Lēnos vēja apstākļos aizritēja otrā Rīgas līča regates jeb "Gulf of Riga Regatta" (GoRR) diena. Sacensību flote no Rīgas startēja uz Roņu salu pēc pulksten 11.00 un ātrākās laivas ieradās finišā īsi pēc desmitiem vakarā, kamēr mazākās finišēja tikai nākamās dienas rītā, ziņo organizatori.

Otrajā sacensību dienā burātājiem nācās likt lietā meistarību, burājot lēnā vējā, jo brīžiem tas samazinājās līdz diviem mezgliem jeb vienam metram sekundē. Jau sākumā bija paredzams, ka pie tik lēna vēja un 48 jūras jūdžu jeb 89 kilometru garas distances mazāko laivu grupu LYS2 būs jāgaida ierodamies pēc saullēkta. Trīs komandas no 40 nepaguva ierasties noteiktajā finiša periodā, kas saskaņā ar sacensību nolikumu paredz nonākšanu galā sešās stundu laikā no katras grupā pirmās finišējušās komandas laika.

"Ir ļoti žēl, ka pēc tik ilga laika pavadīta jūrā bezvējā, bijām tomēr spiesti izstāties īsi pirms finiša, jo laika limits finišēšanai bija iztecējis," saka Laila Bankovska no komandas "FANS", kura uz nedaudz vairāk nekā 20 pēdu (sešus metrus) mazās jahtiņas burā divatā ar kapteini Tomu Rozenbaumu un nonāca Roņu salā kā beidzamie pēc pulksten 7.00 no rīta.

Kopumā bezvēja burāšanas izaicinājums bija visām jahtām un šādos apstākļos nereti tieši laika apstāķļu prognožu modelis, uz kuru izvēlas paļauties komandas veidojot taktiku, nosaka uzvarētāju. Kā skaidro sacensību dalībnieki, visa flote šoreiz iedalījās divās daļās – vieni devās no ģenerālā kursa vairāk pa labi, tuvāk līča austrumu krastam, otri pa kreisi, dziļāk līcī.

"Šoreiz atmaksājās iešana dziļāk jūrā, jo tur ātrāk parādījās vējš," skaidro LYS1 grupas otrā posma uzvarētājs "GABRIEL" kapteinis Andris Zirdziņš. Viņš gan norādīja, ka robeža starp iešanu tālāk līcī bija filigrāna, "galvenais bija neaiziet pārāk tālu, un šoreiz mūsu pieeja atmaksājās."

Viņš dalās, ka brīžiem vējš sasniedza 18 mezglus jeb 9 metrus sekundē un tās komandas, kuras, burājot lēnā vējā nenokļūdījās, varēja ātrāk sasniegt finišu. "Mums bija ļoti laba motivācija – centāmies atstrādāt 16 sekundes, kuras pietrūka iepriekšējā dienā," smejot saka A. Zirdziņš. Viņš paskaidroja, ka pirmā posma uzvarētājs tieši par tik īsu laika sprīdi apsteidza "GABRIEL" pirmajā sacensību dienā.

No visiem dalībniekiem pirmā pēc fakta pulksten 22.41 finiša līniju šķērsoja ORC grupas jahta no Igaunijas "CREDIT24 SAILING" ar kapteini Eero Panku. Tomēr pēc savstarpējo jahtu salīdzināšanas koeficienta pārrēķina tā rezultātu tabulā palika otrajā vietā, piekāpjoties lietuviešiem – komandai "TE KYLA", kuru vada kapteinis Algirds Žižis.

No latviešiem pēc diviem posmiem ātrāko sniegumu sportiskākajā ORC grupā demonstrēja "PROJECT A1" komanda ar kapteini Gati Graudumu. Šī komanda finišēja ceturtā pēc fakta uz ūdens, taču pēc pārrēķina ierindojās sestajā vietā un ORC grupā 12 jahtu konkurencē šobrīd kopvērtējumā ar 16 punktiem ieņem astoto vietu. "PROJECT A1" atpaliek par trīs punktiem no otras latviešu komandas šajā grupā, kas burā ar nelielo (25 pēdas, jeb7,6 metri) "Platu 25" modeļa jahtu "BAILARINA", kuru vada kapteinis Andrejs Buls.

Otrās dienas uzvarētāji
ORC grupā
1. vieta Lietuvas komanda TE KYLA (buras Nr. LTU-2235), kapteinis Algirdas Žižys
2. vieta Igaunijas komanda CREDIT24 SAILING (buras Nr. EST-703), kapteinis Eero Pank
3. vieta Igaunijas komanda SUGAR (buras Nr. EST-774), kapteine Marjaliisa Umb

LYS1 grupā
1. vieta Latvijas komanda GABRIEL (buras Nr. LAT-3), kapteinis Andris Zirdziņš
2. vieta Latvijas komanda ILZE (buras Nr. LAT-6), kapteinis Edmunds Čakars
3. vieta Igaunijas komanda LILIANN (buras Nr. EST-396), kapteinis Margus Beljakov

LYS2 grupā
1. vieta Latvijas komanda ELLA (buras Nr. LAT-660), kapteinis Romāns Mickēvičs
2. vieta Somijas komanda SILVER MOON II (buras Nr. FIN-3992), kapteinis Salla Kaven
3. vieta Latvijas komanda BLONDY (buras Nr. LAT-315), kapteinis Andris Zubrickis

Ar visiem rezultātiem iespējams iepazīties šeit: https://lv.regattas.eu/gorr

Ņemot vērā to, ka regates dalībnieki ieradās Roņu salā salīdzinoši nesen un komandām ir nepieciešama atpūta, kā arī to, ka jūrā šodien valda teju bezvējš, galvenais sacensību tiesnesis Madis Ausmans ir lēmis atlikt starta laiku provizoriski līdz pulksten 13.00. Ja vējš tajā brīdī arvien būs niecīgs, ticamāk, regates posms nenotiks, un dalībnieku jahtas ar motoriem dosies uz Salacgrīvu, lai ar jauniem spēkiem turpinātu sacensības rīt.

Sacensību norisei reālā laikā ir iespējas sekot elektroniski [izvēloties kreisajā pusē attiecīgo sacensību dienu un sacensību grupu]: https://ej.uz/gorr2021

Regates programma:
30.jūnijs Trešā sacensību diena (Roņu sala – Salacgrīva)
13.00 Brīdinājuma signāls uz ūdens

01.jūnijs Ceturtā sacensību diena (Salacgrīva - Pērnava)
Brīdinājuma signāls uz ūdens

02.jūnijs Piektā sacensību diena (Pērnava - Pērnava)
Brīdinājuma signāls uz ūdens
~ 18.00 Apbalvošana un sacensību noslēgums Pērnavas jahtklubā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!