Daugavpils svētku ietvaros svētdien norisinājās "Scania Latvia Truck pull" vilkšanas čempionāts spēkavīriem. Cīņa ar leģendāro un jaudīgo "Scania Streamline V8" kravas automašīnu izvērtās aizraujoša - labāko rezultātu uzrādīt izdevās jaunākajam spēkavīram Oskaram Martužanam no Ugāles, informēja organizatori.

Sacensībās piedalījās vienpadsmit Latvijas spēkavīri. No cīņas nācās atteikties kuldīdzniekam Edgaram Andersonam, kurš iepriekšējā dienā labi uzsākot startu Lietuvā notiekošajās spēkavīru sacensībās guva traumu un tika nogādāts slimnīcā. Arī Artis Plivda joprojām cīnās ar veselības problēmām, taču atbalstīt kolēģus Daugavpilī bija ieradies, bet pārējie spēkavīri, arī pagājušā gada stiprākais vīrs Didzis Zariņš, bija gatavi cīņai ar 16 tonnu smago "Scania" kravas automašīnu.

16 tonnas smago "Scania" kravas mašīnu spēkavīri vilka divos piegājienos un kopējais rezultāts tika iegūts sasummējot abus rezultātus. Pirmajā piegājienā vienīgais, kas smago kravas mašīnu novilka līdz galam, bija Oskars Martužans, otrs labākais rezultāts Aivaram Šmaukstelim, bet trešais Mārim Rozentālam, kurš pierādīja, ka liela nozīme šādos vingrinājumos ir ne tikai spēkam, bet arī uzkrātajai pieredzei un tehniskajam izpildījumam.

Otrajā piegājienā līdz galam smago kravas mašīnu novilkt atkal izdevās Martužanam, bet atbildi parādā nepalika arī Didzis Zariņš, kurš, saprotot pirmā piegājiena kļūdas, šoreiz novilka automašīnu līdz galam, kas gan viņam vairs neļāva pakāpties augstāk par astoto vietu. Kopvērtējumā uz pjedestāla kāpa divi Māra Rozentāla audzēkņi. Pirmā vieta un nepārspēts šajā "Scania Latvia Truck pull" čempionātā palika Oskars Martužans (vienīgais, kurš smagās mašīnas līdz galam novilka abos piegājienos), otrā vieta Jānim Šleckus (28.90 m), bet trešā vieta šoreiz Aivaram Šmaukstelim (28.55 m.), kurš šogad uzrāda izcilus rezultātus, salīdzinot ar pagājušā gada sniegumu Latvijas spēkavīru čempionātā.

Oskaram Martužanam šī uzvara bija īpaši salda, jo arī viņš iepriekšējā dienā startēja Lietuvas spēkavīru sacensībās un abām plaukstām norāva ādu, kas viņam Scania kravas automašīnas vilkšanu padarīja ne tikai smagu, bet arī sāpīgu, taču atlēts pierādīja, ka ar gribasspēku, spītējot sāpēm, viss ir iespējams.

"Scania Latvia Truck pull" čempionāts norisināsies divos posmos - Daugavpilī tika noskaidroti seši labāko rezultātu ieguvēji, kuri finālā, kas plānots 24.augustā Ogres pilsētas svētku ietvaros, cīnīsies ar daudz smagākām "Scania" kravas automašīnām. Martužanam, Šleckus un Šmaukstelim, pievienosies arī ceturtās vietas ieguvējs Māris Rozentāls (28.47 m.), piektā rezultāta uzrādītājs Ivars Grahoļskis (28.25 m.) un Ivars Kazeļņiks, kurš Daugavpilī palika sestais (26.55 m.).

Daugavpilī atlēti cīnījās arī ar "LIEBHERR/Alfis" krucifiksu, kas šoreiz bija smagāks un katra muca svēra aptuveni 18 kg. Labāko laiku šajā vingrinājumā- 37.96 sek., uzrādīja Ivars Kazeļņiks, otrais palika Magnuss Vucāns (32.44 sek.), bet trešais Māris Rozentāls (29.75 sek.).

"Gaļas nama Ādaži" automašīnas vilkmē labāko rezultātu uzrādīja Didzis Zariņš, viņš automašīnu pacēla piecas reizes, otrais palika Ivars Grahoļskis (3 reizes), bet trešais Jānis Ilgavižš (2 reizes).

Lai arī cīņa Daugavpilī bija smaga, atlēti ir gatavi nākamajiem startiem. Tiekamies 28.jūnijā Preiļos, 5.jūlijā Elejā, 2.augustā Jaunjelgavā, 9.augustā Aizputē un Bauskā, bet sezonas noslēgums norisināsies 24.augustā Ogrē.

Scania Latvia Truck pull čempionāta pirmā posma kopvērtējums:

1. Oskars Martužans 38.00 m.
2. Jānis Šleckus 28.90 m.
3. Aivars Šmaukstelis 28.55 m.
4. Māris Rozentāls 28.47 m.
5. Ivars Grahoļskis 28.25 m.
6. Ivars Kazeļņiks 26.55 m.
7. Magnuss Vucāns 25.90 m.
8. Didzis Zariņš 22.40 m.
9. Jānis Ilgavižš 22.10 m.
10. Mareks Leitis 17.20 m.
11. Agris Kazeļņiks 11.80 m.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!