Foto: AFP/Scanpix
Bijušais pasaules čempions šahā Garijs Kasparovs pirmdien pirmo reizi kopš 2005.gada atgriezās kāda šaha turnīra apritē, tiekot pie trim neizšķirtiem Sentluisā notiekošo "Grand Chess Tour" sacensību ātrajā šaha turnīrā.

Kasparovs, kurš savulaik kļuva par 13.pasaules šaha čempionu, 2005.gadā paziņoja par savas sportiskās karjeras noslēgumu. Tomēr tagad viņš atkal ir sēdies pie figūru galdiņa.

Viņš "Grand Chess Tour" turnīrā ātrajā šahā pirmdien vienojās par mierizlīgumiem ar kubieti Lenjeru Domingešu, krievu Sergeju Karjakinu un amerikāni Hikaru Nakamuru.

Turnīrs Sentluisā notiks līdz 19.augustam, pēc ātrā šaha sacensībām dalībniekiem startējot arī ātrspēlē jeb blicā.

Kasparovs šahista gaitas noslēdza 2005.gadā. Jau 22 gadu vecumā viņš kļuva par jaunāko pasaules čempionu šaha vēsturē, bet planētas meistarīgākais šahists viņš bija no 1985. līdz 2000.gadam.

Pēc karjeras beigām Kasparovs nolēma pievērsties politikai un grāmatu rakstīšanai, kļūstot arī par vienu no redzamākajiem Krievijas prezidenta Vladimira Putina kritiķiem.

Kasparovs pašlaik dzīvo Ņujorkā, turklāt viņam ir arī Horvātijas pilsonība.

2013.gada novembrī Kasparovs vērsās pie vairākām Latvijas parlamenta frakcijām ar lūgumu viņam piešķirt Latvijas dubultpilsonību par īpašiem nopelniem valsts labā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!