventarizācija un atzinumu saņemšana no tehnisko noteikumu izdevējiestādēm ēkas nodošanai ekspluatācijā.

Latvijas Vieglatlētikas savienība Valmieras pilsētu un Jāņa Daliņa stadionu redz kā vienu no stūrakmeņiem dažādu vecumu valstsvienību sportistu treniņu un nometņu darbam, gatavojoties Eiropas un Pasaules līmeņa sacensībām, kā arī lielisku vietu vieglatlētikas sporta attīstībai un popularizēšanai. Lielākais ieguvums vieglatlētiem protams būs iespēja pilnvērtīgi aizvadīt darbu gan vasaras sezonā, gan ziemā.

Vieglatlētikas stadions

Vieglatlētikas stadions būs 2. klases II kategorijas būve, kas pieļauj Eiropas līmeņa junioru līdz U23 vai veterānu sacensību rīkošanu, kā arī Eiropas komandu čempionāta uzņemšanu. Tas atbildīs WA II kategorijas prasībām; LFF (Latvijas Futbola federācija) futbola stadionu un infrastruktūras noteikumu II kategorijas stadiona nosacījumiem; Dabīgā zāliena laukums izveidots atbilstoši FIFA un Latvijas Regbija federācijas prasībām.

Vieglatlētikas stadions paredzēts treniņu procesam un sacensību nodrošināšanai. Tas projektēts atbilstoši WA klases sertifikātam un pirms nodošanas ekspluatācijā arī tiks sertificēts atbilstoši WA procedūrai, kas kalpos kā kvalitātes zīme un sniegs iespēju Latviju un Valmieru izcelt uz vieglatlētikas starptautiskās skatuves.

Vieglatlētikas stadionā ietilpst: astoņu skrejceļu aplis 400 metru garumā; deviņi skrejceļi taisnē; divi paralēli tāllēkšanas un trīssoļlēkšanas sektori ar bedrēm abos galos, lai būtu iespējams rīkot sacensības divās plūsmās un pie dažādiem vēja virzieniem; papildus tāllēkšanas un trīssoļlēkšanas sektors sporta spēļu laukuma galā; divi augstlēkšanas un kārtslēkšanas sektori; vesera un diska mešanas sektors; divi šķēpmešanas sektori pretējos virzienos; divi lodes grūšanas sektori. Skatītājiem paredzētas ar jumtu segtas tribīnes ar 1250 sēdvietām.

Stadiona vidū esošais futbola laukums veidots atbilstoši starptautisku sacensību tehniskajām prasībām. Futbola laukums veidots atbilstoši Latvijas futbola federācijas prasībām – bija nepieciešams izmainīt tā ģeometriju, auglīgās augsnes granulometrisko sastāvu dabīgā zāliena standartam futbola vajadzībām. Par zāliena sēšanu, kopšanu, mēslošanu un uzturēšanu noslēgts līgums ar uzņēmumu, kas specializējas zālienu veidošanā un apsaimniekošanā. Tāpat zem laukuma uzstādīta drenāžas un laistīšanas sistēma. Jau aizvadītā gada rudenī veikta futbola un regbija vārtu pamatnes betonēšana.

Apkārt Jāņa Daliņa stadionam būs aptuveni 730 m garš asfaltēts celiņš skrējējiem un skrituļslidotājiem. Teritorijā būs brīvi pieejami 3 brīvdabas sporta laukumi: 3x3 basketbola laukums un universāls laukums volejbola, mini-futbola spēlēm, kā arī Dāvja Bertāna basketbola laukums, kas veltīts leģendārā basketbolista Kobes Braienta piemiņai. Teritorijā atradīsies arī Eiropas Savienības standartiem un Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem atbilstošs bērnu rotaļu laukums ar gumijas segumu – smilšu kaste, dažādi kāpšļi, dažāda veida šūpoles, karuseļi un citas rotaļu iekārtas, ielu vingrošanas komplekss, stabi līdzsvara vingrinājumiem.

Līdz šim paveikti aptuveni 90 % darbu. Līdz stadiona nodošanai ekspluatācijā notiek pēdējie telpu iekārtošanas, uzkopšana un āra teritorijas labiekārtošanas un sakopšanas darbi. Kad iestāsies atbilstoši laikapstākļi, tiks veikta arī stadiona skrejceļa un āra basketbola laukumu seguma ieklāšana.

Pēc Jāņa Daliņa stadiona un vieglatlētikas manēžas nodošanas ekspluatācijā, tā apsaimniekošanu veiks SIA "Vidzemes Olimpiskais centrs", kura kapitāldaļas pieder Valmieras pilsētas pašvaldībai un Latvijas Olimpiskajai komitejai.

Jāņa Daliņa stadiona pārbūves kopējās izmaksas ir 21,1 miljons eiro. Izmaksās iekļauta gan stadiona pārbūve, gan manēžas būvniecība, āra sporta laukumu un rotaļlaukuma izveide, apkārtnes labiekārtošana, telpu aprīkojums, sporta inventārs, mēbeles u.c.

Būvdarbus veic pilnsabiedrība "Lemminkainen Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!