Foto: F64
Sākoties mājsēdei, Latvijā apturētas arī praktiski visas sporta sacensības un nodarbības, izņemot augstākā līmeņa sporta notikumus. Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu, kādas sacensības tuvākā laikā risināsies Latvijā, kamēr spēkā ir mājsēde.

Ziņots, ka sporta jomā līdz 14. novembrim ir atceltas visas sporta sacensības, kā arī visi sporta treniņi klātienē amatieriem visās vecuma grupās, kā arī interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmu ietvaros, paredzot tikai atsevišķus izņēmumus pieaugušo izlašu un citu augsta līmeņa sportistu dalībai sporta treniņos un sacensībās, skaidro Izglītības un zinātnes ministrija. Vienlaikus arī turpmāk netiek ierobežotas individuālas fiziskās aktivitātes veselības saglabāšanai un uzlabošanai, ja tās norisinās ārtelpās un bez trenera, uzsver IZM.

IZM norāda, ka "komandu sporta spēļu starptautisko un augstāko līgu sporta sacensības, kurās piedalās tikai profesionāli sportisti," taču ir arī izņēmumi. Lai gan Latvijas kausa izcīņas sacensībās netiek izcīnīts valsts čempionu tituls un tās nav augstākā līmeņa sacensības, šo svētdien 24. oktobrī drīkstēs risināties Latvijas kausa fināls futbolā. Šajā spēlē, kas notiks Valmierā, RFS tiksies ar "Liepāja".

"Tā kā finālā spēlē abas augstākās līgas komandas, kas drīkst spēlēt augstākās līgas ietvaros, tad arī šo spēli skaidrojām, ka drīkst aizvadīt. Beta arī tikai tad, ja visiem, kas ir starta protokolā, ir darba līgumi. Ja ne, tad nedrīkst aizvadīt. Līdzīgi ar sieviešu kausa finālu," portālam "Delfi" sacīja IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs. "Katrā spēlē ir jābūt spēlētājiem tikai ar darba līgumiem. Ja nav, tad spēle nedrīkst notikt, neskatoties uz to, ka attiecīgā līga ir komandu sporta spēļu augstākā līga."

Pagaidām nav ziņots, vai Latvijas kausa fināls futbolā sievietēm starp Rīgas Futbola skolas un Liepājas Futbola skolas komandām notiks kā plānots 31. oktobrī. Iespējams, ka spēli nāksies pārcelt, jo dāmu futbolā Latvijā spēlētājas ir amatieres.

Atšķirībā no futbola, basketbolā pagaidām apturētas "Užavas kausa" sacensības, jo tajās vēl piedalās zemāko līgu komandas. Tāpat nenotiek, piemēram, Latvijas handbola un florbola čempionātu spēles. Latvijas hokeja čempionāts ir iekļauts sacensību sarakstā, tomēr par tā turpināšanu vēl lems Latvijas Hokeja federācija, jo ne visi spēlētāji ir ar profesionāliem darba līgumiem.

Iepriekšējo gadījumos, kad sporta sacensības bija atļautas tikai tiem, kuriem ir darba līgumi, radās dažādi skaidrojumi par to, ko tad īsti nozīmē "darba samaksa". Tagad Severs portālam "Delfi" sacīja, ka darba līgumi ir tādi, kas paredz atalgojumu un par ko tiek maksātas sociālās iemaksas.

IZM sarakstā iekļauta Kontinentālā hokeja līga (KHL) un Krievijas Jaunatnes hokeja līga (MHL), kurās attiecīgi spēlē Rīgas "Dinamo" un HK "Rīga", kā arī Igaunijas hokeja čempionāts, kurā šogad spēlē "Kurbads". Tāpat varēs risināties Igaunijas-Latvijas basketbola līgas, FIBA Eirolīgas un FIBA Čempionu līgas spēles basketbolā, "Credit24" meistarlīgas spēles volejbolā vīriešiem, "Optibet" Baltijas līga volejbolā sievietēm, arī CEV Izaicinājuma kausa spēles volejbolā sievietēm un EHF Eiropas kausa spēles handbolā vīriešiem.

"Visām starptautiska līmeņa sacensībām jānorisinās t.s. "burbuļa formātā", kas paredz visu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu pilnīgu nošķiršanu no pārklāšanās ar sacensību organizēšanā un norisē neiesaistītām personām (tai skaitā, paredzot uzturēšanos viesnīcā), regulāru visu personu (arī personu ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu) Covid-19 testēšanu, kā arī citu sacensību drošības protokolā Covid-19 infekcijas izplatības novēršanai noteikto prasību izpildi. Prasība ievērot "burbuļa formātu" ir attiecināma arī uz Latvijas sportistiem, kā arī ikvienu sacensību organizēšanā un norisē iesaistīto personu no Latvijas," skaidro IZM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!