Foto: Publicitātes foto
Latvijas Badmintona federācijas ir izvērtējusi 2018.gada sezonu, jau ceturto gadu pēc kārtas piešķirot Latvijas badmintona Gada balvas.

Šogad, ceturto gadu pēc kārtas balvu Gada spēlētājs saņēma Niks Podosinoviks, savukārt balvu Gada spēlētāja otro gadu pēc kārtas saņēma Monika Radovska. Balvu Gada pāris saņēma Liāna Lencēviča & Jekaterina Romanova, bet balvu Gada juniors otro gadu pēc kārtas saņēma Una Berga.

Latvijas badmintona Gada balva tiks pasniegtas 20 nominācijās, tai skaitā gada spēlētājs un spēlētāja, pāris, treneris un tiesnesis, juniors un seniors, reitinga līderis un aktīvākais, notikums un sasniegums, pašvaldība un medijs, skola un augstskola, klubs un menedžeris, paraugs sportā, uzlecošā zvaigzne un balva par mūža ieguldījumu.

"Par to, kam piešķirt Gada spēlētāja balvu arī šogad nebija īpašas intrigas, jo Niks Podosinoviks arvien ir viennozīmīgs līderis. Savukārt uz Gada spēlētājas balvu bija vairākas līdzvērtīgas pretendentes. Balvu arī šogad tika piešķirta Monikai Radovskai, kura Pasaules reitingā šobrīd ir 308.vietā un tērējot savu laiku un arī savus līdzekļus, ir piedalījusies 10 Pasaules reitinga turnīros. Viņas dzīve ir badmintons," izvēli pamato Latvijas badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvalds.

Balvu Gada treneris saņēma Rīgas treneris Salvis Lozda, kura trenētie audzēkņi šogad kļuva par Latvijas čempioniem U17 zēnu vienspēlēs un dubultspēlēs, kā arī U19 zēnu vienspēles. Trenera audzēkņi 2018.gadā medaļas izcīnīja arī Latvijas jauniešu čempionātos U11, U13 un U15. Savukārt badmintona klubs "Dārta", kuru vada Salvis Lozda, šogad saņēma balvu Gada klubs. "Pieaugot spēlētāju skaitam un vietām, kur klubs nodrošina iespēju spēlēt badmintonu, klubs ir attīstījies tik tālu, ka izsludina treneru vakanci. Tas ir ļoti nozīmīgs badmintona kopienas notikums, tāpēc likumsakarīgi, ka šim kluba pienākas Gada balva," norāda Kristians Rozenvalds.

Balvu Gada notikums saņēma "KROM Kendama Latvijas kauss U13". "Es šo notikumu uzskatu par pavērsiena punktu, jo iepriekš Latvijas badmintona turnīrus sponsorēja badmintona inventāra ražotāji, tai skaitā Yonex, Babolat un Victor. "KROM Kendama" bija pirmie! Un tā bija izcila sinerģija, jo badmintona jauniešiem kendama bija kā iekārota dāvana, savukārt badmintona kopiena bija kā labi sazarots tīkls, lai kendama varētu vēl straujāk izplatītos skolās visā Latvijā. Grūti ir iegūt pirmos sponsorus, bet kad tas ir noticis, uzsākt sadarbību ar nākamiem ir daudz vieglāk, tāpēc jo īpašs paldies "KROM Kendama" izplatītājiem," skaidro Kristians Rozenvalds.

2018.gads bija ļoti nozīmīgs ar TV translāciju skaitu, jo badmintona sacensību tiešraides tika rādītas ne tikai Sportacentrs TV, bet arī Viasat Sport Baltic un Best 4 Sport. "Gads sākumā Viasat Sport Baltic trīs vakarus februārī translēja Eiropas komandu čempionāta finālspēles no Krievijā. Pēcāk Viasat Sport Baltic trīs vakarus translēja arī Eiropas čempionāta izšķirošās spēles no Spānijas. Tas badmintonam bija kā grūdiens, būt Latvijā vienā kanālā ar futbola čempionlīgu, M.Brieža boksu cīņā un citiem svarīgākajiem sporta notikumiem. Tas, viennozīmīgi, ietekmēja gan potenciālo sponsoru, gan arī citu mediju interesi par badmintonu. Tāpēc šogad balvu piešķīrām Viasat Sport Baltic, kurš tagad mainījis nosaukumu uz "TV Play Sports", jo viņi bija pirmie, un ļoti būtiski līdzdarbojušies badmintona attīstībā," uzskata Kristians Rozenvalds.

Balvu Gada aktīvākais saņēma Dāvis Strazdiņš no Siguldas. Viņš 2018.gadā piedalījās 60 turnīros. Tas gan nenozīmē, ka Dāvis Strazdiņš ir piedalījies 60 dažādas sacensībās, jo daudzkārt spēlētāji piedalās visās trijās kategorijās, tai skaitā vienspēlēs, dubultspēlēs un jauktajās dubultspēlēs.

Balva Gada augstskola tika piešķirta Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijai, savukārt balvu Gada skola saņēma Jelgavas Tehnikums.

Par Gada uzlecošu zvaigzni tika atzīta U15 vecuma spēlētāja Anna Kupča, kura 2018.gadā izcīnīja 3 sudraba medaļas Latvijas čempionātā U17, kā arī divas sudraba medaļas Latvijas čempionātā U19.

Par Gada pašvaldību tika atzīta Liepāja. Uz šo balvu pretendēja arī pašvaldības ar senām badmintona tradīcijām - Valmiera un Sigulda, taču balva tika piešķirta Liepājai, kuras pašvaldībā pēdējā laikā ir daudz palīdzējusi gan Liepājas badmintona spēlētājiem, gan arī palīdzējusi radīt apstākļus badmintona spēlēšanai Liepājā.

Balvu Paraugs sportā saņēma Kristīne Šefere. Viņa pēc dēla piedzimšanas ir atsākusi ne tikai treneres darbu, bet arī aktīvi piedalās badmintona turnīros. "Viņa ir kā paraugs jauniešiem un amatieriem. Tā ir gan attieksme pret katru spēli, vienmēr rādot savu vislabāko spēli, nevis piemērojoties pretiniekam. Tā ir arī viņas attieksme treniņprocesā, tai skaitā pirms un pēc treniņiem," komentē Kristians Rozenvalds.

Balvu Gada juniors saņēma Una Berga, un tas ir likumsakarīgi, jo šogad Latvija Una palika nepārspēta. Viņa Latvijas čempionātā junioriem izcīnīja visas trīs iespējamās zelta medaļas. Tāpat arī balvu Gada seniors saņēma Uģis Briedis, kurs 2018.gada Latvijas čempionātā senioriem izcīnīja trīs iespējamās zeltas medaļas.

Par Gada tiesnesi tika atzīts Kristaps Pilveris, kurš aizvadītajā gadā bija ne tikai tiesnesis ar vislielāko spēļu praksi Pasaules reitinga turnīros, bet arī bija visaktīvākais Galvenais tiesnesis Latvijas čempionātos un Latvijā notiekošajos starptautiskajos turnīros.

Kā Gada labākais menedžeris un turnīru rīkotājs tika atzīts Ainārs Gureckis, kurš 2018.gadā rīkoja Latvijas čempionātu, Siguldas starptautisko turnīru jauniešiem pavasarī, bet pieaugušajiem decembra beigās. Katru gadu Ainārs Gureckis rīko Latvijas Apvienotās badmintona līgas (LABL) sacensībās sešos posmos Siguldā un Inčukalnā, savukārt 2019.gadā marta beigās Ainārs Gureckis Siguldā pirmo reizi rīkos arī Eiropas U17 reitinga turnīru.

Balvu Par mūža ieguldījumu saņēma Ināra Tērauda. Viņa turpina trenēt badmintonistus Purvciemā, bet 1966.gadā Ināra Tērauda kļuva par Latvijas čempioni sieviešu dubultspēlēs kopā ar Skaidrīti Ieviņu, kura bija viena no Latvijas badmintona pamatlicējām. Jāatzīmē, ka šis gads Latvijas badmintona federācijai ir jubilejas gads, atzīmējot 55.gadadiemu kopš Latvijas badmintona federācijas dibināšanas 1964.gada 20.novembrī.

Lai noskaidrotu Latvijas badmintona Gada balvas pretendentus, tikai organizēts balsojums trijās kārtas. Vispirms spēlētājiem 1.kartā bija iespēja ieteikt savus atbilžu variantus, bet 2.kārtā bija iespējas nobalstot par vienu no trim atbildēm, kuras visbiežāk bija minētas 1.kārtā. Savukārt 3.kārtā balsojuma rezultātus apstiprināja žūrija - Latvijas Badmintona federācijas Valde.

Latvijas badmintona Gada balvas pasniegšanas ceremonija, tāpat kā 2017.gadā, notika Vecrīgas klubā "Četri Balti Krekli". Šo pasākumu rīkoja Latvijas Badmintona federācija, uz svinīgo pasākumu aicinot Latvijas badmintona spēlētājus, trenerus, tiesnešus, klubu vadītājus, kā arī sadarbības partnerus, žurnālistus, kā arī valsts un pašvaldību organizāciju pārstāvjus.

Latvijas badmintona Gada balva arī šogad bija Jelgavas keramiķes Unas Ļahas ar rokām darināts badmintona bumbiņas siluets no baltā māla, ko ikdienā var izmantot kā dizaina elementu - sveču paliktni. "Manuprāt, šī balva ir mums ļoti piemērota. Ja tā visiem patīk, tad kāpēc gan no mainīt. Iespējams, kādam būs jau vairākas šādas balvas, taču arī Oskara balvas dizains netiek ik gadu mainīts. Lai tā ir kā tradīcija! " komentē Latvijas Badmintona federācijas Valdes priekšsēdētāja Aija Mētra.

Latvijas badmintona Gada balvas šogad tika pasniegtas jau ceturto gadu pēc kārtas. Pirmo reizi šāds pasākums notika Valkā 2016.gada sākumā, kad tika izvērtēts 2015.gads Latvijas badmintonā. Kopš 2017.gada Latvijas badmintona Gada balva tiek tradicionāli pasniegta janvāra trešās nedēļas sestdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!