Foto: LETA

Latvijas handbola izlase spēlē ar Zviedriju pieļāvusi muļķīgas kļūdas, un pārliecinošā uzvara pretiniekiem tikusi uzdāvināta, uzskata valstsvienības galvenais treneris Uģis Vikštrēms.

Kā zināms, Vikštrēma pirmajā oficiālajā mačā amatā Latvija 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra izšķirošo kārtu ievadošajā cīņā ceturtdien Zviedrijā pret pašreizējiem olimpiskajiem vicečempioniem cieta neveiksmi ar rezultātu 23:33.

"Kā treneris no sportiskā viedokļa biju gaidījis pavisam citādāku maču. Neskatoties uz to, tāpat esmu liels optimists - mērķis joprojām ir vismaz otrā vieta apakšgrupā," piektdien preses konferencē pauda Vikštrēms, kurš izteica prieku par saņemto uzaicinājumu vadīt valstsvienību, jo tas ir katra handbolista sapnis. "Apstākļi pirms mača ar Zviedriju bija radīti lieliski, atlika tikai ideāli nospēlēt, kas izdevās ne visai labi."

Līdzīgi izteicās arī Latvijas Handbola federācijas ģenerālsekretārs Anrijs Brencāns, kurš uzskata, ka Latvijas izlase duelim ar Zviedriju gatavojusies ļoti labos apstākļos. "Ārzemēs spēlējošie handbolisti brauca uzreiz uz Zviedriju, nevis caur Rīgu, tādejādi ietaupot lieku pārlidojumu. Komandas sniegums spēles zīmējuma ziņā vērtējams kā apmierinošs, tomēr rezultāts ir neapmierinošs. Tomēr šī spēle palīdzēs labāk sagatavoties nākamajām cikla spēlēm."

Vikštrēms uzskata, ka nevis Zviedrija Latviju uzvarēja, bet pretiniekiem šis pārsvars uzdāvināts ar pašu kļūdām uzbrukumā.

"Mūsu uzbrukums kreisajā malā bija ļoti slikts, izpildījām sliktus metienus. Tie drīzāk bija piespēle pretinieku vārtsargam, kurš bumbu uzreiz atdeva tālāk, veidojot ātros uzbrukumus. Arī aizsardzībā mums vēl ir daudz darāmā," stāstīja Latvijas valstsvienības galvenais treneris. "Ja pret Slovēniju samazināsim šo muļķīgo kļūdu skaitu vismaz par 50%, rezultāts būs labāks. Pret Zviedriju pieļautās kļūdas raksturojamas kā bērnišķīgas, un vainu par šo zaudējumu uzņemos uz sevi."

Kvalifikācijas cikla turpinājumā sestdien Latvijas izlase Dobelē uzņems Slovēniju, kas pirmajā mačā savā laukumā ar 31:25 uzveica Slovākiju. Kā pauda Vikštrēms, Slovēnija spēlējot līdzīgi kā Zviedrija.

"Ja izlasei atnāk jauns treneris, katrs spēlētājs grib sevi pierādīt, un varbūt spēlē ar Zviedriju atsevišķi handbolisti nedaudz pārdega. Līdz bijām izvirzījušies vadībā ar 3:1, cīņa ritēja līdzvērtīgi, tomēr turpinājumā uzbrukumā veicām nepamatotus metienus, un pēc šīm kļūdām zviedri mūs ātri sodīja," atzina Vikštrēms. "Pēc 25.minūtes spēle praktiski bija jau beigusies. Turpinājums mums bija īstas mocības, bet pretinieki spēlēja atraisīti."

Par darbībām mačā ar Zviedriju Vikštrēms īpaši uzslavēja Daini Krištopānu, kurš bijis labākais uzbrukumā un viens no labākajiem aizsardzībā.

"Savukārt no Ģirta Lilienfelda nāk miers un pārliecība, kas komandā rada drošības sajūtu," pauda treneris.

Kā izteicās pats Krištopāns, uzlauzt Zviedrijas aizsardzību bija ļoti grūti, turklāt viņiem ir pasaules līmeņa vārtsargs.

"Pagaidām mūsu sastāvā ir tikai 17 spēlētāji, bet tikai pēdējā mirklī izlemsim, kurš mačā ar Slovēniju būs liekais," atklāja Vikštrēms. "Šobrīd aktuāls jautājums ir par Aivi Jurdžu, kurš uz spēli pret Zviedriju bija ieradies, bet nevarēja doties laukumā, jo traucēja problēmas ar kājas muskuli. Jurdžs gribēja doties laukumā jau pret Zviedriju, bet nedrīkstējām riskēt, jo viņš varētu iedzīvoties vēl nopietnākā traumā."

Tikmēr Latvijas izlases kapteinis Ingars Dude piebilda, ka bērnišķīgās kļūdas varētu būt radušās tāpēc, ka izlase nav labi saspēlējusies, jo pārāk bieži nesatiekas.

Pēc mača ar Slovēniju Latvijas izlasei kvalifikācijas turnīrs turpināsies nākamā gada aprīlī.

Komandas izlozes rezultātā sadalītas septiņās apakšgrupās, no kurām katras divas spēcīgākās vienības un viena labākā trešās vietas ieguvēja iekļūst finālturnīrā, kas tiks aizvadīts Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!