Foto: F64

Latvijas vīriešu handbola izlase trešdien gaidāmajā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačā Dobelē pret Slovākiju, kā arī otrajā cīņā izbraukumā, nedrīkst pieļaut muļķīgas kļūdas, lai būtu iespēja izcīnīt panākumu, sacīja komandas galvenais treneris Valdis Labanovskis.

Latvijas izlase trešdien Dobelē aizvadīs pirmo no divām cīņām ar Slovākiju. Otrais mačs svētdien notiks Banskas Bistricas pilsētā.

"Esam labi sagatavojušies gaidāmajām spēlēm. Caurskatījām video ar Slovākijas izlases pēdējām divām kvalifikācijas turnīra spēlēm pret Horvātiju un Ungāriju. Zinām, ka tā ir jauna un ātra komanda, kas spēlē agresīvu aizsardzību ar ātru pāreju pretuzbrukumā. Komandā ir gan labi ārējās līnijas spēlētāji, gan ātri un bīstami handbolisti," sacīja Labanovskis. "Galvenais šajos mačos būs nepieļaut muļķīgas kļūdas, bet turēties pie sākotnējā spēles plāna. Rudenī pirms kvalifikācijas turnīra sākuma komandai tika izvirzīts konkrēts mērķis - apakšgrupā izcīnīt kaut punktu. Mači pret Slovākiju ir labākā un reālākā iespēja to paveikt."


Pirmdien kļuva zināms, ka izlasei cīņās pret slovākiem nevarēs palīdzēt viens no potenciālajiem izlases līderiem Ģirts Lilienfelds, kurš guvis kājas traumu. Izlases treneris pastāstīja, ka Lilienfelda trūkums noteikti būšot jūtams.

"Lilienfelda nespēja palīdzēt komandai ir liels zaudējums. Galu galā, viņš ir nomināli pirmais saspēles vadītājs komandā, kas organizē vienības spēli. Protams, mums ir spēlētāji, kuri viņu var aizvietot, bet šajā izlases modelī Ģirtam ir ļoti liela loma. Komandai ir bijuši divi treniņi, kuru laikā mēs šajā pozīcijā iespēlējam Austri Tuminski un Jāni Gremzdi, jo viņi šajā pozīcijā ir spēlējuši un abi kopā spēs kompensēt Lilienfelda prombūtni," atklāja izlases galvenais treneris.

Potenciāli vislabāk informētais spēlētājs par Slovākijas komandas dalībniekiem ir Latvijas valstsvienības spēlētājs Dainis Krištopāns, kurš ikdienā pārstāv šīs valsts čempionāta klubu Prešovas "Tatran". Labanovskis apstiprināja, ka Krištopānam vaicāts pēc padoma, taču gaidāmie mači spēlētājam nebūs viegli.


"Uzskatu, ka Krištopānam šīs nebūs vieglas spēles. Viņš ļoti vēlas pierādīt, ka spēj parādīt labu sniegumu ne tikai klubā, bet arī izlasē. Savukārt Slovākijas izlases spēlētāji centīsies to nepieļaut," piebilda treneris.

Izlases dalībnieki otrdien dodas uz Jelgavu, kur vakarā aizvadīs treniņu un veiks video analīzi, bet trešdienas rītā gaidāms noslēdzošais treniņš pirms vakarā gaidāmā mača.

Pirmajās divās turnīra cīņās Latvijas izlase pagājušā gada nogalē izbraukumā ar 25:32 atzina Ungārijas izlases pārākumu, bet savā laukumā ar 23:30 piekāpās Horvātijas valstsvienībai.

Apakšgrupas kopvērtējumā pēc divām kārtām pašlaik Horvātijas un Ungārijas kontā ir pa četriem punktiem, bet Slovākija un Latvija cīnās bez punktiem.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada jūnijā Latvijas valstsvienība veiksmīgi sacentās Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā, uzvarot Maltu, kā arī nospēlējot neizšķirti ar Turciju un Igauniju. Grupā Latvijas handbolisti ieņēma otro vietu, iekļūstot otrajā un izšķirošajā kvalifikācijas turnīra kārtā.

Šajā posmā komandas divu apļu turnīrā aizvadīs pa trim spēlēm savā laukumā un izbraukumā, bet Eiropas čempionāta finālturnīram kvalificēsies katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvēji, kā arī labākā no septiņām trešajā vietā palikušajām vienībām.

Finālturnīrs 2014.gadā no 14. līdz 26.janvārim notiks Dānijā, un pagaidām sacensībām kvalificējušies vienīgi mājinieki.

Latvijas handbola izlases kandidātu sastāvs 2014.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra otrās kārtas spēlēm pret Slovākiju: Oskars Arājs, Ēriks Blūms, Elvijs Borodovskis, Mārtiņš Dāvidnieks, Ingars Dude, Andis Ērmanis, Jānis Gremzde, Jānis Grišanovs, Aivis Jurdžs, Evars Klešniks, Gatis Kozlovs, Dainis Krištopāns, Artūrs Kuģis, Edgars Kukša, Kaspars Lisovskis, Uldis Lībergs, Jānis Pavlovičs, Egils Politers, Helmuts Tihanovs, Austris Tuminskis, Armands Uščins, Margots Valkovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!