Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Igaunijas autosporta cerība Juri Vipss pēc rasistiskiem un homofobiskiem izteikumiem atbrīvots no līguma ar Pirmās formulas (F-1) komandu "Red Bull", paziņojusi vienība.

"Pēc veiktās izmeklēšanas saistībā ar interneta tiešsaistē notikušo incidentu, kurā bija iesaistīts Juri Vipss, "Red Bull" ir pārtraukusi viņa līgumu kā komandas testu un rezerves pilotam," norādīts otrdien publicētajā paziņojumā. "Komanda nepieļauj nekāda rasisma formu."

Vipss pagājušajā nedēļā izpelnījās tūlītēju izslēgšanu no "Red Bull", jo, spēlējot videospēli "Call of Duty", platformas "Twitch" tiešās translācijas laikā nekorektā vārdā nosauca melnādainus cilvēkus.

Vipss videospēli spēlēja kopā ar citu "Red Bull" sistēmas jauno braucēju Laiamu Losonu, kurš straumēšanas laikā aicināja igauni uzvilkt arī rozā cepuri, taču Vipss atteicās, piebilstot, ka tā dara tikai geji.

Neilgi pēc notikušā Vipss savos sociālajos tīklos publicēja atvainošanos, taču tas viņu nav glābis no bargām sankcijām. Tikai vēl maijā viņš kļuva par pirmo Baltijas braucēju, kurš piedalījies kādā no "Grand Prix" nedēļas nogalēm, Spānijas posma laikā ar "Red Bull" formulu sacenšoties piektdienas treniņbraucienos.

Vipss šosezon bijis viens no daudzsološākajiem pilotiem Formula-2 čempionātā, kas tiek uzskatīts par pēdējo pakāpienu ceļā uz F-1. Viņš līdz šim startēja "Hitech" komandā un šosezon trīs reizes kāpis uz goda pjedestāla.

Igaunijas braucējs "Red Bull" junioru programmā ir kopš 2018. gada, turklāt kopš 2020. gada viņš bijis testa un rezerves pilots "Alpha Tauri" vienībā.

Zīmīgi, ka Vipss atbrīvots dienā, kad F-1 sabiedrība asi vērsusies pret trīskārtējo pasaules čempionu Nelsonu Pikē, kurš savos izteikumos izteica rasistisku komentāru par "Mercedes" pilotu Lūisu Hamiltonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!