Foto: F64

Pēdējos mēnešos no jauna uzjundījās runas par Latvijas titulētākā futbola kluba "Skonto" finansiālajām problēmām un izskanēja informācija, ka klubs Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir parādā apmēram pusmiljonu eiro.

Tomēr "Skonto" nav vienīgais parādnieks Latvijas vadošo sporta komandu rindās, liecina portāla "Delfi" veiktais pētījums, kurā skatīti trīs populārāko komandu sporta veidu – basketbola, futbola un hokeja – virslīgas klubu nodokļu parādi.

"Skonto" parāds starp sporta komandām ir ievērojamākais. Vēl nesen kluba vadība nemācēja skaidri pateikt, cik liels ir nodokļu parāds, taču VID pieejamā publiskā informācija liecina, ka SIA "Skonto FC" parādu summa ir 495 365,85 eiro. 

Tikmēr Latvijas futbola čempioniem "Ventspils" šobrīd nav nodokļu parāda, lai gan pirms gada parāds bija vairāk kā 4000 eiro. Parādi ir arī abām "Daugavām", kurām netika iedota licence spēlēšanai virslīgā 2015.gada sezonā.

No nelieliem parādiem atbrīvojies Jūrmalas "Spartaks", "Jelgavai" sezonas laikā vienubrīd bija parāds 1671,97 eiro apmērā, bet šobrīd parādu nav vai ir mazāki par 150 eiro. No virslīgas izkritušajai un, visticamāk, no futbola skatuves pazudušajai "FC Jūrmala" sezonas gaitā bija 4014,59 eiro parāds, bet tagad tas ir dzēsts. Tāpat pārējām virslīgas komandām šobrīd parādu nav vai tie ir mazāki par 150 eiro.

Interesanta aina paveras basketbolā, kur starp nodokļu parādniekiem ir abi vadošie klubi "Ventspils" un "VEF Rīga". Latvijas čempioniem "Ventspils" šobrīd nav nodokļu parādu, bet vasarā vienubrīd parādu summa sasniedza 14 579,55 eiro. Tikmēr Latvijas vicečempioniem "VEF Rīga" šobrīd ir 20 108,44 eiro nodokļu parāds, bet, piemēram, 2014.gada 7.jūnijā "vefiņam" bija 140 683,66 eiro VID administrēto nodokļu (nodevu) parāds.

Gada laikā nodokļu parāds bijis "Liepāja/Triobet" (lielākais – 1339,59 eiro), kā arī BK "Valmiera" (lielākais – 8693,27 eiro).

Nedaudz neskaidrāka situācija ir ar "Barons/Latvijas Dzelzceļš" komandu. Spriežot pēc komandas mājaslapas internetā, LBL startē sporta kluba "Barons" komanda. Juridiski sporta klubs "Barons" ir pārveidots un reģistrēts kā sporta klubs "Basketbols ikvienam", kuram ir vairāk nekā 10 000 eiro nodokļu parāds. Tomēr Latvijas Basketbola savienībā (LBS) iesniegtajos dokumentos juridiski LBL startē SIA "Barons.lv" komanda, kurai parādu nav.

"Vistīrākā" situācija, apkopojot pieejamos datus, ir Latvijas hokejā (apkopotas Latvijas virslīgas komandas un Rīgas "Dinamo", kas startē Kontinentālajā hokeja līgā). Šobrīd Latvijas hokeja komandām nav nodokļu parādu, gada gaitā tikai HK "Kurbads" uz brīdi bija iekrājies 2304,73 eiro parāds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!