Foto: F64

"Jūs esat pasaulē stiprākie," ceturtdien Melngalvju namā tikšanās laikā ar Latvijas sportistiem, kuri piedalījās Londonas olimpiskajās un paraolimpiskajās spēlēs, sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

"Jūs visi, kas bijāt Londonā, esat pasaules līmenī. Tas, ka ne visiem izdevās ieņemt godalgotas vietas, neko nenozīmē. Jūs esat pasaulē stiprākie," uzsvēra Valsts prezidents.

Bērziņš atklāja, ka daudzus atzinīgus vārdus un apsveikumus par Latvijas sportistu sniegumiem saņēmis arī no saviem ārvalstu kolēģiem. Turkmenistānas prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs, kurš šonedēļ divu dienu vizītē viesojās Latvijā, bijis ne tikai pārsteigts par Latvijas sportistu sniegumu Olimpiādē, bet pat izteicis vēlmi aicināt kādu no mūsu valsts spēcīgākajiem treneriem palīdzēt Turkmenistānai, kas ir vēl tālu no Latvijas sasniegumiem.

Bronzas medaļas ieguvējs pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem sacīja, ka jūtas pagodināts par iespēju viesoties Melngalvju namā, kurā iepriekš nekad nav bijis.

Viņš uz tikšanos ar prezidentu līdzi bija atnesis arī Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīto bronzas medaļu. "Tas ir ļoti patīkami, ka par mums [pludmales volejbolistiem] tagad daudz runā, sola, ka būs finansējums," sacīja Pļaviņš, bilstot, ka tagad cilvēki saskata iespējas pludmales volejbolā, kas varētu celt sporta veida līmeni.

Tāpat Pļaviņš atklāja, ka uzreiz pēc izcīnītās uzvaras bijis patīkami pārsteigts, saņemot zvanu no prezidenta Bērziņa. "Tas ir ļoti patīkami, ka atbalsta un jūt līdzi. Emocijas jau tāpat bija uz viļņa, bet tad, kad prezidents piezvana..." savas sajūtas komentēja sportists.

Jau ziņots, ka ceturtdien arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) Saeimā sveiks olimpisko medaļu ieguvējus un delegāciju, kas pārstāvēja Latviju Londonas olimpiskajās spēlēs. Pateicībā par izcīnītajām olimpiskajām medaļām un sasniegtajiem augstajiem sportiskajiem rezultātiem Āboltiņa pasniegs Saeimas Prezidija atzinības rakstus sportistiem Mārim Štrombergam, Pļaviņam, Jānim Šmēdiņam, Inetai Radēvičai, kā arī treneriem Ivo Lakučam un Aigaram Birzulim.

Savukārt pārējiem Latvijas delegācijas sportistiem, treneriem, ārstiem, sporta federāciju un Latvijas Olimpiskās komitejas pārstāvjiem tiks pasniegti Saeimas priekšsēdētājas Atzinības raksti. Tuvāko nedēļu laikā uz tikšanos Saeimas namā Āboltiņa ir aicinājusi arī Latvijas paraolimpiešus.

Kā ziņots, Latviju Londonas olimpiskajās spēlēs pārstāvēja 45 sportisti. Zelta medaļu BMX riteņbraukšanā izcīnīja Māris Štrombergs, bet pie bronzas tika pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš. Latvija Londonas olimpisko spēļu medaļu rangā ieņēma 49.vietu.

Noslēdzoties visām Londonas paraolimpisko spēļu sacensībām, Latvija medaļu ieskaitē ieņēmusi 47.vietu. Latvija Londonā tika pie divām medaļām, kuras izcīnīja Aigars Apinis - zelta medaļu lodes grūšanā un sudraba - diska mešanā. Latviju paraolimpiskajās spēles Londonā pārstāvēja astoņi sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!