Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Pārsteidzošu uzvaru Anglijā notiekošā Pasaules kausa finālturnīra regbijā mačā sestdien izcīnīja Gruzija, kas C apakšgrupas cīņa ar 17:10 (10:3) pieveica Tongu.

Zīmīgi, ka šodien par visu laiku jaunāko Pasaules kausa dalībnieku kļuva 18 gadus vecais gruzīns Vasils Lobžanidze.

"Tas ir neticami. Mēs gaidījām un turējāmies līdz pat beigām, mēs tik ļoti gribējām uzvarēt. Bija liels spiediens un mums bija jānotur pretī spēcīga komanda. Mēs aizsargājāmies kā traki, tas bija neticami. Diemžēl neizdevās realizēt dažus soda sitienus svarīgos brīžos, taču bijām labi aizsardzībā," pēc cīņas atzina Gruzijas izlases spēlētājs Merabs Kvirikašvili.

Gruzija, kas piedalās jau savā ceturtajā finālturnīrā, tikai sestdien izcīnīja savu trešo uzvaru. Pirms četriem gadiem gruzīni ar 25:9 uzveica Rumāniju, bet 2007.gadā ar 30:0 tika pieveikta Namībija.

Tikmēr pārliecinošu uzvaru izcīnīja Īrija, kas D apakšgrupas mačā ar 50:7 (29:0) pārspēja Kanādu.

Ar vienu piezemējumu, trim realizācijām un precīzu soda sitienu uzvarētāju labā izcēlās Džonijs Sekstons.

"Mēs ļoti labi pārvaldījām bumbu un spēlējām ļoti labu regbija maču," pēc cīņas atklāja komandas kapteinis Pols O'Konels, piebilstot, ka uzvara pirmajā mačā palīdzējusi tikt pāri uztraukumam Pasaules kausa ievadā.

Kā zināms, uzvaru piektdien izcīnīja mājiniece Anglija, kas atklāšanas mačā ar 35:11 (18:8) pieveica Fidži valstsvienību.

A grupā bez Anglijas un Fidži vēl spēlēs arī Austrālija, Velsa un Urugvaja. Savukārt B grupā cīnās Dienvidāfrikas Republika (DĀR), Samoa, Skotija, Japāna un ASV, C grupā tiekas Jaunzēlande, Argentīna, Tonga, Gruzija un Namībija, bet D grupā spēkus samēro Francija, Īrija, Itālija, Kanāda un Rumānija.

Aizvadot viena apļa turnīru, ceturtdaļfinālam kvalificēsies katras grupas pirmo divu vietu īpašnieces.

Uz šī gada Pasaules kausa finālturnīra rīkošanu 2009.gadā pretendēja četras valstis Anglija, Japāna, DĀR un Itālija, turklāt tas bija lielākais skaits vēsturē. Izšķirošajā balsojumā Anglija pārspēja Japānu, bet tās konkurentei tika piešķirtas tiesības rīkot 2019.gada finālturnīru.

Sacensības tiek rīkotas 13 stadionos - 12 no tiem atrodas Anglijā, bet "Millenium" stadions ir Velsas pilsētā Kārdifā. Fināls tiks aizvadīts "Twickenham" stadionā Londonā.

Turnīram automātiski kvalificējās 2011.gada Pasaules kausā apakšgrupu sacensībās pirmās trīs vietas ieņēmušās vienības. Pārējās astoņas komandas tika noskaidrotas kvalifikācijas sacensībās, pēdējo ceļazīmi iegūstot Urugvajai, kas izšķirošajā kārtā pieveica Krieviju un sacensībām kvalificējās pirmoreiz kopš 2003.gada.

Līdz šim Pasaules kausa izcīņā, kas kopš 1987.gada norisinās reizi četros gados, pa divām reizēm uzvarējušas Austrālijas, DĀR un Jaunzēlandes izlases.

Iepriekšējā Pasaules kausā 2011.gadā savās mājās triumfēja Jaunzēlande, kas finālā ar 8:7 pārspēja Francijas izlasi. Tas bija 1987.gada fināla atkārtojums, kad Jaunzēlande izcīnīja uzvaru ar 29:9, iegūstot savu pirmo Pasaules kausu.

Pasaules kausa finālturnīrs regbijā tiek uzskatīts par trešajām nozīmīgākajām sporta sacensībām pasaulē aiz vasaras olimpiskajām spēlēm un Pasaules kausa finālturnīru futbolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!