Foto: Ruslans Antropovs
Latvijas badmintona federācija sadarbībā ar Latvijas Augstskolu sporta savienību vēl šajā mācību gadā rīkos EHR Latvijas augstskolu badmintona līgu. Tas būs badmintona komandu turnīrs vairāku mēnešu garumā, augstskolu komandām tiekoties katrai ar katru savos ierastajos treniņu laikos, spēlējot "Badminton 100" formātā. EHR Latvijas augstskolu badmintona līgas uzvarētājiem balvas 5000 eiro vērtībā nodrošinās EHR Mediju grupa, tāpēc līga nosaukta EHR vārdā.

EHR augstskolu badmintona līgas nolikums nosaka, ka augstskolas komandā vismaz pusei no konkrētajā spēlē iesaistītajiem dalībniekiem ir jābūt šīs augstskolas studentiem, taču komandā var būt arī augstskolas pasniedzēji, augstskolas beidzēji, kā arī viens no malas pieaicinātais spēlētājs, kurš nevar būt iesaistīts izšķirošajā disciplīnā - jauktajās dubultspēlēs.

"Sākotnēji mums bija doma ierobežot spēlētāju loku, ļaujot spēlēt tikai studentiem, tāpat kā Universiādē, taču nolēmām, ka EHR augstskolu badmintona līgā ļausim komandā iesaistīt arī pasniedzējus un augstskolas beidzējus, tādējādi paplašinot komandu un spēlētāju loku," stāsta Latvijas badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvalds.

"Iesaistot augstskolas pasniedzējus, mēs vēl vairāk palielinām augstskolu ieinteresētību. Savukārt augstskolas beidzēju iesaistīšana ir izdevīga gan badmintona komandām, gan arī veicina augstskolas sadarbību ar saviem bijušajiem studentiem," uzskata Kristians Rozenvalds.

"Augstskolu līga ir viens no veidiem, kā attīstīt ikvienu sporta veidu, jo tā ir motivācija augstskolām atbalstīt savus sportistus, kā arī piesaistīt labākos sev. Tā ir motivācija aktīvi trenēties arī vidusskolas vecuma jauniešiem, zinot, ka sportiskie sasniegumi var palīdzēt iekļūt šajā augstskolā. Tā ir motivācija esošajiem studentiem turpināt trenēties, lai saglabātu vietu augstskolas komandā un varētu savu augstskolu pēc iespējas labāk pārstāvēt," uzskata Latvijas Augstskolu sporta savienības Valdes priekšsēdētāja Agita Ābele.

"Badmintons ir sporta veids, kurā ir salīdzinoši vieglāk izveidot līgas turnīru, jo spēles var rīkot vienā badmintona laukumā un vienā spēlē nepieciešami tikai 2 puiši un 2 meitenes. Citkārt komandu sporta veidos pilnvērtīgu augstskolu līgu izveidot ir grūtāk, jo nepieciešami daudz vairāk spēlētāju katrā komandā, tāpat sporta zāles ir nepieciešams gan plašākās, gan uz ilgāku laiku," precizē Agita Ābele.

Galveno balvu nodrošinās EHR Mediju grupa, kurai pieder radio stacijas "European Hit Radio", "EHR Superhits", "EHR Русскийе Хиты". EHR Mediju grupa balvu fondam ir atvēlējusi 5000 eiro, kurus augstskolu sporta klubi un pašpārvaldes varēs izmantot savu pakalpojumu reklāmai.

"Mēs esam ļoti aktīvi studentu auditorijā un uzskatām sevi arī par radio studentiem, savukārt augstskolas, kuras cenšas piesaistīt sev studentus, ir mūsu reklāmas pakalpojumu mērķgrupā. Tāpēc mēs uzsākto sadarbību ar Latvijas Badmintona federāciju un Latvijas Augstskolu sporta savienību uzskatām par ļoti izdevīgu visiem iesaistītajiem, tai skaitā spēlētājiem, līdzjutējiem, augstskolām, badmintonam, augstskolu sportam un arī EHR," norāda EHR Mediju grupas valdes loceklis Ričards Zakss.

EHR augstskolu badmintona līgas spēlēs notiktu "Badminton 100" formāta, kad uzvar komanda, kura pirmā iegūst 100 punktu. Sākotnēji ir sieviešu vienspēle līdz uzvarošā komanda iegūst 20. punktu, tad no šī paša rezultāta spēle turpinās ar vīriešu vienspēli līdz uzvarošā komanda izcīna 40. punktu, tad seko sieviešu dubultspēle līdz 60. punktam, vīriešu dubultspēle līdz 80. punktam, bet noslēgumā un izšķirošā ir jauktā dubultspēlē līdz 100. punktam.

"Badminton 100" formāts ir jau pārbaudīts Latvijas klubu komandu čempionāta B un C līgās, šis formāts tiek izmantots Latvijas skolu komandu čempionātos, kā arī Baltijas jaunatnes komandu čempionātos. Līdzīgs formāts bija arī Jaunatnes olimpiādē Buenosairesā.

""Badminton 100" formāts ir ļoti piemērots šādām līgas spēlēm, jo tad līgas spēles var rīkot iknedēļas treniņam paredzētajos laikos, jo vienas spēlēs garums nepārsniedz vienu stundu. Turklāt šis formāts ir viegli saprotams līdzjutējiem, kā arī ļoti motivējošs ikvienam komandas spēlētājam, jo katrs izcīnītais vai zaudētais punkts var ietekmēt spēles galarezultātu," skaidro Kristians Rozenvalds.

Šajā sezonā ir plānots, ka komandas katra ar katru tiksies vienu reizi, taču nākamajā sezonā, kas sāktos jau rudenī, ir ieplānots rīkot divas spēles katrai komandai ar katru, tai skaitā viena spēle mājās, otra viesos.

Šajā sezonā pirmās spēles ir ieplānotas marta sākumā, bet līdz 2020.gada 1.martam ir noteikts pieteikšanās termiņš.

Kristians Rozenvalds prognozē, ka pirmajā sezonā EHR Augstskolu badmintona komandu līgā varētu piedalīties 4-6 komandas, tai skaitā RTU, LLU, RSU, LU, LSPA un RISEBA.

"Badmintons, protams, ir individuālais olimpiskais sporta veids, taču tā galvenais dzinulis visā pasaulē ir komandu līgas, kuras piesaista līdzjutēju, mediju un sponsoru interesi. Turklāt tā ir iespēja labākajiem spēlētājiem nopelnīt. Arī labākie Latvijas spēlētāji spēlē badmintona līgās Francijā, Vācijā, Nīderlandē, Dānijā un Maltā. Komandu spēles ir tās, kuras pulcē līdzjutējus, par tām raksta medijos, tā ir iespēja eksponēties sponsoriem," skaidro Kristians Rozenvalds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!