Foto: Publicitātes foto
Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA) atklāts moderns Veselības aprūpes sportā izpētes centrs. Akadēmijas telpās jaunuzceltais izpētes centrs veicinās sporta un veselības aprūpes pētniecību Latvijā, kā arī palīdzēs sportā aktīviem cilvēkiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem pilnveidot sava organisma fiziskās spējas, kāpinās dažādus fiziskos rādītājus un uzlabos veselību.

LSPA vadība – rektors Juris Grants, prorektori Jānis Žīdens un Andra Fernāte, kā arī Veselības aprūpes sportā izpētes centra vadītāja Anna Zuša iepazīstināja izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku, Saeimas Sporta apakškomisijas deputātus Sandi Riekstiņu un Ivanu Klementjevu, Latvijas Olimpiskās komitejas prezidentu Žoržu Tikmeru un ģenerālsekretāru Kārli Lejnieku, Latvijas sporta federāciju padomes prezidentu Einaru Fogeli, arī augstskolu vadītājus un zinātniekus ar jaunajām centra telpām un zinātniskās aparatūras iespējām, kas būtiski uzlabos ne tikai LSPA pētniecisko un akadēmisko studiju darbu, gatavojot jaunos sporta un veselības aprūpes speciālistus, bet arī sniegs pozitīvu ieguldījumu Latvijas sporta nozares attīstībā.

Atklājot jauno LSPA izpētes centru, ministre Ilga Šuplinska atzīmēja: “Prieks, ka studenti ar pētniecisko azartu akadēmisko sporta izglītību varēs apgūt modernā un inovatīvi pētnieciskā vidē!”

“Tas, ko es redzu, - šobrīd Akadēmijas vadībai ir jābūt skaidri pārskatāmai nākotnei par centra tālāko darbību. Tehnoloģijas ir mūsu valsts kapitāls, caur tām iespējams satuvināt sporta praktiķus ar akadēmisko vidi. Īpašs prieks redzēt, ka LSPA jaunā centra pētnieku grupā ir aktīvi sportisti, kuri procesus varētu tikai paātrināt. Novēlu jums veiksmi!”, teica I.Šuplinka.

Izmantojot mūsdienīgas testēšanas ierīces, trenažierus, rehabilitācijas un sporta medicīnas aparatūru, LSPA speciālisti plāno veikt pētījumus, kas vērsti uz cilvēka fiziskās labsajūtas uzlabošanu un organisma spēju pilnveidi. Tāpat tiks pētīta dažādu slodžu ietekme uz cilvēka organismu, skābekļa daudzuma izmaiņu nozīme organisma darba spēju optimālai darbībai, kā arī veikti daudzi citi starpdisciplināri zinātnes pētījumi.

Jaunajā centrā, sinhronizējot 6 infrasarkano ātrgaitas kameru darbību ar sensorjūtīgu grīdu un bezvadu elektromiogrāfiju, būs iespējams veikt trīsdimensionālu cilvēka kustību biomehānisko analīzi, kas vērtēs viņa stāju, pēdas velvju stāvokli, analīzēs gaitu, kā arī cilvēka līdzsvara un ķermeņa svara sadales asimetriju.

Darbaspēju novērtēšanai un funkcionālai diagnostikai iegādāta: kardiopulmonālā iekārta, kas novērtē sirds-asinsvadu un elpošanas ceļu darbību miera stāvoklī un pieaugošas slodzes apstākļos; stacionārs laktāta un glikozes analizators asins bioķīmiskai analīzei; skriešanas, velo un roku ergometrs. Turklāt velo ergometram ir pedalēšanas spēka mērīšanas funkcija, kas ļauj konstatēt pieliktā spēka parametrus un kāju asimetrijas lielumu.

Savukārt uz īpaši platā skrejceliņa testēšanu iespējams veikt ne tikai skrienot, bet arī braucot ar ratiņkrēslu, divriteni, rollerslēpēm un skrituļslidām. Skrejceliņam var mainīt slīpumu, imitējot pārvietošanos kalnā un no kalna.

Izpētes centrā pieejama arī jaunākās paaudzes diagnostikas ierīce - izokinetiskais dinamometrs, roku un kāju muskuļu spēka pārbaudei dažādos darba režīmos, to trenēšanai un rehabilitācijai. Toties sportistu atjaunošanas procesu paātrināšanai un pēctraumu rehabilitācijas izpētei pieejama vispārējā ķermeņa kriokabīne, kurā veicama aukstuma terapija -160°C apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!