Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Japānas Olimpiskās komitejas (JOK) prezidents Cunekazu Takeda Francijā ir apsūdzēts korupcijā saistībā ar Tokijas pieteikumu rīkot 2020. gada vasaras olimpiskās un paralimpiskās spēles, informē ārzemju mediji.

Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) loceklis Takeda, kurš bija Tokijas olimpiskā pieteikuma vadītājs, esot apstiprinājis slepenus banku pārvedumus, kas nodrošinājis pieteikumam Āfrikas valstu pārstāvju balsis 2013. gada SOK balsojumā. Šīs lietas izmeklēšana Francijā ilgst kopš 2016. gada.

Izdevums "Le Monde" ziņo par kukuli divu miljonu dolāru (1,75 miljoni eiro) apmērā kādai Singapūras kompānijai pirms balsojuma par 2020. gada vasaras olimpisko un paralimpisko spēļu rīkošanas tiesību piešķiršanu. Konta īpašniekam ir saistība ar korupcijā apsūdzētā bijušā IAAF prezidenta Lamīna Djaka dēlu Papu Masatu Djaku.

Taketa no savas puses ir noraidījis Francijas medijos izskanējušo informāciju. Pēc viņa teiktā, izmeklētāji viņu nopratinājuši vēl 2018. gada decembrī un nekādas apsūdzības viņam netika izvirzītas.

"Tas, ka tiek publicēta šāda nepatiesība, izraisa dziļo nožēlu," JOK prezidentu citē aģentūra "Kyodo".

SOK Ētikas komisija paziņojusi, ka uzsākusi izmeklēšanu pret 71 gadu veco JOK prezidentu, taču norāda, ka pagaidām uz japāni attiecas "pilnīga nevainības prezumpcija".

Tokija SOK balsojuma otrajā kārtā saņēma 60 balsis pret Stambulas 36. Pirmajā balsojuma kārtā no cīņas par 2020. gada olimpiādi izstājās Spānijas galvaspilsēta Madride.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!